Rebelii au preluat controlul asupra celui mai mare aeroport din nordul Siriei

Cel mai mare aeroport militar din nordul Siriei a ajuns, vineri dimineaţa, sub controlul rebelilor, după mai multe zile de confruntări armate violente, a anunţat un ONG sirian.

299 afișări
Imaginea articolului Rebelii au preluat controlul asupra celui mai mare aeroport din nordul Siriei

Rebelii au preluat controlul asupra celui mai mare aeroport din nordul Siriei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Luptele de la aeroportul militar Taftanaz au încetat către ora (locală) 11.00 (11.00, ora României), iar această bază se află sub controlul total al insurgenţilor. Se înregistrează numeroşi morţi în rândul forţelor regimului. O mare parte dintre soldaţi şi ofiţeri au fugit (vineri) în zori", a declarat pentru AFP Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, o organizaţie nonguvernamentală (ONG) siriană cu sediul în Marea Britanie.

"Este vorba despre preluarea controlului asupra celei mai importante baze aeriene de la începutul revoltei, în urmă cu 22 de luni. Baza a fost cucerită de către Frontul al-Nosra, Ahrar al-Sham şi Taliaa al-Islamiya", trei grupări islamiste radicale. a precizat el.

Rahmane a mai declarat că "regimul a reuşit să mute către oraşul Idleb (la 20 de km sud-vest de Taftanaz) un număr mare de vehicule militare, dar o parte dintre ele a ajuns sub controlul rebelilor".

Aeroportul militar Taftanaz poate găzdui, în mod normal, aproximativ 60 de elicoptere, dar regimul le-a retras pe toate, cu excepţia a 20 de aeronave nefuncţionale, potrivit ONG-ului, care se sprijină pe o importantă reţea de militanţi şi medici în Siria.

Asediat de mai multe săptămâni, acesta este aeroportul de pe care decolau avioane ale armatei cu scopul de a efectua raiduri asupra unor fiefuri rebele în provincia Idleb.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici