ONU a refuzat să se implice în alegerile legislative sârbe din Kosovo

Misiunea ONU în Kosovo (MINUK) a anunţat joi că nu se va implica în organizarea alegerilor locale din acest teritoriu, la solicitarea Belgradului care doreşte organizarea unor scrutine, pe 6 mai, în mai multe municipalităţi cu majoritate sârbă, în acelaşi timp cu restul Serbiei.

195 afișări
Imaginea articolului ONU a refuzat să se implice în alegerile legislative sârbe din Kosovo

ONU a refuzat să se implice în alegerile legislative sârbe din Kosovo (Imagine: Arhiva Mediafax foto/AFP)

Şeful misiunii, Farid Zarif, a răspuns autorităţilor sârbe că "din cauza situaţiei de pe teren, MINUK nu va fi în măsură să organizeze alegerile locale din Kosovo", conform purtătorului de cuvânt al misiunii, Tanya Castlel, care nu a dat nici o explicaţie suplimentară.

Ea a menţionat însă că Belgradul făcuse o cerere în acest sens.

Autorităţile sârbe au anunţat organizarea unor alegeri legislative şi municipale pe data de 6 mai, incluzând şi mai multe municipalităţi din Kosovo, unde sârbii sunt majoritari.

Autorităţile din Kosovo au considerat ca fiind "inacceptabilă" organizarea acestor alegeri locale în municipalităţile în cauză şi au cerut Uniunii Europene să intervină.

Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008, care este recunoscută până în prezent de 89 din cele 193 de ţări membre ONU, între care Statele Unite şi 25 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Această independenţă este respinsă cu fermitate de Serbia.

Belgradul, care consideră în continuare Kosovo ca fiind provincie din Serbia, încurajează sârbii care trăiesc acolo să boicoteze instituţiile de la Priştina.

MINUK se află în Kosovo după conflictul din 1998-1999 dintre forţele sârbe şi Armata de Eliberare a Kosovo (UCK), gherilă separatistă albaneză.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici