ONU: Numărul victimelor în rândul copiilor, în creştere în Afganistan, pe fondul atacurilor talibanilor

Numărul victimelor în rândul copiilor şi femeilor este în creştere în Afganistan, pe fondul intensificării atacurilor din ţară ale talibanilor, în timp ce procentul general de decese a scăzut, iar cel de răniţi s-a mărit, susţine un raport al ONU publicat duminică, potrivit Reuters.

477 afișări
Imaginea articolului ONU: Numărul victimelor în rândul copiilor, în creştere în Afganistan, pe fondul atacurilor talibanilor

ONU: Numărul victimelor în rândul copiilor, în creştere în Afganistan, pe fondul atacurilor talibanilor

De la începutul anului, în perioada ianuarie-martie, au fost ucişi 161 de copii, iar 449 au fost răniţi, ceea ce înseamnă o creştere de 29% faţă de primele trei luni din 2015, susţine Misiunea ONU în Afganistan (UNAMA).

"Dacă luptele vor continua în apropierea şcolilor, locurilor de joacă, locuinţelor şi clinicilor, şi părţile implicate în conflict vor continua să folosească dispozitive explozive în acele zone, numărul copiilor ucişi şi răniţi va continua să crească", a declarat directorul organizaţiei umanitare UNAMA, Danielle Bell.

În primele trei luni ale anului în curs, numărul total de victime în rândul civililor a ajuns la 1.943, dintre care 600 de morţi şi 1.343 de răniţi.

Cazurile de decese au scăzut cu 13% faţă de primele trei luni din 2015, dar numărul răniţilor a înregistrat o creştere de 11%.

Aproape o treime din numărul total de victime sunt copii, înregistrându-se şi o creştere de 5% în rândul femeilor decedate sau rănite - 52 de femei au fost ucise şi 143 au fost rănite în respectiva perioadă.

Deşi raportul precizează că forţele antiguvernamentale au provocat cele mai multe victime, avertizează asupra unei creşteri a victimelor produse pe fondul folosirii de către forţele de securitate afgane a dispozitivelor explozive precum grenade în zone restricţionate în care se află civili.

Raportul este publicat la câteva zile după ce talibanii au anunţat "o ofensivă de primăvară", intensificându-şi atacurile în Kunduz, oraş din nordul Afganistanului care s-a aflat temporar anul trecut sub controlul extremiştilor. Lupte intense s-au desfăşurat în provincia Helmand din sudul ţării, unde talibanii au reuşit să alunge forţele guvernamentale din mai multe zone.

Anul trecut, numărul victimelor în rândul civilor afgani a ajuns la un record de 11.002, dintre care 3.545 de decese şi 7.457 de răniţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici