Opoziţia de stânga, favorită în alegerile legislative din Suedia

Opoziţia de stânga, condusă de către social-democraţi, este favorită în alegerile legislative care se desfăşoară duminică în Suedia, în care extrema dreaptă porneşte către un scor mult mai bun decât succesul istoric pe care l-a obţinut în 2010.

107 afișări
Imaginea articolului Opoziţia de stânga, favorită în alegerile legislative din Suedia

Opoziţia de stânga, favorită în alegerile legislative din Suedia (Imagine: Shutterstock)

Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 8.00 (9.00, ora României) în vederea alegerii celor 349 de parlamentari, după opt ani de regim Fredrik Reinfeldt, premierul, în vârstă de 49 de ani, care conduce o coaliţie de centru-dreapta.

Potrivit unor institute de sondare a opiniei publice, social-democratul Stefan Löfven urmează să îndepărteze Guvernul, căruia-i reproşează că a crescut prăpastia dintre bogaţi şi săraci, într-o ţară ataşată idealului egalitar.

"Avem şansele noastre, da", a spus el sâmbătă.

Fostul muncitor şi sindicalist, în vârstă de 57 de ani, are sarcina să încarneze Suedia oamenilor simpli, cea despre care subliniază că nu are nivelul de trai al elitelor.

Niciodată ales, niciodată ministru şi lipsit de experienţă internaţională, el a făcut campanie promiţând o fiscalitate mai favorabilă gospodăriilor modeste, investiţii în infrastructură şi îmbunătăţirea educaţiei.

El ar urma să profite de pe urma sănătăţii economiei şi finanţelor publice ale Suediei. Dar riscă să pornească cu un handicap politic, şi anume de a fi premierul social-democrat ales cu cea mai redusă susţinere, potrivit intenţiei de vot, din istoria ţării.

Potrivit unui sondaj al Institutului Novus difuzat sâmbătă, social-democraţii ar obţine 30,3% din voturi, Moderaţii 22,0%, Democraţii din Suedia (extrema dreaptă) 9,6%, iar Verzii 9,2%.

"Cred că după alegeri va exista o situaţie foarte confuză", a declarat pentru AFP Mikael Sundström, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Lund.

În cazul în care Iniţiativa Feministă dezminte sondajele, care o creditează sub pragul intrării în Parlament de 4% din voturi, cele opt partide reprezentate în Riksdag îşi vor împărţi mandatele din nou

Ascensiunea Democraţilor din Suedia ar putea să contracareze proiectul unei eventuale coaliţii între social-democraţi, Verzi şi Partidul de Stânga, condamnată să fie minoritară.

Gradul de coeziune al acestei coaliţii în jurul lui Löfven este altă incertitudine. Verzii şi Partidul de Stânga nu au spus clar dacă doresc portofolii de miniştri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici