Oraşul Johhanesburg, ameninţat de o catastrofă similară celei de la Cernobîl

Cel mai mare oraş din Africa de Sud, Johannesburg, este ameninţat de un val de apă contaminată cu uraniu de la fostele mine de aur, au anunţat cercetărorii, avertizând că acestea ar putea ajunge la suprafaţă în 2012, provocând un dezastru ca cel de la Cernobîl, relatează Sky News.

39 afișări
Imaginea articolului Oraşul Johhanesburg, ameninţat de o catastrofă similară celei de la Cernobîl

Oraşul Johhanesburg, ameninţat de o catastrofă similară celei de la Cernobîl (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste ape, numite de cercetători "drenaj acid de mină", ar putea coroda fundaţiile clădirilor şi contamina apa potabilă din oraş. "Ceea ce vedem este un dezastru către care ne îndreptăm încet", a declarat doctorul Anthony Turton, un fost cercetător guvernamental. Fenomenul apare atunci când apa care a fost pompată afară din minele de aur se infiltrează înapoi în bazinele minelor şi se ridică la suprafaţă. Apele sunt contaminate cu uraniu şi alte metale grele şi prezintă acelaşi nivel de aciditate ca sucul de lămâie.

Turton a fost demis din postul guvernamental, după ce a făcut declaraţii cu privire la acest subiect. "Nu este la fel de dramatic, dar infiltraţiile vor produce inundaţii şi, ca la Cernobîl, va fi afectată o zonă uriaşă, pentru o lungă perioadă de timp", a subliniat el. Pentru sistemul hidrologic al Africii de Sud, acest lucru ar putea fi "ultimul strop", în opinia acestuia.

Guvernul ANC (de stânga) a anunţat că monitorizează cu atenţie creşterea nivelului acestor ape toxice şi că a creat un plan pentru a evita afectarea capitalei financiare a ţării. "Nu va exista un film de groază, peste 18 luni, la Johannesburg", a declarat Ntokozo Ncwabe, directorul Departamentului pentru Resurse Minerale. Însă, Guvernul nu a aprobat, până în prezent, un plan, în valoare de peste 115,4 milioane de euro, de pompare a acestor ape departe de oraş, iar implementarea acestuia ar putea avea loc prea târziu, comentează postul.

Poluarea reprezintă o "moştenire" a perioadei de peste 100 de ani de extracţie a aurului, în zona din jurul Johannesburg-ului, dar şi o criză pe care guvernele acestei ţări, inclusiv în perioada de apartheid, au ignorat-o, afirmă postul britanic de televiziune. Deşi, companiile miniere sunt responsabile juridic pentru pagubele produse mediului înconjurător, la poluare au contribuit peste 6.000 de mine abandonate, unele dintre ele aparţinând unor societăţi care au dispărut de mulţi ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici