OSCE: Armistiţiul din Ucraina - respectat per ansamblu, cu ÎNCĂLCĂRI la Lugansk şi Debalţeve. Ministrul ucrainean de Externe pledează pentru extinderea Misiunii Speciale a OSCE

Armistiţiul din estul Ucrainei a fost în general respectat în ultimele 12 ore, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă ambasadorul Ertugrul Apakan, şeful Misiunii Speciale de Monitorizare (MSM) în Ucraina a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare (OSCE), relatează agenţia rusă Tass.

7956 afișări
Imaginea articolului OSCE: Armistiţiul din Ucraina - respectat per ansamblu, cu ÎNCĂLCĂRI la Lugansk şi Debalţeve. Ministrul ucrainean de Externe pledează pentru extinderea Misiunii Speciale a OSCE

OSCE: Armistiţiul din Ucraina a fost respectat per ansamblu, cu încălcări la Lugansk şi Debalţeve (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

UPDATE 21:18 - Ministrul ucrainean de Externe pledează pentru extinderea Misiunii Speciale a OSCE în Ucraina

Ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, a pledat, duminică, la postul de televiziune Inter, pentru extinderea Misiunii Speciale de Monitorizare (MSM) a OSCE în regiunile Doneţk şi Lugansk, în estul Ucrainei, relatează agenţia Ukrinform.

"Avem nevoie de o prezenţă internaţională în Doneţk şi Lugansk. Avem nevoie de extinderea misiunii (Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa) pentru ca aceasta să constate unde sunt trupe şi arme ruseşti", a declarat el pentru postul de televiziune Inter, citat de Ukranews.

Totodată, şeful diplomaţiei ucrainene a subliniat că retragerea armamentului greu trebuie efectuată sub monitorizarea MSM.

Potrivit agenţiei, el a notat că oraşul Lugansk a fost bombardat duminică, spre ora locală 1.45 (1.45, ora României), şi că o serie de episoade de încălcare a armistiţiului au fost raportate din zona oraşului Debalţeve.

Apakan a spus că membrii misiunii nu au reuşit să ajungă la Debalţeve pentru a constata care este situaţia

El a îndemnând atât trupele ucrainene, cât şi insurgenţii proruşi să asigure reprezentanţilor OSCE accesul în toate teritoriile aflate în conflict.

Michael Bociurkiw, purtătorul de cuvânt al MSM a declarat că numărul observatorilor OSCE în estul Ucrainei va fi suplimentat până la 350.

În plus, Organizaţia urmează să folosească vehicule aeriene neînarmate şi tehnologie satelitară pentru a monitoriza şi observa în ce măsură este respectat armistiţiul.

Armistiţiul între forţele guvernamentale şi insurgenţii proruşi din regiunea Donbas (est) a intrat în vigoare duminică la ora 0.00 (0.00, ora României).

Membrii "formatului Normandia" - preşedinţii rus Vladimir Putin, ucrainean Petro Poroşenko, francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel - au semnat un document final negociat de miercuri şi până joi, timp de peste 16 ore, cu privire la o soluţionare paşnică a conflictului ucrainean, iar Grupul de contact - reprezentanţii Kievului, separatiştilor, Moscovei şi OSCE - au negociat în paralel măsurile practice de punere în practică a înţelegerii.

Documentul prevede, între altele, armistiţiul care a intrat în vigoare în estul ţării, crearea unei zone demilitarizate de ambele părţi beligerante, retragerea armamentului greu de pe linia frontului, un schimb de prizonieri şi măsuri cu caracter politic pe termen lung, inclusiv alegeri în Donbas şi modificarea Constituţiei ucrainene, în vederea soluţionării conflictului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici