Papa Benedict al XVI-lea deplânge "confruntarea" dintre credinţă şi modernism în Europa

Papa Benedict al XVI-lea a afirmat sâmbătă că actuala "confruntare" dintre credinţă şi modernism este foarte intensă în Spania şi a cerut Europei să îşi revigoreze rădăcinile creştine.

19 afișări
Imaginea articolului Papa Benedict al XVI-lea deplânge "confruntarea" dintre credinţă şi modernism în Europa

Papa Benedict al XVI-lea deplânge "confruntarea" dintre credinţă şi modernism în Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Denunţând riscul unei reveniri la atitudinile "agresive" împotriva clerului înregistrate în anii '30 în Spania, Suveranul Pontif a făcut apel la "o apropiere, şi nu o confruntare, între credinţă şi laicitate".

Papa Benedict al XVI-lea a ajuns sâmbătă la Santiago de Compostella, în prima escală a unei vizite de două zile în Spania, fiind întâmpinat de prinţul moştenitor Felipe şi de prinţesa Letizia.

"Chem Spania şi Europa să îşi construiască prezentul şi să-şi proiecteze viitorul plecând de la adevărurile autentice ale omului", a spus Suveranul Pontif. El a citat o declaraţie făcută în 1982 în Spania de Papa Ioan Paul al II-lea, care "a cerut Vechiului Continent să dea o nouă vigoare rădăcinilor sale creştine".

Spania şi Europa "nu trebuie să se preocupe numai de necesităţile materiale ale oamenilor, ci şi de necesităţile morale şi sociale, spirituale şi religioase", a afirmat el.

Suveranul Pontif a reamintit apariţia în anii '30, înaintea războiului civil şi a perioadei franchiste, a unor curente puternice de susţinere a laicităţii şi de contestare a clerului. "Spania a cunoscut, în anii '30, naşterea unui anticlericalism şi a unei mişcări de secularizare şi laicizare puternice şi agresive", a spus el.

Papa Benedict al XVI-lea nu a făcut însă nici o referire la reformele sociale promovate în ultimii ani de guvernul socialist spaniol, care a legalizat căsătoriile homosexuale (2005) şi a extins cadrul legal care permite întreruperile de sarcină (februarie 2010).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici