Papa Francisc a decis să nu închidă Banca Vaticanului, afectată în trecut de scandaluri financiare

Papa Francisc a aprobat un plan de reformare a Băncii Vaticanului, înfiinţată în 1887, punând astfel capăt unui an de speculaţii privind o posibilă închidere a instituţiei financiare care a pus Biserica Catolică în situaţii jenante timp de decenii.

Papa Francisc a decis să nu închidă Banca Vaticanului, afectată în trecut de scandaluri financiare (imagine: Mediafax Foto/AFP)

Obiectivul declarat al Băncii Vaticanului, al cărei nume formal este Institutul pentru Lucrări Religioase, este de a asigura servicii financiare preoţilor, călugărilor şi instituţiilor caritabile. Banca a fost însă implicată în mai multe scandaluri financiare şi tranzacţii suspecte cu instituţii financiare din Italia.

Cel mai grav scandal a avut loc în 1982, când Banca Vaticanului a fost implicată în falimentul fraudulos al Banco Ambrosiano, al cărei preşedinte a fost găsit ulterior spânzurat sub un pod din Londra.

"Institutul pentru Lucrări Religioase va continua să servească cu prudenţă şi să asigure servicii financiare specializate pentru Biserica Catolică la nivel global", a informat, luni, Vaticanul, într-un comunicat care a anunţat aprobarea planului de reformare a băncii.

În ultimul an, Banca Vaticanului a trecut printr-o restructurare de proporţii sub conducerea noului preşedinte Ernst von Freyberg, un membru al Ordinul Suveran Militar Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rodos şi de Malta, organizaţie cu originile în străvechiul ordin al Cavalerilor Ospitalieri. Von Freyberg a fost numit la conducerea băncii la începutul anului trecut.

Sub conducerea noului şef, banca a închis sute de conturi, a introdus reglementări stricte privind spălarea de bani şi a deschis mai multe investigaţii vizând activităţi suspecte.

"Decizia reprezintă o susţinere fermă a misiunii noastre şi a muncii dificile depuse în ultimele 12 luni", a notat Banca Vaticanului într-un comunicat.

În ultimii doi ani, Vaticanul a introdus schimbări ale cadrului legislativ şi instituţional, pentru a putea reglementa activităţile financiare la standarde internaţionale.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 0 comentarii
Taguri:
BANCĂ ,
VATICAN ,
PAPA
COMENTARII

Nu exista comentarii

COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
RASTURNARE TOTALA de situatie in cazul mortii patronului Hexi Pharma. Care ar putea fi ADEVARATA CAUZA a decesului. ANUNTUL procurorilor