Papa Francisc a lansat un îndemn la o reformare de amploare a Bisericii

Papa Francisc a făcut apel marţi la o reformă complexă pentru revitalizarea Bisericii, care ar trebui să fie mai colegială şi să apere săracii, dar care să rămână implacabilă în anumite probleme, precum hirotonirea femeilor.

367 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc a lansat un îndemn la o reformare de amploare a Bisericii

Papa Francisc (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Într-un text de 160 de pagini, "Evangelii Gaudium" ("Bucuria Evangheliei"), primul document important scris de mâna sa, Papa reiterează expresii pe care le-a evocat în mesele sale zilnice ţinute la reşedinţa Sfânta Marta, precum "depăşirea individualismului", "milostivire", "misiune" sau "tandreţe".

El consacră pasaje lungi unei critici a sistemului economic mondial, condamnând o "piaţă divinizată" sau "specula, noua tiranie invizibilă".

Referindu-se la Biserică, Francisc îşi exprimă dorinţa producerii unor schimbări şi ajunge la concluzia că trebuie să reflecteze la "o conversie a papalităţii".

Textul a fost scris la persoana întâi, cu toate că el redă direcţii convenite la Adunarea Sinodală din octombrie 2012 convocată de Benedict al XVI-lea pentru "Noua Evanghelizare".

"Ceea ce vreau să exprim aici are o semnificaţie programatică şi consecinţe importante. Sper că toate comunităţile vor proceda într-un mod care va permite punerea în aplicare a mijloacelor necesare pentru a avansa pe calea unei conversii pastorale şi misionare, care nu poate lăsa lucrurile aşa cum sunt", anunţă Papa într-un pasaj fundamental.

Reluând o idee a Conciliului Vatican II (1962-65), el pledează pentru mai multă colegialitate, exprimându-se în favoarea unei importanţe mai mari a conferinţelor episcopale, "inclusiv doctrinală".

"Nu cred că trebuie să aşteptăm de la magisteriul papal un cuvânt definitiv sau complet cu privire la toate aspectele", remarcă el, repetând că preferă riscul unei "Biserici rănite" decât să rămână "închisă".

Francisc, care a lansat o reformă a Curiei, critică un anumit eurocentrism, recomandă depăşirea unor practici învechite "ostentative", evocă legitimitatea "libertăţii" în Biserică de pune întrebări în legătură cu "numeroase aspecte".

El admite că "războiaele" dintre facţiunile liberale şi conservatoare îi fac "foarte rău".

De asemenea, el pune în discuţie relativitatea păcatului, atrăgând atenţia asupra unor factori personali. Şi, se pare, Biserica intenţionează să faciliteze accesul la sacramente, reflectând, de exemplu, la creştinarea copiilor născuţi de mame celibatare sau la oferirea împărtăşaniei pentru persoane divorţate.

Francisc consacră pasaje foarte lungi obligaţiei credincioşilor şi preoţilor de a se îndrepta către săraci.

"Atâta timp cât nu se elimină excluziunea şi disparitatea sociale, în societate şi între diverse popoare, eradicarea violenţei va fi imposibilă. Acuzăm săracii de violenţă, dar, fără egalitate de şanse, diferite forme de agresiune şi război vor găsi un teren fertil care mai devreme sau mai târziu va provoca o explozie", a avertizat el.

El i-a denunţat pe cei care aplică tratamente inumane şi pe complicii lor. "Mulţi au mâinile pline de sânge din cauza unei complicităţi confortabile şi mute", afirmă el.

În schimb, el se opune hirotinirii femeilor. "Sacerdoţiul rezervat bărbaţilor este un subiect care nu se discută", precizează el.

Totodată, Papa Francisc nu menţionează subiecte sensibile şi intens mediatizate, precum pedofilia, homosexualitatea sau contracepţia, pe care în general le evită.

Papa argentinian evocă necesitatea unui dialog cu cei de alte religii şi cei care nu cred. În acest sens, el "imploră cu umilinţă" ţările islamice să asigure libertatea religioasă a creştinilor, "ţinând cont de libertatea de care credincioşii musulmani se bucură în ţările occidentale".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici