Papa Francisc a plecat către Rio de Janeiro, unde va prezida Zilele Mondiale ale Tineretului: Aş vrea să-i găsesc pe tineri integraţi în ţesutul social

Papa Francisc, primul Suveran Pontif venit din America Latină, a părăsit Roma, luni, cu puţin timp înainte de ora 09.00 (10.00 ora României), pentru a merge la Rio de Janeiro, unde va prezida Zilele Mondiale ale Tineretului.

208 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc a plecat către Rio de Janeiro, unde va prezida Zilele Mondiale ale Tineretului: Aş vrea să-i găsesc pe tineri integraţi în ţesutul social

Papa Francisc a plecat către Rio de Janeiro, unde va prezida Zilele Mondiale ale TineretuluiPapa Francisc a plecat către Rio de Janeiro, unde va prezida Zilele Mondiale ale Tineretului: Aş vrea să-i găsesc pe tineri integraţi în ţesutul social (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Papa Francisc pledează în favoarea tinerilor şi persoanelor în vârstă

Papa Francisc a pledat luni în favoarea tinerilor, subliniind asupra "riscului" unei generaţii fără locuri de muncă, dar şi în favoarea persoanelor în vârstă, adesea victime ale unei "culturi a respingerii".

"Riscăm să avem o generaţie care nu a avut locuri de muncă", a declarat el, la bordul avionului în drum spre Brazilia, o ţară afectată recent de manifestaţii cu caracter social, unde va participa la Zilele Mondiale ale Tineretului (ZMT).

"Criza mondială nu le-a adus nimic bun tinerilor", a adăugat Suveranul Pontif, evocând un nivelul crescut al şomajului în rândul tinerilor în numeroase ţări din lume şi subliniind că "de la muncă provine demnitatea persoanei".

Papa argentinian, în vârstă de 76 de ani, a deplâns totodată o "cultură a respingerii", ale cărei victime sunt adesea persoanele în vârstă.

"Suntem obişnuiţi cu această cultură a respingerii celor bătrâni. Se întâmplă prea des, deşi ei sunt cei care oferă înţelepciune vieţii. Sunt lăsaţi deoparte, ca şi cum nu ar mai avea nimic de oferit", a spus el.

"Această primă călătorie este pentru a-i întâlni pe tineri. Aş vrea să-i găsesc integraţi în ţesutul social, alături de persoanele în vîrstă", a adăugat Papa.

"Când izolăm tinerii, comitem o nedreptate. Le eliminăm apartenenţa. Tinerii aparţin unei familii, unei culturi, unei credinţe. Nu trebuie să-i izolăm. Ei sunt viitorul poporului lor, dar nu doar ei", a continuat Francisc.

"Sunt (viitorul), pentru că sunt tineri şi merg înainte. Însă cealaltă extremă a vieţii, persoanele în vârstă, sunt viitorul aceluiaşi popor. Un popor merge înainte cu ambele părţi. Persoanele în vârstă posedă înţelepciunea vieţii, istoriei, patriei, familiei, avem nevoie de ele", a conchis Papa, după ce i-a salutat pe fiecare în parte dintre cei 70 de jurnalişti care l-aiu însoţit în avion.

El a venit cu elicopterul la aeroportul Fiumicino, unde a fost întâmpinat de premierul Enrico Letta. Loial reputaţiei sale de simplitate, Papa Francisc a urcat pasarela purtând cu el bagajul de mână, o geantă neagră voluminoasă.

Avionul Airbus A330 al companiei Alitalia, la bordul căruia sunt 105 pasageri, între care numeroşi jurnalişti, este aşteptat la Rio la ora 16.00 (22.00 ora României).

În cursul acestei călătorii şi la cererea sa, nu vor fi schimburi de opinii libere ale Papei cu presa. Francisc va saluta pur şi simplu fiecare dintre jurnaliştii prezenţi, a subliniat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi.

Zilele Mondiale ale Tineretului se vor desfăşura, timp de o săptămână, la Rio de Janeiro.

Mii de tineri s-au strâns deja pentru a sărbători acest eveniment.

În mesajul său tradiţional adresat preşedintelui Giorgio Napolitano şi transmis de Vatican în momentul plecării, Papa Francisc le-a transmis italienilor "urările sale cele mai fierbinţi de seninătate şi încredere în viitor".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici