Papa Francisc, îngrijorat de mişcările separatiste din Europa

Papa Francisc s-a declarat îngrijorat de mişcările separatiste care iau amploare în Europa, ca de exemplu Scoţia (Marea Britanie) sau Catalonia (Spania), unde sunt prevăzute referendumuri de autodeterminare în lunile următoare.

205 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc, îngrijorat de mişcările separatiste din Europa

Papa Francisc, îngrijorat de mişcările separatiste din Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Orice diviziune mă îngrijorează", a afirmat papa argentinian într-un interviu acordat cotidianului catalan La Vanguardia şi publicat vineri.

El subliniază diferenţa între independenţa fostelor colonii care se emancipează, ca în ţările din America Latină, şi separatismul ca cel din fosta Iugoslavie.

"Evident că există popoare care au culturi atât de diferite, încât chiar şi cu lipici este dificil să le ţii laolaltă. Cazul Iugoslaviei este foarte clar dar mă întreb dacă este la fel de clar în alte cazuri, la alte popoare care până în prezent au fost împreună", adaugă el.

"Trebuie văzut de la caz la caz. Scoţia, Padania (Italia), Catalonia. Sunt cazuri care pot fi juste şi cazuri care nu ar fi, dar sciziunea unei naţiuni fără un trecut de unitate forţată trebuie tratată cu grijă", a avertizat el.

Scoţienii sunt chemaţi să se pronunţe, la 18 septembrie, asupra independenţei faţă de restul Marii Britanii, în cadrul unui referendum stabilit de comun acord între Londra şi regiune.

În Catalonia, Guvernul regional vrea să organizeze un referendum de autodeterminare la 9 noiembrie, în pofida opoziţiei Madridului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici