Pentagonul afirmă că petrolul nu mai reprezintă principala sursă de venit pentru grupul Stat Islamic

Vânzarea petrolului pe piaţa neagră nu mai reprezintă principala sursă de venit pentru gruparea teroristă Stat Islamic, a declarat marţi secretarul de presă al Pentagonului, amiralul John Kirby, citat de Foreign Policy în ediţia electronică.

1070 afișări
Imaginea articolului Pentagonul afirmă că petrolul nu mai reprezintă principala sursă de venit pentru grupul Stat Islamic

Pentagonul afirmă că petrolul nu mai reprezintă principala sursă de venit pentru grupul Stat Islamic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Traficul cu petrol devenise o sursă crucială de venituri pentru gruparea jihadistă, care deţine mai multe câmpuri petrolifere din Irak şi Siria. Veniturile obţinute din petrol au făcut diferenţa între gruparea Stat Islamic (SI) şi alte organizaţii teroriste, care sunt mai dependente de donaţiile din exterior. Dar producţia de petrol reprezintă şi un punct vulnerabil pentru jihadişti, pentru că a oferit ţinte relativ uşoare coaliţiei internaţionale conduse de Statele Unite care bombardează obiectivele SI.

Pe parcursul verii, înainte să înceapă campania de bombardamente a coaliţiei, experţii estimau că SI produce peste 80.000 de barili de petrol pe zi, pe care îl vindea pe piaţa neagră, obţinând între un milion şi trei milioane de dolari zilnic.

În ultimele luni, Statele Unite şi coaliţia au bombardat ţinte din Irak şi Siria asociate cu producţia de petrol, în special rafinării. În octombrie, Agenţia Internaţională pentru Energie estima că raidurile aeriene au redus producţia de petrol a SI la aproximativ 20.000 de barili pe zi. În plus, scăderea preţului petrolului, care afectează bugetul Irakului, a condus de asemenea la reducerea preţului pe piaţa neagră.

În aceste condiţii, gruparea Stat Islamic a încercat să lanseze o serie de atacuri asupra oraşului petrolier Kirkuk, din nordul Irakului, însă forţele kurde au reuşit să respingă atacurile jihadiştilor. Potrivit Comandamentului Central al SUA, coaliţia condusă de Statele Unite a efectuat 32 de raiduri de sâmbătă până luni, pentru a ajuta forţele de securitate kurde în lupta contra grupării SI în Kirkuk.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici