Pentagonul evaluează situaţia din Ucraina. Deocamdată nu există planul unei intervenţii militare - CNN

Statele Unite vor intensifica activităţile pentru colectarea de informaţii, iar comandanţii militari evaluează situaţia din Ucraina pentru a stabili modalităţi de reacţie, însă deocamdată nu este analizată posibilitatea unei intervenţii militare, afirmă un oficial american de rang înalt citat de CNN.

5801 afișări
Imaginea articolului Pentagonul evaluează situaţia din Ucraina. Deocamdată nu există planul unei intervenţii militare - CNN

Pentagonul evaluează situaţia din Ucraina;deocamdată nu există planul unei intervenţii militare -CNN

"Lista priorităţilor include activităţi suplimentare de spionaj. În acest moment, nu este avută în vedere o intervenţie militară. Obiectivul este să fim în interiorul procesului decizional rus, să avem informaţii în timp real despre acţiunile şi intenţiile Rusiei", explică un oficial din cadrul Administraţiei de la Washington, sub protecţia anonimatului.

Generalul Philip Breedlove, şeful comandamentului european al Statelor Unite, are un rol esenţial în acest efort. "El evaluează situaţia (...) şi se asigură că este pregătit; el îi oferă preşedintelui opţiunile", precizează oficialul citat.

Serviciile de spionaj americane încearcă să afle apartenenţa indivizilor înarmaţi care patrulează în regiunea autonomă ucraineană Crimeea, în contextul în care Kievul susţine că Rusia a trimis 6.000 de militari în această zonă prorusă. Serviciile secrete americane au confirmat că în Crimeea au loc activităţi aeriene ruse, subliniind că ar putea fi şi forţe terestre.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat Rusia că o intervenţie militară în Ucraina va avea "costuri", fiind "profund destabilizatoare" pentru regiune.

Rusia a avertizat că nu va putea ignora solicitările de asistenţă pentru restabilirea "păcii şi calmului" formulate de autorităţile proruse din Crimeea, Moscova argumentând că mobilizarea trupelor este în concordanţă cu acordurile militare cu Kievul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici