Obama AVERTIZEAZĂ: O intervenţie militară rusă în Ucraina va avea un "cost". Obama ar putea renunţa să participe la summitul G8 de la Soci

Preşedintele american, Barack Obama, ar putea renunţa să participe la summitul G8 care va avea loc în iunie la Soci, în Rusia, dacă forţele armate ruse vor fi prezente în Ucraina, a declarat vineri un oficial de rang înalt american pentru AFP.

2417 afișări
Imaginea articolului Obama AVERTIZEAZĂ: O intervenţie militară rusă în Ucraina va avea un "cost". Obama ar putea renunţa să participe la summitul G8 de la Soci

Barack Obama si Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest oficial, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, a explicat că participarea lui Obama la summitul G8 de la Soci, programat în iunie, ar putea fi anulată.

De asemenea, oficialul american a sugerat că oficialii unor ţări europene ar putea la rândul lor boicota acest summit.

Pe plan economic, acest oficial a avertizat în privinţa suspendării unor negocieri comerciale şi pierderii încrederii în moneda rusă.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat Rusia, vineri, în legătură cu o eventuală intervenţie armată în Ucraina, atrăgând atenţia că aceasta va avea un "cost", şi a exprimat profunda îngrijorare a Washingtonului faţă de o situaţie "volatilă".

"Statele Unite sunt solidare cu comunitatea internaţională şi subliniază că va exista un cost pentru o intervenţie militară în Ucraina", a adăugat Obama.

Preşedintele american, care a oferit asigurări că administraţia sa rămâne în contact cu Guvernul rus, a recunoscut că Rusia are interese în Ucraina.

Însă el a apreciat că o încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei va fi "profund destabilizatoare".

Liderul american a subliniat de asemenea că o intervenţie militară rusă în Ucraina, la mai puţin de o săptămână de la destituirea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici de Parlament, "va reprezenta un amestec în probleme care trebuie rezolvate de ucraineni".

Remarcând că "situaţia rămâne foarte volatilă", Obama a mai dezvăluit că vicepreşedintele Joe Biden va vorbi cu noul premier ucrainean Arseni Iaţeniuk "pentru a-l asigura că, în acest moment dificil, Statele Unite sprijină eforturile sale, suveranitatea, integritatea teritorială şi viitorul democratic al Ucrainei".

Preşedintele Barack Obama a anulat deja, în vara anului 2013, participarea sa la un summit bilateral cu preşedintele rus Vladimir Putin, după ce Rusia a acordat azil temporar fostului consultant al NSA Edward Snowden, sursa unor dezvăluiri despre amploarea operaţiunilor de supraveghere al acestui serviciu american de informaţii.

În schimb, preşedintele american a participat la summitul G20 de la Sankt-Petersburg, unde a avut prilejul să aibă o discuţie bilaterală cu omologul său rus.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici