Coreea de Nord efectuează lucrări la un reactor nuclear: "Este într-o stare jalnică, ar putea fi o catastrofă pentru peninsula coreeană"

Coreea de Nord efectuează lucrări la un reactor nuclear de la Yongbyon care se află într-o "stare jalnică", o situaţie care riscă să antreneze "o catastrofă" în Peninsula Coreea, a declarat joi o sursă rusă citată de agenţii.

753 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord efectuează lucrări la un reactor nuclear: "Este într-o stare jalnică, ar putea fi o catastrofă pentru peninsula coreeană"

Coreea de Nord efectuează lucrări la un reactor nuclear (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este evident că acolo se efectuează lucrări de mult timp. Anumite semne arată că se îndreaptă spre o repornire", a declarat această sursă diplomatică.

"Reactorul, care este o construcţie din anii '50, se află într-o stare jalnică", a subliniat sursa.

Rusia s-a declarat îngrijorată de consecinţele acestei eventuale reporniri pentru regiune.

"Acest lucru ar putea avea consecinţe teribile pentru peninsula coreeană, putând antrena o catastrofă", a subliniat ea.

"Nu avem date care să dovedească faptul că reactorul a repornit", a continuat sursa citată.

Un grup de reflecţie americano-coreean a afirmat miercuri că Phenianul părea să fi repornit reactorul nuclear al centralei Yongbyon, care produce plutoniu, ceea ce ar putea permite regimului să îşi accelereze programul de înarmare nucleară.

O fotografie realizată prin satelit pe 31 august arată vapori ieşind dintr-o clădire adiacentă reactorului, cu o putere de cinci megawaţi, în incinta complexului nuclear Yongbyon, anunţa Institutul americano-coreean din cadrul Universităţii Johns-Hopkins.

Filmul arată că nord-coreeni "par că au repornit reactorul", scriau cercetătorii Nick Hansen şi Jeffrey Lewis pe blogul institutului, 38 North.

Reactorul "este capabil să producă şase kilograme de plutoniu pe an, pe care Phenianul ar putea să îl folosească pentru a-şi spori treptat arsenalul nuclear", continuau ei.

Coreea de Nord a anunţat în aprilie repornirea viitoare a acestui reactor nuclear, oprit în 2007 în cadrul unui acord internaţional susţinut de către Statele Unite.

Dezvăluirile cu privire la reactorul nord-coreean apar în contextul în care relaţiile internaţionale tensionate cu dictatura stalinistă nord-coreeană cunosc o uşoară acalmie, după ce aceasta a efectuat al treilea test nuclear în februarie, urmat de ameninţări cu atacuri asupra Statelor Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici