Poliţia chineză caută opt suspecţi în cazul exploziei din Tiananmen. Cinci persoane au fost arestate

Poliţia chineză caută opt suspecţi originari din regiunea musulmană Xinjiang după ce o maşină a intrat, luni, în mulţime în piaţa Tiananmen, provocând moartea a cinci persoane şi rănirea altor 38, au anunţat miercuri angajaţii hotelieri din Beijing.

291 afișări
Imaginea articolului Poliţia chineză caută opt suspecţi în cazul exploziei din Tiananmen. Cinci persoane au fost arestate

Poliţia chineză caută opt suspecţi în explozia din Tiananmen

Acest mandat de căutare trimis la hotelurile din capitală identifică opt suspecţi, au declarat pentru AFP doi salariaţi ai acestor instituţii.

Acesta precizează: "Dacă vedeţi aceste persoane, contactaţi-vă imediat superiorul".

Poliţia chineză a trimis deja, luni seara, un mesaj la hotelurile din capitală întrebând dacă au remarcat "clienţi suspecţi".

Acest prim mandat de căutare identifica doar doi uiguri cu domiciliul în două districte distincte din Xinjiang.

Uigurii, musulmani turcofoni, formează etnia majoritară din Xinjiang.

Această imensă regiune autonomă situată la marginile occidentale Chinei este afectată periodic de tulburări din cauza tensiunilor puternice între etnia han (majoritară în China) şi uiguri. Autorităţile chineze acuză invariabil "terorismul" militanţilor uiguri.

Fără a folosi cuvântul "atentat", poliţia a afirmat: "S-a produs un eveniment grav".

UPDATE: Poliţia chineză a arestat cinci suspecţi

Poliţia chineză a arestat cinci suspecţi, a anunţat miercuri presa oficială.

"Arestările au fost efectuate la zece ore după comiterea faptelor, care sunt calificate de-acum ca atac terorist", a precizat televiziunea de stat CCTV într-un comunicat postat pe site-ul de microblogging.

Autorităţile şi presa oficială chineză refuză în continuare să admită în mod explicit că centrul Beijingului ar fi putut fi locul unui atentat. Piaţa Tiananmen este centrul nevralgic al puterii în China.

CCTV a precizat, citând poliţia, că persoanele aflate în vehicul făceau parte din aceeaşi familie.

Arestarea celor cinci suspecţi a fost confirmată într-un material al agenţiei oficiale de presă China Nouă.

Luni, în piaţa Tiananmen, un vehicul de teren a intrat în mulţimea de turişti şi poliţişti din faţa intrării în Oraşul Interzis, după care a explodat sub portretul lui Mao Zedong.

Şoferul şi cei doi pasageri au murit, precum şi o turistă de naţionalitate filipineză şi un turist din provincia meridională chineză Guangdong, potrivit poliţiei. Aproximativ 40 de persoane au fost rănite.

O organizaţie în exil a afirmat, miercuri, că se teme de o intensificare a represiunii împotriva uigurilor, după explozia acestei maşini despre care poliţia din Beijing crede că este un atentat.

"Acum îmi este teamă pentru viitorul Turkistanului oriental şi pentru poporul uigur, aşa cum nu mi-a fost niciodată", a mărturisit într-un comunicat Rebiya Kadeer, preşedinta Congresului mondial uigur, o organizaţie pentru apărarea uigurilor cu sediul la Munchen, în Germania.

Denumirea "Turkistanul oriental" este folosită de separatiştii uiguri pentru a desemna regiunea autonomă chineză Xinjiang, o zonă vastă vecină cu Asia Centrală.

"Guvernul chinez nu va ezita să pregătească o versiune a evenimentelor la Beijing care să îi permită să impună poporului uigur măsuri de represiune suplimentare", a asigurat Kadeer, care a petrecut mai mulţi ani în închisorile chineze, înainte de a pleca în exil.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici