(POZA ZILEI) Doi preşedinţi americani în Arabia Saudită. Trump tratat "regeşte" la sosire, Biden întâmpinat cu "modestie"

Fostul preşedinte american, republicanul Donald Trump, a avut parte de o întâmpinare călduroasă, chiar regală, în călătoria sa din 2017. Joe Biden, probabil din cauza criticilor aduse casei regale saudite, a fost întâmpinat cu modestie, chiar cu "răceală" în călătoria sa din 2022.

23478 afișări
Imaginea articolului (POZA ZILEI) Doi preşedinţi americani în Arabia Saudită. Trump tratat "regeşte" la sosire, Biden întâmpinat cu "modestie"

Trump, tratat regeşte la sosire în Arabia Saudită 

Cele două clipuri video, primul cu sosirea lui Donald Trump în 2017, al doilea cu sosirea lui Joe Biden în 2022, arată cum au evoluat relaţiile dintre Statele Unite ale Americii şi Arabia Saudită în ultimii cinci ani. 

Trump a fost in vizita de stat (prima lui vizită după ce a ajuns preşedinte) în 2017 când a vândut armament saudiţilor în valoare de 460 miliarde de dolari pentru a se apăra de inamici precum Iran sau de gruparea teroristă ISIS.  Vizita a avut loc înainte de asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi din 2018. 

Trump nu l-a învinuit pe Prinţul Mohammed bin Salman în 2018 că ar fi comandat uciderea jurnalistului şi a continuat să întreţină bune relaţii cu Casa Regală Saudită. 

 

Biden n-a primit flori, şi nici nu a fost întâmpinat de gărzi şi călăreţi 

Biden a desfăşurat vizita în cadrul unui turneu realizat rapid in Orient. 

Acesta a declasificat raportul serviciilor din SUA care arătau că prinţul bin Salman a comandat asasinatul. 

Biden a declarat public în campania electorală din 2020 că prinţul este un criminal şi că pentru administraţia democrată, Arabia Saudită va fi un stat paria.

 

 

 

Trump a luat parte şi la o ceremonie fastuoasă  

Trump îi presa pe saudiţi să aprovizioneze SUA cu petrol, în caz contrar, administraţia prezidenţială nu mai acorda  sprijin militar Arabiei Saudite, scria Reuters în 2020. 

 

Trump a vândut armament în valoare de peste 400 miliarde de dolari, şi a atins un glob alături de regele Arabiei Saudite pentru a inaugura Centrul de Combatere a Ideologiei Extremiste 

Biden a purtat doar discuţii formale şi a semnat acorduri 

Au fost încheiate 18 acorduri la Jeddah  dintre Arabia Saudită şi Statele Unite privind domeniul investiţiilor, energiei, comunicaţiilor şi medicinei. 

Acordurile se aliniază pe proiectul Saudi Vision 2030, condusă de  Prinţul Mohammed bin Salman. 

Biden spune că nu va cere în mod direct Arabiei Saudite să producă şi să importe mai mult petrol în ciuda crizei energetice prin care traversează Statele Unite după creşterea preţurilor la benzină, scrie Reuters

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici