Premierul Italiei vrea o schimbare semnificativă a tratatelor UE. Mario Draghi vrea "federalism pragmatic" şi cere îmbunătăţirea procesului decizional prin renunţarea la cerinţa unanimităţii

  • Premierul italian Mario Draghi a cerut marţi, 3 mai, ca UE să renunţe la cerinţa unanimităţii în ceea ce priveşte deciziile de politică externă şi să se pregătească pentru modificarea tratatelor după invazia Rusiei în Ucraina.
  • Fostul şef al Băncii Centrale Europene, în vârstă de 74 de ani, a declarat în faţa legislatorilor europeni că Europa ar trebui să se îndrepte spre un "federalism pragmatic" pentru a se dota mai bine în ceea ce priveşte politica economică, energetică, de apărare şi externă.
3195 afișări
Imaginea articolului Premierul Italiei vrea o schimbare semnificativă a tratatelor UE. Mario Draghi vrea "federalism pragmatic" şi cere îmbunătăţirea procesului decizional prin renunţarea la cerinţa unanimităţii

"Dacă acest lucru va necesita demararea unui proces de modificare a tratatelor UE, ar trebui să-l acceptăm", a declarat Draghi la Strasbourg, potrivit euobserver

El a susţinut că UE trebuie să îşi îmbunătăţească procesul decizional pentru a răspunde atacului Rusiei, care a pus sub semnul întrebării pacea pe continent.

"Trebuie să depăşim acest principiu al unanimităţii, care duce la o logică a vetourilor încrucişate, şi să ne îndreptăm spre decizii luate cu majoritate calificată", a spus Draghi, care a calificat războiul din Ucraina drept o criză "de securitate, umanitară, energetică şi economică" într-unul singur.

Folosirea unei majorităţi calificate, care înseamnă că este nevoie de 15 din cele 27 de ţări UE, reprezentând cel puţin 65% din totalul populaţiei UE, pentru a susţine o decizie, ar face imposibilă blocarea deciziilor de către o singură ţară.

"O Europă care este capabilă să ia decizii rapide este o Europă mai credibilă în faţa cetăţenilor săi şi a restului lumii", a adăugat el.

Ţările UE s-au confruntat cu o provocare dură la adresa unităţii lor în ceea ce priveşte acordul asupra sancţiunilor împotriva Rusiei, deoarece ţările baltice şi Polonia doresc să acţioneze mai rapid cu măsuri, în timp ce Ungaria a declarat că interdicţiile în domeniul energiei reprezintă o linie roşie.

Draghi a reiterat că Italia va susţine orice sancţiuni împotriva Rusiei legate de energie, în ciuda faptului că depinde foarte mult de importurile de gaze ruseşti.

Sprijinul ferm al guvernului lui Draghi pentru sancţiunile împotriva Rusiei a fost văzut ca o schimbare de politică pentru Roma, care a avut timp de decenii - în special în timpul mandatului fostului premier Silvio Berlusconi - relaţii calde cu Kremlinul.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici