Premierul Poloniei apără hotărârea privind interzicerea avortului şi condamnă protestele. Liderul partidului conservator, păzit de forţe de ordine în Parlament

  • Prim-ministrul Poloniei a apărat marţi înăsprirea legii avortului din ţară şi a condamnat protestele masive la nivel naţional pentru drepturile femeii.
  • Mateusz Morawiecki a spus că protestele nu ar trebui să aibă loc dată fiind situaţia epidemilogică şi a denunţat „actele de violenţă”.
  • Instanţa supremă din ţară a decis joi că avorturile motivate de malformaţii congenitale ale fătului sunt neconstituţionale.
  • Decizia a fost urmată de cinci zile de proteste masive, iar tensiunile au izbucnit şi în Parlament marţi.
1504 afișări
Imaginea articolului Premierul Poloniei apără hotărârea privind interzicerea avortului şi condamnă protestele. Liderul partidului conservator, păzit de forţe de ordine în Parlament

Premierul Poloniei apără hotărârea privind interzicerea avortul şi condamnă protestele. Liderul partidului conservator păzit de forţe de ordine în Parlament

Preşedintele Parlamentului a chemat gardieni să îl protejeze pe liderul partidului conservator aflat la guvernare, vicepremierul Jaroslaw Kaczynski, de parlamentarii de opoziţie furioşi. Ryszard Telecki, un apropiat al lui Kaczynski, a provocat mai multă furie prin asemănarea simbolului fulgerului roşu al protestelor cu semnele SS din Germania nazistă.

Luni, mii de protestatari conduşi de activiste pentru drepturile femeilor au blocat traficul ore în şir în majoritatea oraşelor şi s-au adunat şi în afara bisericilor, scandând împotriva liderilor Bisericii Catolice din Polonia, care au condamnat avorturile.

„Pentru a avea libertatea de alegere, mai întâi trebuie să fiţi în viaţă”, a declarat Morawiecki, al cărui guvern susţine interzicerea avorturilor, într-o declaraţie care apără hotărârea instanţei.

Decizia Tribunalului Constituţional de joi a înăsprit ceea ce era deja una dintre cele mai restrictive legi europene privind avortul. Când va intra în vigoare odată cu publicarea oficială în următoarele zile sau săptămâni, avortul va fi permis numai atunci când o sarcină ameninţă sănătatea femeii sau este rezultatul unor infracţiuni precum violul sau incestul.

În timpul săptămânii sunt planificate noi proteste.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici