Presa europeană analizează potenţialele consecinţe ale referendumului din Elveţia pe tema imigraţiei

Presa europeană ridică semne de întrebare în legătură cu efectele referendumului pe tema imigraţiei organizat în Elveţia, în principal asupra relaţiilor acestei ţări cu Uniunea Europeană, comentează AFP.

294 afișări
Imaginea articolului Presa europeană analizează potenţialele consecinţe ale referendumului din Elveţia pe tema imigraţiei

Presa europeană analizează potenţialele consecinţe ale referendumului din Elveţia pe tema imigraţiei (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

În Franţa, cotidianul pentru afaceri Les Echos evocă "un rezultat cu efecte economice greu de prevăzut".

Alegătorii s-au pronunţat în proporţie de 50,3% în favoarea limitării imigraţiei, în cadrul unui plebiscit organizat la iniţiativa partidului populist UDC, condus de Christoph Blocher.

"Elveţienii închid frontierele", titrează cotidianul francez de stânga Libération. "Egoismul economic este principala motivaţie a votului", explică analistul politic Jean-Yves Camus.

În Germania, cotidianul conservator Die Welt apreciază că "Elveţia trebuie să revizuiască proximitatea faţă de UE". "A continua în acest fel nu este o opţiune. UDC va înţelege care este limita separării aspectelor pozitive de cele nefaste în contractele bilaterale cu Bruxelles", subliniază Die Welt.

Cotidianul belgian Le Soir titrează în mod provocator: "Elveţienii le spun europenilor: afară!"

În Spania, cotidianul de centru-stânga El Pais consideră că "rezultatul va constrânge Uniunea Europeană să reanalizeze relaţia strânsă cu Elveţia şi să pună capăt liberei circulaţii a persoanelor, valabilă din 2002".

"Acest referendum va declanşa o criză politică serioasă între UE şi Elveţia", notează El Pais.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici