Preşedintele ceh Milos Zeman se pronunţă împotriva unei "idealizări" a Ucrainei: "Iaţeniuk vrea rezolvarea prin forţă a problemei"

Preşedintele ceh Milos Zeman, deseori criticat în ţara sa pentru orientarea prorusă în dosarul ucrainean, s-a pronunţat sâmbătă împotriva unei "idealizări" a Ucrainei, apreciind conflictul din estul acestei ţări ca fiind un "război civil".

1682 afișări
Imaginea articolului Preşedintele ceh Milos Zeman se pronunţă împotriva unei "idealizări" a Ucrainei: "Iaţeniuk vrea rezolvarea prin forţă a problemei"

Preşedintele ceh Milos Zeman se pronunţă împotriva unei "idealizări" a Ucrainei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Mulţi oameni prost informaţi idealizează Ucraina. Ei cred că se întâmplă ceva precum Revoluţia de Catifea (care a dus în 1989 în mod paşnic la prăbuşirea regimului comunist de la Praga)", a declarat Zeman pentru publicaţia Pravo, recunoscând totodată că opiniile sale privind Ucraina şi Rusia i-au erodat cota de popularitate.

Cota sa de popularitate a scăzut de la 58% în octombrie la 37% în noiembrie.

"Maidanul nu a fost o revoluţie democratică", a continuat Milos Zeman, referindu-se la protestele proeuropene care au dus în februarie la înlăturarea de la putere a fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici.

"Consider că în Ucraina are loc un război civil", a insistat şeful de stat ceh, în contextul în care Rusia, care a anexat în martie Peninsula ucraineană Crimeea, este acuzată că a organizat şi înarmat rebeliunea prorusă din estul ţării.

Zeman, ale cărui afirmaţii sunt în contradicţie cu opinia majorităţii liderilor occidentali, a profitat de ocazie pentru a-l califica pe omologul său ucrainean Petro Poroşenko drept "preşedintele păcii", Arseni Iaţeniuk rămânând în opinia sa "premierul războiului".

Iaţeniuk "nu vrea soluţia paşnică recomandată de Comisia Europeană, ci vrea rezolvarea prin forţă a problemei, ceea ce ar conduce la o restabilire a sprijinului Rusiei pentru separatişti", a afirmat Zeman.

În trecut, preşedintele ceh s-a declarat susţinătorul neutralităţii Ucrainei, fără a-şi ascunde scepticismul faţă de sancţiunile occidentale împotriva Rusiei.

Ucraina, care speră să depună o cerere oficială de aderare la Uniunea Europeană în 2020, se confruntă cu un conflict sângeros soldat cu peste 4.700 de morţi de la începutul său în aprilie 2014, precum şi cu o gravă criză economică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici