Preşedintele Iranului despre problema nucleară: Suntem pregătiţi pentru negocieri serioase. Îmbogăţirea uraniului este "dreptul de netăgăduit" al Iranului

Iranul este pregătit pentru "negocieri serioase, fără pierdere de timp", cu marile puteri, în vederea soluţionării crizei privind domeniul nuclear iranian, a declarat marţi noul preşedinte Hassan Rohani, în prima sa conferinţă de presă.

323 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Iranului despre problema nucleară: Suntem pregătiţi pentru negocieri serioase. Îmbogăţirea uraniului este "dreptul de netăgăduit" al Iranului

Hassan Rohani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem pregătiţi pentru negocieri serioase, fără pierdere de timp", cu puterile din cadrul Grupului 5+1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania), a anunţat Rohani, declarându-se "sigur că dacă cealaltă parte este pregătită, îngrijorările (occidentalilor) vor dispărea rapid".

"Programul nuclear este o problemă naţională. Guvernul insistă asupra drepturilor nucleare conforme regulilor internaţionale. Nu vom ceda în privinţa drepturilor naţiunii noastre, ci susţinem dialogul şi înţelegerea", a adăugat Rohani.

"În calitate de preşedinte, declar că Republica islamică are o voinţă politică serioasă să soluţioneze problema (nucleară), păstrând drepturile Iranului şi, în acelaşi timp, răspunzând îngrijorărilor celeilalte părţi", a adăugat el.

Rohani i-a criticat totodată pe liderii americani care "înţeleg greşit" Iranul.

"Recentul comunicat al Casei Albe arată că anumiţi lideri americani înţeleg greşit realităţile din Iran şi alegerile recente", a declarat Rohani.

El a criticat, de asemenea, legi votate de Camera Reprezentanţilor şi îndemnuri ale unor senatori americani la o înăsprire a sancţiunilor împotriva Iranului.

"Din nefericire, în Statele Unite există grupuri de presiune, care susţin războiul şi sunt ostile unui dialog constructiv, care încearcă să asigure interesele unei ţări străine (Israel) de la care primesc ordine", a declarat Rohani referindu-se la adoptarea recentă de către Camera Reprezentanţilor a unei legi care vizează împiedicarea tuturor exporturilor petroliere ale Iranului.

"Interesele unei ţări străine (Israel) şi ale unui grup au fost impuse deputaţilor americani, iar noi le transmitem că acest lucru nu răspunde intereselor Statelor Unite", a adăugat el.

Îmbogăţirea uraniului este "dreptul de netăgăduit" al Iranului, apreciază Rohani

Preşedintele iranian  Hassan Rohani a mai spus, marţi, că îmbogăţirea uraniului este "dreptul de netăgăduit" al Iranului.

Preşedintele iranian  Hassan Rohani a declarat marţi, în prima sa conferinţă de presă susţinută în această calitate, că îmbogăţirea uraniului este "dreptul de netăgăduit" al Iranului, relatează AFP.

"Nimeni nu a spus că Iranul va înceta îmbogăţirea uraniului. Nimeni, niciodată. Este clar că este dreptul de netăgăduit al Iranului", a subliniat Rohani.

"Vom continua negocierile cu grupul 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania)", a oferit el asigurări. "Căutăm să răspundem îngrijorărilor comune. Putem face acest lucru", a adăugat noul şef al statului iranian.

Rohani, care a fost negociator-şef în dosarul nuclear la începutul anilor 2000 şi a acceptat la acea vreme suspendarea îmbogăţirii uraniului, s-a pronunţat marţi pentru "negocieri reciproc avantajoase", pecizând că va numi o nouă "echipă de negociatori" care să reia discuţiile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici