Preşedintele portughez a fost numit "clovn" de către un jurnalist. Anibal Cavaco Silva a sesizat justiţia

Justiţia portugheză a deschis o anchetă vineri pentru a determina dacă a îl numi pe preşedinte "clovn", aşa cum a făcut un scriitor şi jurnalist portughez, necesită urmăriri penale pentru injurii aduse şefului statului.

181 afișări
Imaginea articolului Preşedintele portughez a fost numit "clovn" de către un jurnalist. Anibal Cavaco Silva a sesizat justiţia

Preşedintele portughez a fost numit "clovn" de către un jurnalist. Anibal Cavaco Silva a sesizat justiţia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Avem deja un clovn. Se numeşte (Anibal) Cavaco Silva". Această frază, care a apărut vineri în cotidianul economic Jornal de Negocios, a fost pronunţată de jurnalistul şi scriitorul Miguel Sousa Tavares.

Scriitorul răspundea astfel, într-un interviu pentru jurnal, la o întrebare privind o eventuală apariţie în Portugalia a unei personalităţi asemănătoare comedianului şi omului politic Beppe Grillo.

Formularea nu a fost apreciată de preşedinte care la câteva ore după apariţia jurnalului, a cerut procurorului general al republicii să determine dacă poate fi asimilată unei "ofense la onoarea" şefului de stat. O anchetă a fost imediat deschisă.

"Ofensa la onoarea" preşedintelui este pasibilă unei "pedepse de maxim 3 ani de închisoare, sau o amendă", conform articolului din codul penal pe care Cavaco Silva l-a invocat pentru a îşi formula cererea.

Sousa Tavares a recunoscut totuşi rapid, în declaraţiile pentru agenţia Lusa, că a fost "excesiv" în cuvintele sale. "Nu am nicio consideraţie politică pentru Cavaco Silva, dar am pentru şeful statului indiferent cine este", a declarat el.

Preşedintele portughez, al cărui rol este în esenţă protocolar, este uneori subiect de glumă printre compatrioţii săi.

Recent, acesta a fost ridiculizat pentru că a declarat că o "intervenţie a Sfintei Fecioare de la Fatima" a permis fără îndoială Portugaliei, care se află sub asistenţă financiară, să obţină un nou raport pozitiv de la creditorii săi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici