Primarul Kievului candidează primul pe lista partidului lui Poroşenko în alegerile din octombrie

Primarul Kievului, celebrul boxer Vitali Kliciko va fi primul nume de pe lista partidului preşedintelui Petro Poroşenko în alegerile legislative anticipate de la 26 octombrie, pe care, în schimb, principalul partid prorus a decis să le boicoteze.

331 afișări
Imaginea articolului Primarul Kievului candidează primul pe lista partidului lui Poroşenko în alegerile din octombrie

Primarul Kievului, boxerul Vitali Kliciko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ţara are mai mult ca niciodată nevie de unitate naţională şi consolidare. Iată de ce am acceptat să devin capul de listă al Blocului Poroşenko", a declarat Kliciko în cursul unui congres al partidului prezidenţial, potrivit serviciului său de presă.

Klociko, ales primar al Kievului şi conducătorul mişcării proeuropene Udar (Lovitură), a fost unul dintre liderii mişcării de contestare care a condus, în urma unor confruntări sângeroase între manifestanţi şi forţele de ordine în Piaţa Maidan, la îndepărtarea de la putere, în februarie, a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici.

Mai întâi candidat în alegerile prezidenţiale, fostul campion la box al lumii la categoria WBC s-a retras din cursă şi l-a susţinut, după aceea, pe miliardarul Poroşenko. Acesta din urmă a obţinut victoria în scrutinul prezidenţial din mai, cu aproape 55% din voturi.

Partidul Regiunilor al lui Ianukovici, care domina Parlamentul până la îndepărtarea sa de la putere, a anunţat, în schimb, că va boicota alegerile legislative din cauza conflictului armat dintre forţele guvernamentale şi rebelii proruşi din estul ţării, care s-a soldat cu peste 2.700 de morţi în cinci luni.

"Partidul Regiunilor nu are dreptul moral să participe la aceste alegeri, când aproape şapte milioane de persoane nu pot să voteze", a declarat, referindu-se la alegătorii din regiunea Donbas, Boris Kolesnikov, secretarul acestei formaţiuni, citat de site-ul Ukrainskaia Pravda. Sud-estul Ucrainei este bastionul electoral al Partidului Regiunilor.

Numeroşi membri din cadrul Partidului Regiunilor candidează, totuşi, în mod individual sau în cadrul altor mişcări politice, potrivit Ukrainska Pravda.

Fosta opozantă Iulia Timoşenko, un fost premier, a cedat în mod simbolic locul în fruntea listei partidului său Batkivşcina femeii-pilot din armata ucraineană Nadia Savşcenko, care a devenit o eroină naţională după ce a fost capturată de către rebeli proruşi şi încarcerată în Rusia.

Savşcenko, considerată o deţinută politică în Ucraina, este acuzată în Rusia că este implicată în moartea a doi jurnalişti ruşi, ucişi în iunie în estul Ucrainei, acuzaţii pe care le neagă.

Amnesty International (AI) a îndemnat Moscova să o elibereze pe femeia-pilot, apreciind că detenţia ei este motivată de "acuzaţii fabricate".

De asemenea, mai multe partide proeuropene au invitat să îşi înscrie numele pe listele lor atât comandanţi militari sau paramilitari care au participat la lupte împotriva rebelilor, cât şi jurnalişti şi activişti pentru drepturi civice care au jucat un rol important în timpul protestelor din Piaţa Maidan.

Parlamentul ucrainean numără 450 de deputaţi, care primesc un mandat de cinci ani şi puterea să numească sau să destituie miniştri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici