PROCESUL CRIMINALULUI DIN OSLO: Zece săptămâni de proceduri şi sute de participanţi

Procesul lui Anders Behring Breivik care începe la 16 aprilie la Oslo se anunţă a fi o procedură de durată, de aproximativ zece săptămâni, implicând sute de persoane.

Share pe Facebook 127 afişări

PROCESUL CRIMINALULUI DIN OSLO: Zece săptămâni de proceduri şi sute de participanţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

ACTORII

- Judecătorii: Behring Breivik va fi judecat de cinci judecători, doi magistraţi de profesie şi trei membri ai societăţii civile ale căror voci vor cântări la fel ca şi cele ale colegilor profesionişti. Procedura va fi condusă de judecătoarea de profesie, Wenche Elizabeth Arntzen.

- Apărarea: acuzatul va fi apărat de Geir Lippestad susţinut de trei asistenţi.

- Parchetul: doi procurori de Stat, Inga Bejer Engh şi Svein Holden.

- Părţile civile: peste 770 de supravieţuitori şi apropiaţi ai victimelor reprezentaţi de 162 de avocaţi.

- Martorii: aproape 150 de persoane vor fi chemate să depună mărturie.

CALENDARUL PROVIZORIU

- De la 16 la 23 aprilie: explicaţii ale învinuitului

- De la 24 la 30 aprilie: examinarea atentatului cu bombă împotriva sediului guvernului, expertize medico-legale şi mărturii ale procurorilor

- De la 3 mai la 1 iunie: examinarea atacului de pe insula Utoeya, expertize medico-legale şi mărturii ale procurorilor

- 4 iunie: examinarea arestării acuzatului

- 4 şi 5 iunie: noi mărturii

- 6 iunie: detalii ale anchetei

- De la 7 la 15 iunie: mărturii solicitate de apărare şi de părţile civile

- De la 18 la 20 iunie: concluziile finale ale experţilor psihiatri cu privire la sănătatea psihică a acuzatului

- 21 şi 22 iunie: rechizitoriul parchetului şi pledoaria apărării

PEDEPSELE POSIBILE

Dacă judecătorii îl declară responsabil, acuzatul riscă:

- până la 21 de ani de închisoare, pedeapsa maximă prevăzută de legea norvegiană la momentul faptelor pentru "acte de terorism"

- o pedeapsă cu închisoare de maximă securitate care poate, iniţial, atinge 21 de ani dar pe care instanţa o poate prelungi, dincolo de această perioadă, cu tranşe de maxim cinci ani dacă deţinutul este considerat în continuare periculos.

Dacă judecătorii îl declară iresponsabil, acuzatul va trebui să urmeze un tratament psihiatric într-o instituţie specială, posibil pentru întreaga sa viaţă. Dacă va fi vindecat graţie tratamentului său, el poate fi eliberat cu condiţia să nu mai reprezinte un pericol pentru societate. Dacă această condiţie nu este îndeplinită, el poate fi transferat într-o instituţie penitenciară în virtutea unui mecanism care până în prezent a fost folosit o singură dată în Norvegia.

VERDICTUL

Verdictul este aşteptat în iulie la o dată încă nestabilită. Necesitând o majoritate de trei judecători din cinci, acesta va aborda problema responsabilităţii penale apoi a răspunsului adecvat pentru crimele presupuse ale învinuitului: închisoare sau tratament psihiatric.

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
NORVEGIA ,
BREIVIK ,
PROCES
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Această tânără din România lucra ca asistentă în Marea Britanie când colegii săi au făcut o DESCOPERIRE ŞOCANTĂ. „Este un adevărat PERICOL”

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.

mediafax.ro
Închide