Procesul de distrugere în mare a arsenalului chimic sirian avansează

Eforturile fără precedent depuse în vederea distrugerii arsenalului chimic sirian încărcat la bordul navei americane MV Cape Ray avansează, a anunţat Pentagonul vineri.

172 afișări
Imaginea articolului Procesul de distrugere în mare a arsenalului chimic sirian avansează

MV Cape Ray (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Experţii americani "au neutralizat peste 25%" dintr-un agent chimic utilizat la fabricarea gazului sarin, a anunţat pentru presă un purtător de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steven Warren.

Din cele aproximativ 581 de tone încărcate de bordul navei, aproape 147 au fost distruse, potrivit unor oficiali.

"Echipajul MV Cape Ray îşi continuă munca pentru a neutraliza materialul provenind din arsenalul chimic declarat de Siria", a subliniat Warren.

Nava mai transportă peste 19 tone de gaz muştar, care încă nu a fost neutralizat.

Alţi agenţi chimici declaraţi de Siria sunt distruşi pe teren în locuri special amenajate în acest sens în Marea Britanie, Finlanda şi Statele Unite.

În total, aproximativ 31%, adică 411 tone de agenţi chimici, au fost neutralizate până în prezent, potrivit Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, agenţia internaţională care supraveghează aceste operaţiuni.

Siria a evacuat 1.300 de tone de agenţi chimici.

Doar elementele cele mai periculoase, denumite "prioritatea numărul unu", sunt distruse la bordul navei americane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici