Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american: Inspecţiile la sediile ONG-urilor ruse - o "vânătoare de vrăjitoare". Care a fost reacţia Rusiei

Rusia o acuză pe Victoria Nuland, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, de ingerinţă în afacerile interne ruse, după ce aceasta a comparat recentele inspecţii la sediile ONG-urilor ruse cu o "vânătoare de vrăjitoare".

424 afișări
Imaginea articolului Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american: Inspecţiile la sediile ONG-urilor ruse - o "vânătoare de vrăjitoare". Care a fost reacţia Rusiei

Victoria Nuland (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Victoria Nuland a declarat de curând că Washingtonul va continua să susţină organizaţii nonguvernamentale ruse pentru apărarea drepturilor omului. "Controalele efectuate la ONG-uri par a fi menite să submineze activităţile importante ale societăţii civile din întreaga ţară", afirmase Nuland. "Amploarea controalelor ne îngrijorează şi ne sugerează că este vorba despre un fel de vânătoare de vrăjitoare", a adăugat ea.

"Comentariile Victoriei Nuland, care a comparat inspecţiile de rutină la sediile ONG-urilor cu o «vânătoare de vrăjitoare» nu pot fi considerate decât cinism şi provocări", a reacţionat Aleksandr Lukacevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

"Faptul că Victoria Nuland a insistat că Washingtonul va continua să susţină organizaţii ruse pentru apărarea drepturilor omului reprezintă o ingerinţă directă în afacerile noastre interne", a subliniat oficialul rus.

Autorităţile ruse au iniţiat săptămâna trecută o serie de inspecţii la ONG-uri, inclusiv la organizaţia pentru drepturile omului Memorial şi la filiala rusă a Amnesty International. Controalele au fost efectuate în virtutea unei legi de la sfârşitul anului 2012 prin care ONG-urile ruse care beneficiază de finanţare din străinătate sunt obligate să se înscrie într-un registru al "agenţilor străini".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici