Raport: Peste 11.000 de copii au fost ucişi în conflictul sirian, dintre care 128 cu arme chimice

Peste 11.000 de copii au fost ucişi în conflictul sirian, dintre care 128 cu arme chimice iar 389 împuşcaţi de lunetişti, conform unui raport publicat duminică de centrul de analiză britanic Oxford Research Group.

236 afișări
Imaginea articolului Raport: Peste 11.000 de copii au fost ucişi în conflictul sirian, dintre care 128 cu arme chimice

Raport: Peste 11.000 de copii au fost ucişi în conflictul sirian, dintre care 128 cu arme chimice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform acestor date, 11.420 de copii sirieni, cu vârste sub 17 ani, au fost ucişi între declanşarea conflictului în martie 2011 şi sfârşitul lui august 2013, printre cei 113.735 morţi civili şi luptători identificaţi.

Din cei 10.586 de copii a căror cauză a morţii au fost precizată, 7.557 reprezentând 71 la sută au fost ucişi de "arme explozive" (bombardamente aeriene, atacuri ale artileriei, atentate cu bombă, maşini-capcană), reprezentând armamentul "cel mai mortal pentru copii din Siria", notează raportul care se bazează pe date furnizate de mai multe organizaţii siriene.

"Atacurile cu arme uşoare sunt responsabile pentru moartea unui copil din patru - 2.806 copii, 26,5 la sută din total - iar printre aceştia se numără 764 de copii executaţi şi 389 împuşcaţi de lunetişti", precizează studiul.

Dintre cei 764 de minori executaţi, raportul arată că "112 au fost torturaţi", dintre care cinci avea vârste sub şapte ani iar 11 între 8 şi 12 ani, conform aceleiaşi surse.

Raportul arată de asemenea că "128 de copii au fost înregistraţi ca fiind ucişi cu arme chimice la Ghouta la 21 august 2013", într-un atac atribuit de către opoziţia siriană şi statele occidentale regimului preşedintelui Assad.

Acest atac, care s-a soldat cu mai multe sute de morţi, a provocat o escaladare a tensiunilor şi dezmembrarea armelor chimice deţinute de regimul sirian.

Raportul arată de asemenea că "băieţii cu vârste între 13 şi 17 ani au fost victimele cele mai frecvente ale crimelor intenţionate, reprezentate de atacurile lunetiştilor, execuţii sau torturi".

Adolescenţii au fost în mare parte vizaţi mai des decât copii mai mici iar dintre aceştia au fost ucişi de două ori mai mulţi băieţi decât fete.

"Cea mai îngrijorătoare dintre concluziile acestui raport nu este doar numărul considerabil al copiilor ucişi în acest conflict ci modul în care au fost comise crimele", a apreciat Hana Salama, coautoare a rapotului.

"Toţi actorii conflictului trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru protejarea copiilor", a continuat ea, coautorul său, Hamit Dardagan, apreciind că doar "o pace durabilă şi nu mai multe bombe şi gloanţe" pot "garanta securitatea copiilor".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici