Raul Castro înlocuieşte în funcţie o figură istorică a Partidului Comunist

Liderul cubanez, Raul Castro, l-a eliberat din funcţie joi pe Jose Ramon Balaguer, în vârstă de 78 de ani, o figură istorică a Partidului Comunist Cubanez, care ocupa postul de ministru al Sănătăţii, un sector emblematic al revoluţiei cubaneze, potrivit unui comunicat oficial.

17 afișări
Imaginea articolului Raul Castro înlocuieşte în funcţie o figură istorică a Partidului Comunist

Jose Ramon Balaguer (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Consiliul de Stat (Guvernul), prezidat de Raul Castro, a hotărât "eliberarea" lui Balaguer din funcţia pe care o deţinea din 2004 şi l-a "promovat în locul acestuia" pe Roberto Morales, actualul adjunct al ministrului Sănătăţii, potrivit acestui comunicat, citit într-un jurnal televizat.

Un reprezentant al "vechii gărzi", Balaguer, medic de profesie, fost combatant în cadrul rebeliunii care a răsturnat regimul lui Fulgencio Batista, în 1959, şi care l-a instalat la putere pe Fidel Castro, fratele lui Raul, deţine funcţia de membru al Biroului Politic al Partidului Comunist cubanez (PCC, partid unic).

Acesta va "reveni" în cadrul Comitetului Central al PCC, precizează comunicatul.

Înlocuitorul său la Ministerul Sănătăţii, Roberto Morales, un medic, în vârstă de 43 de ani, a deţinut diverse posturi şi responsabilităţi în sectorul sănătăţii, în cadrul PCC. El a fost prim-secretar al partidului în provincia Cienfugos (centru) şi membru al Secretariatului Comitetului Central.

Educaţia şi sănătatea, care beneficiază de 60 la sută din valoarea bugetului naţional, sunt simboluri ale revoluţiei. Ele sunt gratuite pentru toţi cubanezii. Însă, în ultimii ani, au admis autorităţile, aceste sectoare au înregistrat unele deteriorări, din cauza embargoului impus de Statele Unite şi unor probleme interne.

Din februarie 2008, când a preluat şefia statului cubanez de la fratele său, Fidel, care s-a retras de la putere din cauza unei boli, Raul Castro a efectuat o serie de schimbări în cadrul Guvernului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici