Războiul din Irak va primi o nouă denumire

Administraţia Barack Obama a decis redenumirea războiului din Irak, cunoscut în prezent drept Operaţiunea Iraqi Freedom (Libertatea irakienilor), în "Operation New Dawn" (Operaţiunea Orizonturi Noi), informează postul de televiziune ABC News.

46 afișări
Imaginea articolului Războiul din Irak va primi o nouă denumire

Războiul din Irak va primi o nouă denumire (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unei note interne adresate Comandantului Comandamentului Central, generalul David Petraeus, la 17 februarie, secretarul Apărării, Robert Gates, afirmă că "schimbara de nume aprobată va intra în vigoare la 1 septembrie 2010, odată cu modificarea misiunii forţelor americane în Irak".

Gates argumentează că schimbând denumirea odată cu schimbarea misiunii - retragerea trupelor combatante americane conform planului - Statele Unite transmit "un semnal puternic că Operaţiunea Iraqi Freedom s-a încheiat şi că trupele acţionează într-o nouă misiune".

Demersul "oferă de asemenea oportunitatea de a sincroniza iniţiativele strategice de comunicare, întări angajamentul de a onora Acordul de Securitate şi de a recunoaşte evoluţia relaţiei cu Guvernul irakian".

Noua denumire a provocat şi unele critici, directorul executiv al Military Families United, Brian Wise, considerând că "nu poţi pune capăt unui război schimbându-i pur şi simplu numele (...). Deciziile militare operaţionale nu ar trebui făcute în scopuri de relaţii publice (...), ci în interesul naţiunii, trupelor din teritoriu şi al familiilor acestora".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici