Războiul din Ucraina, ziua 382. Rusia lansează mai multe atacuri pe frontul răsăritean. Zelenski condamnă raidurile

  • Rusia pierde 500 de militari pe zi în Bahmut, conform datelor furnizate armata ucraineană
  • Aproximativ 5% dintre rezidenţii Kievului se confruntă cu lipsa căldurii, apei şi energiei electrice
  • Ruşii bombardează masiv localităţile ucrainene
7605 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 382. Rusia lansează mai multe atacuri pe frontul răsăritean. Zelenski condamnă raidurile

UPDATE 22:00 Luxemburgul trimite 14 ambulanţe blindate în Ucraina

Luxemburgul a trimis 14 ambulanţe blindate în Ucraina, iar acestea vor ajunge în curând pe linia frontului, a anunţat ambasada Ucrainei în Belgia pe 12 martie într-o postare pe Facebook.

Ambulanţele au fost fabricate de Venari, cel mai important producător de vehicule pentru servicii de urgenţă din Marea Britanie.

"Foarte curând, vehiculele vor fi trimise pe linia frontului, unde îşi vor îndeplini misiunea principală - de a salva vieţile războinicilor noştri care ne apără ţara", a precizat ambasada într-un comunicat.

Vehiculele vor fi folosite, de asemenea, pentru a salva vieţile civililor, a adăugat aceasta.

UPDATE 19:00 Risc scăzut ca Rusia să invadeze Ucraina dinspre Belarus

Riscul ca forţele ruseşti să lanseze o nouă ofensivă terestră din Belarus împotriva Ucrainei este "scăzut" în acest moment, a declarat generalul-locotenent Serhiy Naiev la 12 martie.

Naiev comandă Forţele Comune - unităţile care au fost implicate în războiul cu Rusia şi cu proxeneţii săi din 2014. 

Autorităţile ucrainene au raportat în ianuarie că în Belarus erau desfăşurate aproximativ 5.800 de trupe ruseşti. Cu toate acestea, Naev a declarat că forţele ucrainene şi gărzile de frontieră sunt în stare de alertă, iar situaţia este sub control.

UPDATE 16:00 Rusia lansează 48 de atacuri împotriva civililor din Doneţk în ultimele 24 de ore

Poliţia Naţională a Ucrainei a raportat duminică, 12 martie, că Rusia a lansat 48 de atacuri împotriva civililor din regiunea Doneţk în ultimele 24 de ore.

Poliţia a declarat că 15 oraşe şi localităţi, inclusiv Bahmut, Konstyantynivka şi Avdiivka, au fost atacate.

Potrivit raportului, Rusia a atacat regiunea cu rachete S-300, avioane, lansatoare multiple de rachete Grad şi Uragan, artilerie, mortiere şi tancuri.

UPDATE 15:00 Ministerul rus de Externe a declarat duminică că reprezentanţii Rusiei nu au luat încă parte la negocierile privind extinderea acordului privind cerealele din Marea Neagră.

„Nu au existat negocieri pe această temă, în special cu participarea reprezentanţilor ruşi", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova.

UPDATE 14:00 Un bombardier nuclear american a zburat în apropiere de Rusia, acompaniat de avioane poloneze

Un bombardier nuclear american a zburat de-a lungul graniţei cu Rusia împreună cu avioane de luptă poloneze.

UPDATE 13:00 Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat astăzi că el crede că acordul care permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră va fi prelungit de la termenul actual de 18 martie.

Iniţiativa privind cerealele din Marea Neagră, mediată între Rusia şi Ucraina de către Naţiunile Unite şi Turcia în iulie anul trecut, a avut ca scop prevenirea unei crize alimentare globale, permiţând ca cerealele ucrainene blocate de invazia Rusiei să fie exportate în siguranţă din trei porturi ucrainene.

UPDATE 12:00 Sute de militari ruşi şi ucraineni au murit în ultimele 24 de ore la Bakhmut

Sute de militari ruşi şi ucraineni au murit în ultimele 24 de ore în bătălia de la Bakhmut. Informaţia este confirmată de ambele tabere, potrivit Sky News.

UPDATE 11:00 Armata ucraineană a respins peste 92 de asalturi ruseşti în cinci zone în ultima zi, a susţinut Statul Major al forţelor armate ucrainene în briefingul său de dimineaţă din 12 martie, relatează Kyiv Independent.

Potrivit raportului Statului Major General, forţele ruseşti îşi concentrează eforturile în desfăşurarea de ofensive spre Lyman, Bakhmut, Avdiivka, Mariinka şi Shakhtarsk în regiunea Doneţk.

UPDATE 10:00 Ministrul ucrainean de Externe spune că Ucraina va continua să îl apere pe Bakhmut

„Dacă ne-am retrage din Bakhmut, ce s-ar schimba? Rusia ar lua Bakhmut şi apoi şi-ar continua ofensiva împotriva Chasiv Yar, astfel încât fiecare oraş din spatele Bakhmut ar putea avea aceeaşi soartă".

UPDATE 09:00 Într-un interviu publicat duminică, ministrul ucrainean de externe a cerut Germaniei să accelereze livrările de muniţie şi să înceapă antrenarea piloţilor ucraineni pe avioane de luptă occidentale.

Dmytro Kuleba a declarat pentru ziarul Bild am Sonntag că lipsa muniţiilor este problema "numărul unu" în încercarea Ucrainei de a respinge invazia Rusiei.

UPDATE 08:00 Efectele atacurilor aeriene. Ucrainenii implementează noi măsuri de securitate

Ucraina implementează măsuri de securitate suplimentare după atacul masiv de săptămâna aceasta, a anunţat ministrul ucrainean de Interne, potrivit CNN.

UPDATE 06:30 Probleme pe plan intern pentru Putin

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că există lupte interne în cadrul Kremlinului. Preşedintele Vladimir Putin este depăşit de situaţie şi nu mai primeşte toate informaţiile pentru a putea evalua starea frontului din Ucraina.

Degradarea regimului Putin se accentuează pe măsură ce războiul se perpetuează, susţin observatorii internaţionali.

UPDATE 05:00 Ruşii bombardează Ochakiv

Oraşul Ochakiv, situat la 60 de kilometri sud-vest de Mykolaiv, a fost vizat de artileria rusă peste noapte. Nu se cunosc încă detalii despre numărul victimelor.

UPDATE 03:00 Rachetele ruseşti avariază sistemul energetic din Zaporojie

Un atac cu rachete ruseşti a avariat o instalaţie industrială şi o conductă de gaz în oraşul Zaporojie, potrivit oficialilor ucraineni.

UPDATE 02:30 Patriarhul Chiril face apel împotriva evacuării bisericii ortodoxe ruse din Kiev

UPDATE 01:40 Zelenski denunţă ultimele bombardamente ruseşti: „Oraşele noastre sunt supuse unor atacuri teroriste brutale

Rezumatul zilei

  • Rusia distruge multiple infrastructuri critice în zaporojie.
  • Iranul a semnat un contract de achiziţie şi va cumpăra avioane de luptă Sukhoi Su-35 din Rusia.
  • În ciuda pierderilor masive suferite în Bahmut, ruşii sunt pe punctul de a cuceri oraşul 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici