LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 424. Forţele ucrainene au doborât un elicopter rusesc Mi-24 / Ucraina cucereşte noi poziţii pe malul stâng al Niprului / Fiul lui Peskov, înrolat în Wagner / Zaharova face scandal, după ce ziariştii care îl însoţesc pe Lavrov la ONU n-au primit vize / Rusia bombardează Harkov cu rachete S-300

  • Rusia atacă cinci comunităţi din regiunea Sumi
  • Rusia bombardează Harkov cu rachete S-300
  • Ucraina înregistrează progrese în Herson
12655 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 424. Forţele ucrainene au doborât un elicopter rusesc Mi-24 / Ucraina cucereşte noi poziţii pe malul stâng al Niprului / Fiul lui Peskov, înrolat în Wagner / Zaharova face scandal, după ce ziariştii care îl însoţesc pe Lavrov la ONU n-au primit vize / Rusia bombardează Harkov cu rachete S-300

UPDATE 22:00 Kiev: Sistemul de apărare Patriot este deja în funcţiune, altele sunt încă pe drum

Sistemul de apărare aeriană Patriot livrat de partenerii occidentali este deja în serviciu în Ucraina şi „protejează cerul ucrainean de rachetele inamice, inclusiv balistice, şi de avioane”. Şi celelalte sisteme de apărare aeriană promise de aliaţi sunt pe drum. Despre aceasta a declarat Yuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene din Kiev, citat de Ukrinform.

UPDATE 21:00 Kiev: atacuri ruseşti cu drone la Nikopol, 3 persoane rănite

Trupele ruse au atacat cu drone oraşul Nikopol din regiunea Dnepropetrovsk, rănind 3 persoane. Şeful administraţiei militare regionale Dnipropetrovsk, Serghei Lisak, a scris acest lucru în Telegram. „În Nikopol sunt 3 victime printre localnici! Aceasta este o altă dovadă că avem de-a face cu terorişti. Încă o dată au atacat oraşul cu drone. Au lansat proiectile periculoase. Au fost cel puţin patru explozii”, a spus Lisak.

UPDATE 20:30 Borrell îi răspunde ambasadorului chinez în Franţa: cuvinte inacceptabile

Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă, Josep Borrell, denunţă remarcile ambasadorului chinez la Paris ca fiind „inacceptabile”, „cu care a pus sub semnul întrebării suveranitatea ţărilor care au devenit independente odată cu sfârşitul URSS”. „UE poate doar specula că aceste declaraţii nu reprezintă poziţia oficială a Chinei”, a adăugat el într-un tweet.

UPDATE 20:10 Moscova caută voluntari, „apel la bărbaţi adevăraţi”. Maxi-campanie de recrutare 

Guvernul rus face apel la „bărbaţi adevăraţi” să găsească forţe noi pe care să le trimită în Ucraina. Noua campanie de recrutare a Ministerului Apărării de la Moscova a fost lansată în mare măsură, pe reţelele de socializare, la televiziune şi prin panouri publicitare. Scopul, potrivit informaţiilor de securitate britanice, este de a recruta 400.000 de voluntari.

UPDATE 20:00 Ambasadorul Chinei în Franţa: „Ţările din fosta Uniune Sovietică nu sunt state suverane”. Mânia ţărilor baltice: „Cuvinte inacceptabile”

Miniştrii de externe ai Estoniei, Letoniei şi Lituaniei, în comunicate separate, au considerat inacceptabile declaraţiile lui Lu Shaye, ambasadorul Chinei în Franţa. Shaye, într-un interviu recent acordat canalului francez de ştiri LCI. Asiaticul a pus sub semnul întrebării suveranitatea fostelor republici sovietice, inclusiv a celor trei ţări baltice.

Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a postat pe Twitter că „dacă cineva încă se întreabă de ce statele baltice nu au încredere în China pentru a „intermedia pacea în Ucraina”, iată un ambasador chinez care susţine că Crimeea este rusă şi că graniţele ţărilor noastre nu au nicio lege legală. bază”. Omologul său estonian, Margus Tsahkna, a spus că comentariile ambasadorului chinez sunt „false şi o interpretare greşită a istoriei”, în timp ce ministrul de externe leton Edgar Rinkevics a afirmat că declaraţiile sunt „complet inacceptabile”.

UPDATE 19:50 UE: de la începutul războiului din Ucraina, atacurile hackerilor au crescut cu 140%

„De la începutul războiului dorit de Vladimir Putin în Ucraina, atacurile cibernetice” împotriva Uniunii Europene „au crescut cu 140%”. Aşa a declarat comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, în cadrul emisiunii Questions Politiques a postului France Inter. Preşedintele rus „se teme de proiectul european şi face totul pentru a diviza Europa şi a o slăbi”, a subliniat comisarul.

UPDATE 19:40 Fiul lui Peskov a luptat pentru Wagner

Fiul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Nikolai Peskov, a declarat că a slujit în rândurile grupării de mercenari Wagner din Ucraina. „Am considerat că este datoria mea... Nu puteam să stau pe margine şi să privesc prietenii şi alţi oameni mergând acolo”, a spus Peskov junior, într-un interviu pentru ziarul rus Komsomolskaya Pravda. „Când am mers, a trebuit să-mi schimb numele de familie. Nimeni nu ştia cu adevărat cine sunt”, a adăugat el, vorbind despre aproape şase luni de serviciu, după care a primit o medalie pentru curaj, se arată într-un reportaj CNN.

UPDATE 19:30 Lavrov, la New York: nu este programată nicio întâlnire cu Blinken

Nicio întâlnire între miniştrii americani de externe Antony Blinken şi rusul Serghei Lavrov nu este programată pentru următoarele zile la New York. Acest lucru a fost declarat de şeful adjunct al diplomaţiei ruse Serghei Ryabkov la Moscova. Întâlnirea fusese emisă ipoteza având în vedere prezenţa la New York a lui Lavrov, care va prezida unele sesiuni ale Consiliului de Securitate al ONU.

UPDATE 19:10 Suedeza de 43 de ani care apără Ucraina de forţele Rusiei

UPDATE 18:30 Podoliak: ţările din fosta URSS au un statut consacrat prin lege

„Toate ţările din fosta Uniune Sovietică au un statut suveran clar consacrat în dreptul internaţional. Cu excepţia Rusiei, care a preluat în mod fraudulos mandatul în Consiliul de Securitate al ONU”. Mikhailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean, a scris pe Twitter, comentând cuvintele ambasadorului chinez în Franţa, Lu Shaye.

UPDATE 17:30 Kiev: bombardament masiv rusesc asupra regiunii Herson

Forţele ruse au bombardat „masiv” satul Kizomis, din regiunea Herson, rănind două femei. Acest lucru a fost raportat pe Telegram de Alexander Prokudin, şeful administraţiei militare regionale din Herson, citat de Ukrinform. „Armata rusă a bombardat masiv satul Kizomis din comunitatea Bilozerka. Până la prânz, artileria rusă ataca aşezarea. Inamicul a vizat clădirea unei şcoli locale, o maşină de poliţie şi aproximativ 25 de clădiri rezidenţiale”, a scris Prokudin. O femeie de 85 de ani a fost rănită la cap şi la piept în urma bombardamentului, iar o altă femeie de 57 de ani a suferit o rănire la mână. Ambii au fost internaţi în spital.

UPDAET 17:10 Moscova: vize refuzate reporterilor ruşi care merg cu Lavrov la ONU

Jurnaliştii ruşi care îl însoţesc pe ministrul de externe Serghei Lavrov nu au obţinut vize pentru a intra în Statele Unite, pentru a acoperi şedinţa Consiliului de Securitate al ONU care va fi prezidată de Moscova. Purtătorul de cuvânt Maria Zaharova a denunţat acest lucru, după cum a relatat Tass. „Au mai rămas 40 de minute până să plece. Jurnaliştii nu au vize. Ambasada SUA a răspuns că „se lucrează la asta”. Este o manipulare clară a libertăţii de exprimare şi o încălcare a drepturilor jurnaliştilor”, a adăugat el.

UPDATE 17:00 Cum arată viaţa în tranşeele din Bahmut

UPDATE 16:50 Lavrov: nu vom uita, nu vom ierta

„Nu vom uita, nu vom ierta”, ameninţă ministrul rus de externe Lavrov.

UPDATE 16:00 Forţele de la Kiev preiau poziţii pe malul stâng al Niprului

Forţele ucrainene au avansat pe malul stâng al râului Nipru în regiunea Herson, care era controlată anterior de ruşi, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citând printre altele bloggerii militari ruşi. Forţele ruse s-au retras din oraşul Herson toamna trecută, concentrându-se pe malul stâng al râului.

UPDATE 15:30 Ucraina: peste 3.000 de oameni se întorc la Belgorod, după ce au fugit de explozia unei bombe

Peste 3.000 de civili strămutaţi din Belgorod după explozia unei bombe aruncate din greşeală de forţele ruse s-au întors în oraş, a declarat guvernatorul Viacheslav Gladkov, adăugând că al doilea exploziv rămas neexplodat a fost dezamorsat de echipa de genişti. Autorităţile locale au ordonat evacuarea a 17 apartament aflate la 200 de metri de bombă.

UPDATE 15:00 Lupte grele în Bahmut

Forţele regulate ale Rusiei şi luptătorii companiei militare private Wagner lansează asalturi neîntrerupte asupra oraşului Bahmut din estul ţării, potrivit comandanţilor ucraineni aflaţi pe linia frontului.

Situaţia de acolo "rămâne extrem de tensionată", a declarat pentru televiziunea ucraineană Iurii Fedorenko, comandantul unei companii din cadrul Brigăzii 92 Mecanizată a Ucrainei.

"Luptele sunt extrem de dificile", a spus Fedorenko. "Inamicul foloseşte tot potenţialul de atac şi asalt disponibil, atât în ceea ce priveşte echipamentul, cât şi în ceea ce priveşte forţa de muncă".

UPDATE 14:00 Ucraina înregistrează progrese în Herson

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Sud al Ucrainei, Natalia Humeniuk, vrea ca populaţia să aibă "răbdare" în legătură cu rapoartele privind o posibilă înaintare ucraineană pe malul estic al râului Dnipro, în regiunea Herson.

Comentariile lui Humeniuk vin la o zi după ce Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank cu sediul în SUA care analizează războiul din Ucraina, a confirmat că Ucraina a ocupat noi poziţii pe malul estic.

Subliniind că "o muncă foarte dificilă" continuă în sudul ţării, Humeniuk a declarat că nu poate confirma sau respinge raportul ISW, deoarece "condiţiile unei operaţiuni militare necesită tăcere până când este suficient de sigur pentru militarii noştri".

Ucraina pare să fi făcut unele progrese în regiunea Herson.

UPDATE 13:00 Tancurile spaniole Leopard 2 vor ajunge în Ucraina câteva zile

Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a confirmat că şase tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană sunt în drum din Spania spre Ucraina şi urmează să ajungă în decurs de o săptămână, a relatat CNN.

Vorbind cu jurnaliştii pe 22 aprilie, ministrul a declarat că tancurile Leopard au plecat din oraşul portuar spaniol Santander "împreună cu 20 de vehicule de transport greu" şi că se aşteaptă ca deplasarea pe cale maritimă să dureze între cinci şi şase zile.

"În şase zile, trecând printr-o altă ţară, vor ajunge în Ucraina", a spus Robles, citat de CNN.

Cu o săptămână mai devreme, Robles a declarat că Spania va livra alte patru Leopards în Ucraina după reparaţii "cât mai curând posibil", potrivit CNN.

UPDATE 11:00 Rusia a pierdut 186.420 de soldaţi de la începutul războiului

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat la data de 23 aprilie că Rusia a pierdut 186.420 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă.

Acest număr include 690 de pierderi suferite de armata rusă doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 3.675 de tancuri, 7.131 de vehicule blindate de luptă, 5.730 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 2.837 de sisteme de artilerie, 539 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 289 de sisteme de apărare aeriană, 308 avioane, 294 de elicoptere, 2.402 drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE 09:30 Forţele ucrainene au doborât un elicopter rusesc Mi-24

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât un elicopter rusesc Mi-24 şi patru drone, inclusiv drone de recunoaştere de fabricaţie rusă Orlan-10 şi Zala, precum şi două drone kamikaze, a anunţat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei în actualizarea sa de dimineaţă. 

Se pare că trupele ruseşti îşi concentrează eforturile pentru a desfăşura ofensive spre Bahmut, Avdiivka şi Marinka în regiunea Doneţk. Trupele ucrainene au respins 58 de atacuri ruseşti în aceste direcţii pe 22 aprilie, potrivit armatei.

UPDATE 07:30 Finanţatorul grupului Wagner pledează pentru ca Moscova să menţină actuala linie a frontului

Evgheni Prigojin a pledat pentru ca Rusia să se concentreze pe menţinerea liniilor actuale ale frontului, mai degrabă decât pe obţinerea de noi câştiguri, astfel încât forţele ruseşti să îşi poată recăpăta eficacitatea de luptă pentru operaţiuni ofensive ulterioare.

Institutul pentru Studiul Războiului a declarat în ultima sa actualizare că Prigojin nu pledează pentru ca Rusia să pună capăt războiului şi să negocieze cu Ucraina şi cu Occidentul, aşa cum au raportat unele surse ruseşti şi occidentale, ci condamnă facţiunea din cadrul Kremlinului care speră să pună capăt războiului prin negocieri.

"Prigojin susţine de fapt că Rusia trebuie să facă faţă contraofensivei ucrainene viitoare cu toată forţa şi să încerce să menţină actualele linii de front fără a pune capăt războiului sau a intra în negocieri de pace", a declarat ISW.

UPDATE 4:51 - O mină care a explodat a rănit două persoane în regiunea Mykolaiv, transmite The Kyiv Independent 

UPDATE 2:57 - Reuters: Rusia îşi sfătuieşte cetăţenii să evite călătoriile în Canada 

Ministerul de Externe al Rusiei şi-a avertizat cetăţenii pe 22 aprilie să evite călătoriile în Canada, motivul invocat fiind numeroasele cazuri de discriminare împotriva ruşilor, inclusiv violenţă fizică, relatează Reuters.

 

UPDATE 1:53- Rusia atacă cinci comunităţi din regiunea Sumi

Forţele ruse au bombardat cinci comunităţi din Regiunea Sumi pe 22 aprilie, trăgând peste 64 de proiectile de artilerie,  a raportat Administraţia Militară a Regiunii Sumi pe Facebook.

 

UPDATE 22:53 -Rusia bombardează Harkov cu rachete S-300

Rusia a atacat Harkov cu rachete sol-aer S-300 la sfârşitul zilei de 22 aprilie, au declarat guvernatorul Oleh Syniehubov şi primarul Ihor Terekhov pe Telegram. Atât oraşul, cât şi zonele învecinate au fost atacate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici