LIVE TEXT  Video Războiul din Ucraina, ziua 98. Valentina Matviyenko: Putin vrea să semneze un acord de pace cu Ucraina pentru a pune capăt „războiului civil” / Capturarea oraşului Severodoneţk a devenit principalul obiectiv al Moscovei / Trupele ruseşti, acuzate de acte de tortură / Kremlinul se teme că Ucraina va ataca cu arme americane

  • Ucraina a precizat că Rusia a preluat controlul asupra celei mai mari părţi a oraşului industrial Severodoneţk din estul ţării, a cărui capturare a devenit principalul obiectiv al Moscovei.
  • Putin este dornic să semneze un acord de pace cu Ucraina.
  • Trupele ruseşti au fost acuzate de comiterea unor acte de tortură împotriva locuitorilor din regiunea Herson.
  • Noi acorduri între Polonia şi Ucraina.
  • Kremlinul se teme că Ucraina va ataca cu arme americane, a declarat Pioşkov.
12322 afișări

UPDATE 22:30 Kremlinul se teme că Ucraina va ataca

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Pioşkov, a declarat că nu are încredere în cuvintele lui Zelenski, potrivit cărora forţele armate ucrainene nu vor bombarda teritoriul rusesc cu arme americane.

UPDATE 22:00 Ucraina a dat asigurări Statelor Unite că nu va utiliza sistemele de rachete avansate pentru a ataca poziţii aflate pe teritoriul Rusiei, afirmă secretarul de Stat american, Antony Blinken, dar Administraţia Vladimir Putin a exprimat scepticism şi acuză Washingtonul de amplificarea conflictului.

UPDATE 21:00 Numeroşi civili s-au adăpostit sub uzina chimică din Severodonetsk unde este posibil să existe substanţe periculoase, anunţă guvernatorul ucrainean al regiunii Luhansk, potrivit Reuters.

UPDATE 19:00 Polonia şi Ucraina strâng rândurile

Premierii polonez şi ucrainean au semnat astăzi la Kiev acorduri importante în domeniul apărării, energiei, mediului, cooperării transfrontaliere şi vamale bilaterale, precum şi în sfera politicii regionale şi pentru prezervarea memoriei naţionale. Polonia va participa la reconstrucţia postbelică a Ucrainei.

UPDATE 18:00 „Inamicul a ajuns în centrul Severodonetsk şi încearcă să stabilească poziţii. Situaţia este foarte dificilă", a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Oleksandr Motuzyanyk.

UPDATE 17:00 Duma vrea ca regiunile Doneţk, Luhansk şi Kherson să se alăture Rusiei în iulie. Şeful comitetului internaţional al Dumei de Stat, Leonid Slutskyy, a declarat acest lucru. 

UPDATE 15:00 Trupele ruseşti au fost acuzate de comiterea unor acte de tortură împotriva locuitorilor din regiunea Herson, în sudul Ucrainei. BBC a adunat mai multe mărturii directe de la locuitorii din Herson care spun că au fost torturaţi în timp ce se aflau în mâinile forţelor ruseşti.

UPDATE 9:25 Putin este dornic să semneze un acord de pace cu Ucraina pentru a pune capăt „războiului civil”, spune cea mai puternică femeie din Rusia, Valentina Matviyenko 

UPDATE 9:00 Washingtonul va oferi rachete Ucrainei

 
SUA vor anunţa oficial astăzi un nou pachet de asistenţă pentru Ucraina. Ca parte din ajutorul militar în valoare de 40 de miliarde de dolari, Washingtonul va anunţa livrarea unui pachet estimat la 700 de milioane de dolari, incluzând lansatoare de rachete cu rază lungă (HIMARs) şi muniţie de precizie cu o rază de acţiune de până la 80 de kilometri în interiorul Ucrainei. Acest armament şi muniţia aferentă ar trebui să ajute la respingerea forţelor ruse care avansează în teritoriul ucrainean. 
 

UPDATE 8:20 Ruşii deschid focul asupra uzinei Proletary şi a asociaţiei Azot, intră în cartierele centrale din Severodonetsk, transmite şeful OVA Luhansk, Serhiy Haidai

 
Ruşii iau cu asalt şi se instalează în centrul oraşului Severodonetsk, continuând în acelaşi timp să distrugă infrastructura şi instalaţiile industriale. Ieri au atacat asociaţia Azot dintr-un avion, ceea ce a dus la eliberarea de substanţe toxice. După-amiază, inamicul a bombardat uzina Proletary din Lysychansk - s-au înregistrat pagube la mai multe spaţii. Cel puţin şase case şi o şcoală de artă locală au fost distruse în Gorny, şase case în Vrubivka, cinci în Novoivanivka, patru în Severodonetsk, trei în Lysychansk şi două în Mykolaivka. 
 

UPDATE 7:30 Ucraina pierde zilnic între 60 şi 100 de soldaţi în bătălii 

Preşedintele Zelenski a declarat acest lucru într-un interviu pentru Newsmax. Potrivit acestuia, situaţia din estul Ucrainei este cea mai dificilă în acest moment. 
 

Ucraina a declarat marţi că Rusia a preluat controlul asupra celei mai mari părţi a oraşului industrial Severodoneţk din estul ţării, a cărui capturare a devenit principalul obiectiv al Moscovei.

Asaltul total al Rusiei asupra oraşului din provincia ucraineană Luhansk a întâmpinat o rezistenţă dură din partea forţelor ucrainene. Separatiştii susţinuţi de Rusia în Luhansk au recunoscut că îndeplinirea obiectivului de capturare a oraşului a durat mai mult decât se spera, în ciuda unuia dintre cele mai mari atacuri terestre din cele trei luni de război.

O victorie rusă în Sievierodonetsk şi peste râul Râul Doneţ, în Lysychansk, ar aduce controlul total asupra Luhansk, una dintre cele două provincii estice pe care Moscova le revendică.

Analiştii militari occidentali spun că Moscova a drenat efective şi putere de foc din alte părţi ale frontului de est pentru a se concentra pe Sievierodonetsk, în speranţa că o ofensivă masivă va asigura provincia Luhansk.

Guvernatorul regional din Luhansk, Serhiy Gaidai, a declarat că aproape toată infrastructura critică din Severodoneţk a fost distrusă, iar 60% din proprietăţile rezidenţiale au fost avariate iremediabil, relatează Reuters.

"Cea mai mare parte din Sievierodonetsk se află sub controlul ruşilor. Oraşul nu este înconjurat şi nu există premisele pentru ca acesta să fie înconjurat", a declarat Gaidai. Bombardamentele ruseşti au făcut imposibilă livrarea de ajutoare sau evacuarea oamenilor, a adăugat el.

Un lider separatist pro-moscovit a declarat că luptele au făcut ravagii în oraş, dar că separatiştii ruşi au avansat mai încet decât se aşteptau pentru a "menţine infrastructura oraşului" şi a fi precauţi în jurul fabricilor sale chimice.

"Putem spune deja că o treime din Sievierodonetsk se află deja sub controlul nostru", a declarat Leonid Pasechnik, liderul Republicii Populare Luhansk pro-Moscova, citat de agenţia de presă de stat rusă TASS.

SUA vrea să trimită rachete cu rază mai lungă de acţiune în Ucraina, dar pune condiţia ca acestea să nu fie utilizate pentru a lansa atacuri în interiorul teritoriului rus

Preşedintele american Joe Biden şi echipa sa iau în continuare în considerare trimiterea de sisteme de rachete cu rază mai lungă de acţiune în Ucraina, dar nu doresc ca acestea să fie folosite pentru a lansa atacuri în interiorul teritoriului rus, a declarat marţi Casa Albă, citată de mai multe publicaţii.

Oficiali americani au declarat că Biden şi consilierii săi se află în ultimele etape de pregătire a unui nou pachet de arme pentru Ucraina, un anunţ fiind aşteptat în curând, posibil chiar miercuri.

Oficialii ucraineni au cerut aliaţilor sisteme cu rază mai lungă de acţiune, inclusiv sistemul de lansare multiplă de rachete care poate lansa rachete la sute de kilometri distanţă, în speranţa de a schimba cursul războiului care durează de trei luni.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că acest sistem este luat în considerare.

"Dar, aşa cum a spus preşedintele, nu vom trimite rachete cu rază lungă de acţiune pentru a fi folosite dincolo de câmpul de luptă din Ucraina", a spus ea. Alţi oficiali americani au declarat că Biden nu doreşte ca acestea să fie lansate pe teritoriul rusesc pentru a evita extinderea războiului din Ucraina.

Marţi, Biden a declarat reporterilor că "nu vom trimite în Ucraina sisteme de rachete care să lovească în Rusia".

Oficiali ameriani: Rusia repetă în campania din Est greşelile din atacul asupra Kievului. Armata rusă este blocată în doctrina de tip sovietic

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a numit un nou comandant, generalul Aleksandr V. Dvornikov, în aprilie, în ceea ce a fost considerat pe scară largă ca o recunoaştere a faptului că planul iniţial de război rusesc eşua. La scurt timp după sosirea sa, generalul Dvornikov a încercat să determine unităţile aeriene şi terestre dezarticulate să îşi coordoneze atacurile, au declarat oficialii americani. Generalul Dvornikov nu a mai fost văzut în ultimele două săptămâni, ceea ce i-a determinat pe unii oficiali să speculeze cu privire la cine se află în prezent la conducerea campaniei.

De asemenea, piloţii ruşi continuă să dea dovadă de acelaşi comportament de aversiune faţă de risc pe care l-au avut în primele săptămâni ale războiului: trec peste graniţă pentru a lansa lovituri şi apoi să se întoarcă rapid pe teritoriul rusesc, în loc să rămână în spaţiul aerian ucrainean pentru a limita răspunsul forţelor ucrainiene. Rezultatul este că Rusia încă nu a stabilit niciun fel de superioritate aeriană, au declarat oficialii pentru New York Times.

Armata rusă a făcut unele progrese în est, unde puterea de foc concentrată şi liniile de aprovizionare scurtate au ajutat forţele sale să ducă lupte intense în ultimele zile. După trei luni sângeroase, Rusia a cucerit în cele din urmă Mariupol la jumătatea lunii mai, creând o punte terestră cu Peninsula Crimeea

Unele dintre zonele pe care forţele ruseşti au reuşit să le cucerească au fost rapid contestate, şi uneori recucerite, de trupele ucrainene.
Harkov este cel mai bun exemplu. Rusia a petrecut şase săptămâni bombardând al doilea oraş al Ucrainei.

"Ruşii au cucerit Harkov pentru o scurtă perioadă de timp; ucrainenii au contraatacat şi au recucerit Harkovul", a declarat secretarul apărării, Lloyd J. Austin III, la o conferinţă de presă.

Tăierea liniilor de aprovizionare ruseşti la est de Harkov ar pune trupele ruseşti în aceeaşi situaţie în care s-au aflat după avansul lor asupra Kievului, capitala Ucrainei, la începutul războiului, au declarat oficialii.

Tehnici învechite

Armata rusă urmează o metodă doctrinară de tip sovietic, în care trupele de pe teren nu sunt împuternicite să semnaleze defecte în strategie care ar trebui să fie evidente sau ajustate.

Ucrainenii, după şapte ani de antrenament alături de trupe din Statele Unite şi din alte ţări NATO, urmează metoda mai occidentală şi s-au dovedit deosebit de agili în adaptarea la circumstanţe, au declarat oficialii militari americani.

Trupele americane au sergenţi şi şefi de pluton şi caporali cărora li se dau sarcini şi orientări şi sunt lăsaţi să îndeplinească aceste sarcini după cum consideră necesar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici