Războiul din Ucraina, ziua 104. Ruşii continuă bombardamentele. Preşedintele Zelenski solicită mai multe arme Occidentului. Armata rusă forţează apărarea ucraineană în Donbas

  • Armata ucraineană este în pericol să cedeze dacă Rusia va sparge linia frontului în Donbas
  • La mai bine de 100 de zile de război, ruşii caută lovitura decisivă în estul Ucrainei
  • Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski a cerut aliaţilor Occidentali să suplimenteze livrările de arme
  • Rusia a impus sancţiuni împotriva a 61 de oficiali americani, printre care secretarul american al Trezoreriei Janet Yellen şi secretarul pentru Energie Jennifer Granholm, ca răzbunare pentru „extinderea constantă a sancţiunilor SUA”
11718 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 104. Ruşii continuă bombardamentele. Preşedintele Zelenski solicită mai multe arme Occidentului. Armata rusă forţează apărarea ucraineană în Donbas

UPDATE 23:45 Ucraina a primit ajutor militar din Lituania, a declarat ministrul lituanian al apărării, Arvidas Anushauskas

Ucraina a primit 20 de vehicule militare, inclusiv camioane şi SUV-uri. Alte 20 de vehicule blindate de transport de trupe din Lituania vor sosi în curând.

UPDATE 23:30 Fostul cancelar german Angela Merkel nu şi-a cerut public scuze pentru politica sa faţă de Rusia

„Nu cred că ar trebui să spun „A fost greşit”, aşa că nu îmi voi cere scuze”, a declarat Merkel în Der Spiegel.

Potrivit lui Merkel, ea a blocat furnizarea Planului de acţiune pentru aderarea la NATO a Ucrainei în 2008, deoarece „Ucraina era o altă ţară la acea vreme, foarte divizată în domeniul politicii interne, iar aderarea accelerată nu ar fi fi produs niciun beneficiu.", a considerat fostul cancelar.

UPDATE 23:00 

Ocupanţii ruşi au bombardat peste 16 aşezări din regiunile Doneţk şi Lugansk, au distrus şi avariat 39 de obiecte civile, inclusiv 36 de case, o şcoală, o grădiniţă şi o linie electrică. În urma acestor bombardamente, un civil a fost ucis şi şase au fost răniţi.

Armata ucraineană a distrus trei tancuri, cinci sisteme de artilerie, două vehicule blindate de luptă, 13 vehicule şi trei depozite de muniţii. Două drone ruseşti „Orlan-10” au fost doborâte.

UPDATE 21:30 Lavrov a ajuns în Turcia, pentru negocieri în sensul deblocării exporturilor de cereale din Ucraina

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a deplasat marţi seară în Turcia, pentru negocieri în sensul facilitării exporturilor de cereale prin porturile din Marea Neagră, afirmă surse citate de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Soir.

Serghei Lavrov se va întâlni miercuri dimineaţă cu ministrul de Externe turc, Mevlüt Cavusoglu, pentru a discuta despre modalităţi de a debloca exporturile de cereale ucrainene. Rusia a instituit o blocadă navală asupra porturilor ucrainene de la Marea Azov şi Marea Neagră, dar susţine că sancţiunile occidentale asupra exporturilor ruse agravează criza alimentară internaţională.

La cererea Naţiunilor Unite, Administraţia Recep Tayyip Erdogan propune Moscovei să trimită nave militare pentru a escorta convoaiele maritime din porturile ucrainene.

UPDATE 20:45 Ucraina va lupta pentru tot teritoriul, blocajul „nu este o opţiune", afirmă Zelenski

Ucraina va lupta pentru a-şi recupera tot teritoriul ocupat de forţele ruseşti, a declarat marţi preşedintele Volodimir Zelenski, în timp ce trupele sale se luptă în Sievierodonetsk într-una dintre cele mai sângeroase bătălii terestre din timpul războiului.

„Am pierdut deja prea mulţi oameni pentru a ne ceda pur şi simplu teritoriul", a declarat Zelenski la un eveniment găzduit de ziarul britanic Financial Times, citat de Reuters.

Un impas nu este „o opţiune", a spus el: „trebuie să realizăm o deocupare completă a întregului nostru teritoriu".

Comentariile lui Zelenski au răspuns energic la sugestiile potrivit cărora Ucraina trebuie să cedeze teritoriul Rusiei pentru a pune capăt războiului, aflat acum în a patra lună.

UPDATE 19:30 Ucraina spune că aproape 600 de persoane sunt „deţinute în camere de tortură" în Herson

Ucraina acuză armata rusă că a răpit locuitori din Herson, în sudul ţării, şi îi ţine în „camere de tortură". Printre cei reţinuţi sunt în principal jurnalişti şi activişti.

Tamila Tacheva, reprezentantul permanent al preşedinţiei ucrainene în Crimeea, a declarat într-un briefing: „Potrivit informaţiilor noastre, aproximativ 600 de persoane sunt reţinute în subsoluri special amenajate, în camere de tortură, în regiunea Herson. Aproximativ 300 de persoane se află <în beciuri> în oraşul Herson, iar restul în alte localităţi din regiune”, a declarat Tacheva, potrivit agenţiei de presă de stat ucrainene Ukrinform, citată de The Guardian.

UPDATE 18:00 Rusia susţine că deţine controlul asupra a 97% din teritoriul regiunii Lugansk

"Am eliberat 97% din teritoriul regiunii Lugansk", a afirmat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, conform BBC News.

Şoigu susţine că cele mai multe zone din oraşul Severodoneţk sunt sub controlul armatei ruse, dar afirmaţiile nu pot fi verificate în mod independent.

Serhii Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk, a declarat marţi că luptele intense continuă în Severodoneţk şi că armata rusă controlează zone industriale de la periferia oraşului.

UPDATE 17:00 Olaf Scholz crede că Rusia nu îşi va putea menţine capabilităţile militare din cauza sancţiunilor

Sancţiunile "vor avea efecte foarte, foarte ample, iar economia Rusiei va fi trasă în urmă cu câteva decenii", a afirmat Olaf Scholz, conform CNN.

"Rusia nu va fi în stare să participe la progresele lumii, la progresele economice şi tehnologice. Acest lucru devine din ce în ce mai clar cu fiecare zi", a subliniat Olaf Scholz, în cursul întâlnirii cu liderii ţărilor baltice, în Vilnius, Lituania.

Cancelarul Germaniei a reafirmat angajamentul statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice de a apăra fiecare centimetru pătrat de teritoriu în cazul unui atac al Rusiei.

UPDATE 16:30 Ucraina atrage atenţia privind o posibilă epidemie de holeră în Mariupol

Mariupol, oraşul ucrainean bombardat fără încetare şi asediat de forţele ruseşti timp de luni de zile, s-ar putea confrunta cu o epidemie mortală de holeră, au avertizat oficialii locali citaţi de NBC News.

Un consilier al primarului oraşului portuar ocupat a declarat marţi că apa potabilă a fost contaminată de gunoaie şi cadavre în descompunere, crescând riscul unei epidemii de holeră.

„Cuvântul <holeră> nu vine doar de la noi acum, ci şi din interiorul oraşului”, a declarat Petro Andriushchenko la televiziunea ucraineană.

UPDATE 16:00 Zelenski reia tema admiterii Ucrainei în NATO

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reluat marţi tema posibilităţii aderării ţării sale la NATO şi a insistat că nu va ceda în conflictul cu Rusia, în timp ce premierul britanic, Boris Johnson, a declarat că Ucraina nu trebuie supusă presiunilor în negocieri.

UPDATE 15:30 Putin îi pedepseşte pe ofiţerii care au trimis tineri fără experienţă să lupte în Ucraina

Mai mulţi ofiţeri de armată din Rusia sunt cercetaţi după ce sute de recruţi au fost trimişi să lupte în Ucraina, a declarat marţi un procuror militar.

Preşedintele Vladimir Putin a negat în repetate rânduri că Rusia ar folosi tineri care sunt recrutaţi de stat pentru a servi în armată, afirmând că doar soldaţii şi ofiţerii profesionişti participă la operaţiunea sa militară.

Cu toate acestea, Ministerul Apărării a recunoscut în martie că unii au fost trimişi din greşeală să lupte.

UPDATE 13:30 Zelenski spune că Severodonetsk şi Lysychansk sunt oraşe moarte. Ruşii câştigă teren 

UPDATE 11:00 Ruşii au lovit de 21 de ori regiunea Doneţk. Mai mulţi copii au fost răniţi

Ruşii au distrus 29 de clădiri civile în Doneţk: 16 clădiri private şi 7 clădiri de apartamente, o fermă de păsări şi o întreprindere.

UPDATE 09:00 Rusia continuă să atace Sievierodonetsk, anunţă Administraţia militară ucraineană a provinciei Lugansk

Cartierul Kryvyi Rih, din regiunea Dnipropetrovsk a fost bombardat de trupele ruse noaptea trecută, cu rachete trase din sisteme de lansare multiplă Uragan. Un bărbat a fost rănit în urma acestui atac, susţine Valentyn Reznichenko, şeful administraţiei militare a regiunii Dnipropetrovsk.
 
Elicopterele ucrainene au efectuat lovituri aeriene asupra forţelor ruse din regiunea Herson, iar avioanele ucrainene au atacat depozitele de muniţii ruseşti din regiunea Mykolaiv. 

UPDATE 06:52 NATO va organiza exerciţii militare în Turcia

Aplicaţiile militare se numesc Ramstein Dust II – 2022 (RADU II-22) şi sunt programate în perioada 20-28 iunie.

Antrenamentul va avea loc la cea de-a 3-a bază a avioanelor principale din oraşul Konya.

Ministerul Apărării din Turcia a clarificat că antrenamentul era planificat şi va combina manevrele exerciţiului Vulturul Anatolian-2022.

UPDATE 06:05 Cel de-al şaptelea pachet de sancţiuni al UE ar trebui să impună un embargo total asupra petrolului şi gazelor din Rusia

Respingerea gazului rusesc de către UE este departe, dar primul pas în această direcţie ar putea fi găsirea unor modalităţi alternative de furnizare a energiei către UE.

Oficialii europeni vor să crească presiunea asupra sectorului financiar al Rusiei şi să se introducă o serie de măsuri pentru a bloca flotele comerciale şi militare ruseşti.

UPDATE 05:00 

Zelensk a vorbit despre plecarea lui Poroşenko din Ucraina. Actualul preşedinte al Ucrainei susţine că nu are dorinţa, puterea şi energia de a se lupta politic cu nimeni.

UPDATE 04:00 UE a îndemnat Turcia să adopte o poziţie mai clară faţă de Rusia

Oficialii europeni consideră că Turcia ar trebui să fie mai strictă în privinţa pachetului de sacnţiuni adoptat de UE şi SUA împotriva Rusiei.

"Salutăm rolul constructiv al Turciei în dezescaladarea conflictului. În acelaşi timp, continuăm să îndemnăm Turcia să fie mai vigilentă în ceea ce priveşte prevenirea eludării sancţiunilor împotriva Rusiei", a declarat Oliver Varhelli, comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate.

UPDATE 03:00 Rusia şantajează lumea cu ameninţări la adresa securităţii alimentare

”Acţiunea Rusiei de a bloca exporturile de cereale în Ucraina, împreună cu cererile de ridicare a sancţiunilor, este un şantaj murdar la adresa lumii, în timp ce criza alimentară se agravează. Rusia "jefuieşte exportatorii ucraineni de cereale" pentru a vinde ea însăşi cerealele şi a profita de pe urma lor”, a declarat Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken

UPDATE 02:00 Armata ucraineană a primit un lot de SUV-uri elveţiene Pinzgauer Vector

Vehiculele au fost cumpărate din Marea Britanie de un antreprenor.

"Toate ajutoarele mele pentru armata ucraineană sunt anonime, astfel încât nimeni nu-mi ştie numele de familie şi nu-mi vede faţa. Îmi fac doar datoria", a declarat omul de afaceri care a cumpărat vehiculele.

UPDATE 01:00 Voldomir Zelenski: lupta noastră pentru libertate trebuie să continue

„Sprijinul pentru apărarea Ucrainei este un subiect-cheie al tuturor discuţiilor mele. Şi sunt recunoscător partenerilor noştri care acţionează rapid şi nu amână deciziile”, a declarat Zelenski

UPDATE 00:00 

Armata ucraineană nu renunţă la menţinerea poziţiilor de apărare a oraşului Severodonetsk şi continuă luptele crâncene.

Punctele cele mai fierbinţi ale confruntării de astăzi sunt Lysychansk, Slovyansk, Bakhmut, Sviatohorsk, Avdiyivka, Kurakhove pentru că se află pe direcţia bombardamentelor ruseşti.

Rezumatul zilei

 

  • Rusia este interesată de discuţii bilaterale  cu SUA privind armele nucleare, deşi este puţin probabil ca acestea să aibă loc în acest moment
  • Marea Britanie va furniza Ucrainei sisteme de rachete cu lansare multiplă care pot lovi ţinte de până la 80 km distanţă. Preşedintele Zelenski şi-a exprimat recunoştinţa pentru gestul făcut de britanici
  • Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că Rusia va lovi noi ţinte dacă Occidentul va furniza Ucrainei rachete cu rază mare de acţiune
  • Ucraina are blocate până la 75 de milioane de tone de cereale, dacă Rusia nu va permite reluarea exporturilor

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici