Zelenski spune că Severodonetsk şi Lysychansk sunt oraşe moarte. Ruşii câştigă teren

Forţele ucrainene care încă rezistă în oraşul Severodoneţk din estul ţării sunt depăşite numeric de forţele ruseşti, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, conform BBC.

7881 afișări
Imaginea articolului Zelenski spune că Severodonetsk şi Lysychansk sunt oraşe moarte. Ruşii câştigă teren

Intensitatea luptelor din acest oraş şi din Lysychansk, aflat în apropiere, le-a transformat pe amândouă în "oraşe moarte", a declarat Zelenski.

De la retragerea forţelor sale din regiunea Kiev în martie, Rusia şi-a reorientat eforturile militare spre estul Ucrainei, în Donbas, făcând progrese lente acolo în ultimele săptămâni.

În ciuda superiorităţii numerice a ruşilor, Zelenski a declarat că apărătorii ucraineni rezistă şi au "toate şansele" de a riposta.

Loviturile de artilerie s-au intensificat, de asemenea, asupra oraşului vecin Lysychansk, pe care Zelenski a declarat că l-a vizitat duminică, când s-a aflat pe linia frontului din est.

Forţele ruse au făcut progrese lente în estul Ucrainei, în Donbas, în ultimele săptămâni.

Trupele lor controlează în prezent aproape toată regiunea Luhansk, precum şi o proporţie semnificativă din regiunea învecinată Doneţk. Cele două regiuni alcătuiesc Donbasul.

Luptele au fost lente şi sângeroase, ambele părţi suferind pierderi semnificative.

Presa de stat rusă a declarat duminică că unul dintre cei mai importanţi ofiţeri ai armatei, generalul-maior Roman Kutuzov, a fost ucis în timp ce conducea o ofensivă asupra unui oraş ucrainean din regiune.

Ţările occidentale au răspuns la conflictul mocnit cu promisiuni de a trimite la Kiev arme şi mai avansate, cu rază lungă de acţiune, care speră să consolideze capacitatea defensivă a Ucrainei în est.

Luni, Marea Britanie a confirmat că sistemele de rachete cu rază lungă de acţiune vor fi incluse pentru prima dată în următorul lot de ajutor militar pe care îl va trimite Ucrainei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că el consideră că orice livrare de arme cu rază lungă de acţiune din partea ţărilor occidentale reprezintă o încercare deliberată de a prelungi conflictul. El a declarat că Rusia va răspunde prin extinderea listei de ţinte pe care le va lovi pe teritoriul Ucrainei dacă adversarilor săi le vor fi trimise arme cu rază mai lungă de acţiune.

În Mariupol, care a fost capturat de Rusia în luna mai după un asediu de luni de zile, agenţia de ştiri Associated Press relatează că zeci de cadavre aparţinând soldaţilor care apărau oţelăria Azovstal din oraş au fost în cele din urmă returnate la Kiev, unde sunt supuse unor teste ADN.

Alţi soldaţi care au supravieţuit asediului au fost duşi în zonele controlate de Rusia. Luni, Zelenski a declarat că peste 2.500 dintre ei sunt deţinuţi ca prizonieri de război.

Locuitorii din oraşul-port, acum controlat de Rusia, se confruntă cu o criză umanitară din ce în ce mai mare, agravată de lipsa gravă de alimente şi apă.

Luni, un oficial ucrainean a declarat că numărul mare de cadavre în descompunere şi gunoiul din oraş au provocat o epidemie de holeră, ceea ce a dus la instituirea carantinei.

"Vedem cum oraşul se închide", a declarat Petro Andryushchenko, care este consilier al primarului oraşului, pentru United News TV.

"Cuvântul "holeră" este menţionat în interiorul oraşului, în rândul autorităţilor de ocupaţie şi al celor care le gestionează", a adăugat el.

BBC nu a reuşit să verifice independent această afirmaţie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici