Războiul din Ucraina, ziua 142. Tot mai multe ţări îşi unesc eforturile pentru a demasca crimele de război comise de Rusia în Ucraina / Americanii, sfătuiţi să părăsească Ucraina de urgenţă / Experţii OSCE consideră că a fost încălcată Convenţia de la Geneva / Ruşii au atacat principalele universităţi din Mikolaiv

  • Cel puţin 23 de persoane, printre care şi trei copii, au fost ucise şi până la 66 au fost rănite după ce mai multe rachete ruseşti au lovit clădiri civile şi un centru cultural din oraşul Vinnytsia, din centrul Ucrainei
  • Atacul de la Vinnytsia este inexplicabil în contextul în care oraşul se află departe de primele linii ale frontului
  • Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski a condamnat atacul şi l-a catalogat drept „un act de terorism deschis” la adresa poporului ucrainean
  • Zelenskii îndemnă oficialii curţilor penale europene şi internaţionale să deschidă un „tribunal special” pentru a investiga invazia Rusiei în ţara sa
22770 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 142. Tot mai multe ţări îşi unesc eforturile pentru a demasca crimele de război comise de Rusia în Ucraina / Americanii, sfătuiţi să părăsească Ucraina de urgenţă / Experţii OSCE consideră că a fost încălcată Convenţia de la Geneva / Ruşii au atacat principalele universităţi din Mikolaiv

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:23 Germania va aloca 40 de milioane de euro Moldovei, care a primit refugiaţi ucraineni

Germania plănuieşte să aloce Moldovei 40 de milioane de euro pentru a sprijini sistemul financiar al ţării, care a primit peste 70 de mii de refugiaţi ucraineni.

„Moldova se află într-o situaţie critică”, a declarat ministrul german de externe Annalena Berbock. „Inflaţia anuală în Moldova, un record în ultimii 20 de ani, a fost de aproximativ 29%. Acesta este un lucru pe care mulţi dintre noi nici măcar nu ne putem imagina”.

Tot astăzi, Comisia Europeană a anunţat alocarea a aproape jumătate de miliard de euro Luxemburgului, Belgiei şi Italiei pentru a compensa costurile de sprijinire a refugiaţilor ucraineni.

Statele Unite se pregăteşte să antreneze piloţi ucraineni pentru avioanele de luptă F-15 şi F-16

Un amendament la legea privind bugetul de apărare al SUA pentru anul fiscal 2023 a fost introdus deja în Camera Reprezentanţilor. Se prevede alocarea a 100 de milioane de dolari pentru acest program de instruire a piloţilor ucraineni, informează Andriy Yermak, şef al administraţiei prezidenţiale de la Kyiv.

Unităţile Forţelor Armate ale Ucrainei vor primi 350 de drone Autel achiziţionate din Estonia de Fundaţia Poroşenko şi de voluntari ai ONG-ului „Sprava Hromad” („Problema comunităţii”). 

50 sunt drone Autel EVO II 640T Dual, dotate cu camere termice şi cu baterii suplimentare, în timp ce restul de 300 sunt drone Autel EVO Lite+, potrivit fostului preşedinte al Ucrainei, Petro Poroshenko. Acesta a mulţumit guvernului Estoniei pentru asistenţa acordată în perfectarea contractului.

UPDATE 15:00 Vice-guvernatorul pro-rus de la Herson: Regiunea se va alătura Rusiei în viitorul apropiat

Regiunea ucraineană ocupată de forţele ruse din Herson se va alătura Federaţiei Ruse „în viitorul apropiat”, a spus numărul 2 al administraţiei pro-ruse, Kiril Stremousov, citat de agenţia Tass.

UPDATE 14:30 Moscova, primul comentariu despre atacul de la Viniţia

Cel puţin 23 de victime, 73 de răniţi internaţi, aproximativ 20 de persoane încă dispărute. În timp ce eforturile speciale de ajutorare, completate cu unităţi canine, încearcă să salveze alţi supravieţuitori ai masacrului din dărâmături, Ministerul rus al Apărării a precizat că atacul asupra Viniţia, efectuat cu rachete de înaltă precizie, a fost vizat, cu intenţia de a lovi Camera de Ofiţeri militari, în timpul unei întâlniri între forţele aeriene ucrainene şi unii furnizori străini de arme.

UPDATE 14:00 Povestea Lizei, fetiţa aruncată din cărucior de proiectilele lansate de ruşi

UPDATE 13:00 Moscova: Kievul a decis să retragă treptat trupele din Seversk

Miliţiile pro-ruse au declarat că Kievul va decide „să-şi retragă treptat trupele din Seversk”, scrie Ria Novosti. „Comandamentul ucrainean a decis să-şi retragă treptat unităţile din Seversk”, a scris un ofiţer al autoproclamatei Republici Populare Lugansk, Andri Marochko, pe canalul său de Telegram.

UPDATE 12:10 Atac asupra celor două universităţi principale din Mikolaiv

Forţele ruse au lovit în această dimineaţă cele două universităţi principale din oraşul Mikolaiv, din sudul Ucrainei: şeful administraţiei militare regionale, Vitalii Kim, a anunţat pe Twitter, scrie Ukrinform. „Astăzi, teroriştii ruşi au atacat cele două universităţi importante din Mikolaiv. Cel puţin zece rachete. Acum ne atacă educaţia. Cer universităţilor din toate ţările democratice să afirme că Rusia este ceea ce este cu adevărat: un terorist”, a scris Kim.

UPDATE 11:30 Peste 1000 de copii ucişi sau răniţi de la începutul războiului

Peste 1.000 de copii au murit sau au fost răniţi în Ucraina de la începutul invaziei ruse, a raportat biroul procurorului general al ţării, potrivit Ukrinform. În total, cel puţin 352 de copii au fost ucişi până în prezent, în timp ce cel puţin 657 sunt răniţi, pentru un total de 1.009.

UPDATE 10:30 Marea Britanie: peste 2,5 milioane de oameni evacuaţi în Rusia

„De când a început invazia, peste 2,5 milioane de oameni au fost evacuaţi din Ucraina în Rusia. Moscova continuă să fie acuzată că a deportat forţat ucraineni, în multe cazuri ucrainenii ar fi fost maltrataţi în lagărele de filtrare înfiinţate de Rusia”. Aceasta este ceea ce spune serviciile de informaţii ale Ministerului Apărării britanic în cea mai recentă actualizare privind progresul războiului din Ucraina.

UPDATE 10:20 Numărul morţilor din atacul cu rachete de la Viniţia creşte la 23

Numărul morţilor în urma atacului rusesc cu rachete din oraşul situat la sud-vest de Kiev creşte la 23 (inclusiv 3 copii). Peste 100 de persoane au fost rănite în atac. 3 rachete ruseşti au lovit o clădire de birouri şi au deteriorat clădiri rezidenţiale. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit-o „un act de terorism”.

UPDAET 10:10 Kiev: până acum, 17.314 atacuri asupra ţintelor civile şi 300 militare

De la începutul invaziei Ucrainei, Rusia a lansat peste 17.300 de atacuri asupra ţintelor civile, în timp ce puţin peste 300 au lovit ţinte militare, a declarat primul adjunct al ministrului de interne ucrainean, Yevhen Yenin, potrivit Ukrinform. „Recent am văzut atacuri asupra ţintelor civile. Am cerut în mod special un raport de sinteză despre câte rachete ruseşti au lovit ţinte militare şi câte au atins ţinte civile”, a spus Yenin. De la momentul declanşării agresiunii au fost 17.314 atacuri asupra ţintelor civile şi puţin peste 300 asupra ţintelor militare”.

UPDATE 10:05 Explozii la Mikolaiv

Potrivit The Kyiv Independent, primarul oraşului Mykolaiv, Oleksandr Sienkevich, a raportat cel puţin 10 explozii resimţite în oraş, îndemnându-i să rămână în adăposturi, anunţă The Kyiv Independent.

UPDATE 10:00 ISW: Ruşii pregătesc marea ofensivă de la Sloviansk-Bakhmut

Forţele ruse vor „lansa în curând o ofensivă la scară largă şi mai hotărâtă de-a lungul liniei Sloviansk-Siversk-Bakhmut, dar încă nu există nicio indicaţie cu privire la cât de curând va începe atacul sau exact unde se va concentra”, informează buletinul Institutului American pentru Studierea Războiului (ISW), conform căruia atacul cu rachete de ieri asupra Viniţia (cel puţin 22 de morţi civili) „face parte dintr-o campanie sistematică a Rusiei de atacuri asupra zonelor rezidenţiale ale oraşelor. ucraineană”.

Analiştii notează că „Forţele ruse şi-au continuat încercările de a avansa pe Siversk, dar progresul lor este neclar” şi că „au efectuat atacuri la sol limitate în jurul Bakhmut şi Sloviansk, fără a face progrese”. În zona Siversk, Statul Major ucrainean raportase anterior că a respins atacurile ruseşti. Totodată, mercenarii moscoviţi au anunţat că îşi vor stabili „controlul operaţional” la Siversk.

UPDATE 09:30 Kiev: va fi o catastrofă dacă ruşii îşi vor relua activităţile în Azot

Dacă ruşii reiau activităţile la uzina chimică Azot din Sievierodonetsk va fi o „catastrofă”, este alarma trasă de guvernatorul regiunii Lugansk, Sergiy Gaidai. „Este extrem de periculos din cauza distrugerilor semnificative de pe teritoriul fabricii şi este imposibil fără specialişti corespunzători”, a motivat el.

UPDATE 09:00 Ucraina: fostul preşedinte german Gauck, comentarii despre război la Zdf

Fostul preşedinte al Republicii Germane, Jooachin Gauck, a avertizat împotriva falsului pacifism şi a spus că va fi dispus să ia arma, dacă va fi necesar: „Mi-aş dori să nu fie nevoie. Dar, într-un astfel de caz aş face-o, da”, a răspuns Markus Lanz gazdei de talk-show Zdf, într-un interviu care a atras multă atenţie şi pe reţelele de socializare. Pacifismul este „onorabil”, a spus bătrânul de 82 de ani, „dar poate duce şi la faptul că binele nu domneşte, poate duce la dominarea răului, a criminalilor şi la afirmarea inumanului”. Fostul pastor al RDG, care a avut curajul să se răzvrătească ca disident împotriva regimului socialist, este considerat o autoritate morală în Germania.

UPDATE 08:50 Experţi OSCE: Convenţia de la Geneva a fost încălcată

A doua misiune OSCE de colectare a dovezilor din Ucraina a identificat „modele clare de încălcări grave ale drepturilor omului, atribuite în principal forţelor armate ruse”. Potrivit raportului, „amploarea şi frecvenţa atacurilor fără discriminare împotriva civililor şi a infrastructurilor civile sunt dovada credibilă că ostilităţile au fost conduse de forţele armate ruse fără a respecta principiile fundamentale ale distincţiei, proporţionalităţii şi precauţiei la baza Convenţiei de la Geneva”.

UPDATE 08:40 Zelenski condamnă „terorismul” rusesc

UPDATE 08:00 SUA: nu blocăm vânzările de utilaje agricole către Moscova

Statele Unite au anunţat joi că nu vor împiedica vânzarea de utilaje agricole către Rusia, infirmând acuzaţiile Moscovei că sancţiunile occidentale, şi nu invadarea Ucrainei, sunt cauza crizei alimentare globale. Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat că nu va opri tranzacţiile legate de producţia, vânzarea sau transportul de echipamente agricole, explicând totodată că nu a blocat vânzarea de produse agricole precum îngrăşăminte, dispozitive medicale şi teste pentru Covid-19.

„Sancţiunile SUA împotriva Rusiei ca răspuns la războiul său neprovocat şi nejustificat împotriva Ucrainei nu împiedică comerţul cu produse agricole şi medicale”, se arată într-o notă a Departamentului de Trezorerie.

„Putin a sugrumat producţia alimentară şi agricolă şi a folosit hrana ca armă de război prin distrugerea instalaţiilor de depozitare, procesare şi testare; furând cereale şi utilaje agricole şi blocând efectiv porturile Mării Negre”, a subliniat Departamentul.

UPDATE 07:40 Ambasada SUA către americani: părăsiţi imediat Ucraina

Ambasada SUA la Kiev le-a cerut americanilor din Ucraina să „părăsească imediat ţara” folosind transportul terestru privat, dacă există şansa de a face acest lucru în siguranţă. Este o notificare urgentă pe site-ul ambasadei. De asemenea, americanii sunt invitaţi să nu plece în Ucraina, iar cei care nu pot părăsi ţara sunt sfătuiţi să evite „adunările şi evenimentele organizate care ar putea fi considerate obiective de către Rusia”.

UPDATE 07:30 Teama occidentului de contrabanda cu arme

UPDATE 05:00 Ucraina contraatacă

Oleksiy Arestovych a declarat că forţele de apărare bombardează obiectivele militare ale armatei Federaţiei Ruse.

"Există trei prime atacuri. Pentru Harkov, Vinnytsia, Mykolayiv", susţine consilierul preşedintelui Zelenski.

UPDATE 04:00 Rusia forţează linia frontului

Armata rusă va lansa o ofensivă majoră de-a lungul liniei Slaviansk-Seversk-Bahmut după o "pauză operaţională", conform Institutului pentru Studierea Războiului.

Ocupanţii ar fi stabilit "controlul operaţional" asupra Seversk, dar analiştii nu au putut găsi confirmarea acestui lucru.

Armata rusă a reluat operaţiunile ofensive la nord-est de Avdeevka, încercând probabil să ocolească fortificaţiile ucrainene din zonă. În acelaşi timp, trupele ucrainene au stopat avansul rusesc în Kamianka, la aproximativ 6 km nord-est de Avdiivka.

UPDATE 03:00 Reprezentantul diplomaţiei UE, Josep Borrell, califică bombardamentul din Vinnytsya drept o atrocitate

"Bucha, Mariupol, Kramatorsk, Kremenchuk, Slovyansk, Chasov Yar, Kharkiv, Odessa şi acum Vinnytsya - forţele armate ruse şi marionetele lor lasă o dâră sângeroasă prin Ucraina. Mii de civili au fost deja ucişi. Acest comportament barbar al Rusiei, care nesocoteşte complet dreptul umanitar internaţional, trebuie să înceteze imediat", a declarat Borrell.

Borell speră ca "armata rusă şi liderii politici ruşi să nu rămână nepedepsiţi".

ONU a condamnat, de asemenea, bombardamentele asupra oraşului Vinnytsya.

UPDATE 02:00 Ministerul rus al Apărării desconsideră armata ucraineană

„Potrivit mărturiilor militarilor capturaţi din cadrul Forţelor Armate ale Ucrainei, un număr mare de cetăţeni ucraineni mobilizaţi au limitări de sănătate, dar sunt obligaţi să semneze la birourile de recrutări refuzul de a se supune unei comisii medicale speciale.

În acest fel, practic întreaga populaţie masculină din Ucraina, indiferent de starea de sănătate, este considerată aptă pentru serviciul militar.

Această ilegalitate este condusă de funcţionarii corupţi ai birourilor de recrutări şi înrolare militară ucrainene, care trimit oamenii la moarte iminentă fără regret, la fel cum au făcut naziştii în ultimele luni ale Marelui Război Patriotic, când, realizând lipsa de speranţă a situaţiei lor, au aruncat bolnavi, bătrâni şi adolescenţi pentru a apăra oraşele”, a declarat printr-un comunicat oficial Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 01:00 Alertă aeriană

Alertă aeriană la Kiev şi în zonele din centrul şi sud-estul Ucrainei. Două avioane de vânătoare au decolat din Belarus.

UPDATE 00:00 Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski îşi decorează militarii

”În spatele acestor recompense nu sunt doar fapte, ci şi oraşele, civilii. Indivizi care au reuşit să devină cei mai buni şi familiile care i-au susţinut. Şi, de asemenea, înfrângerea inevitabilă a inamicului. Etern omagiu eroilor!" a declarat Volodimir Zelenski în cadrul ceremoniei de decorare a militarilor ucraineni.

Rezumatul zilei

 

  • Mykhailo Podolyak, şeful echipei de negocieri a Ucrainei şi consilierul preşedintelui Zelenski: Atacurile Rusiei asupra oraşelor paşnice ucrainene nu au fost o greşeală, ci o strategie militară aprobată
  • Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa îşi manifestă îngrijorarea cu privire la presupusa maltratare a zeci de mii de ucraineni în aşa-numitele centre de filtrare înfiinţate de Rusia în Ucraina
  • Zeci de mii de civili sunt duşi în aceste centre din autoproclamata Republică Populară Doneţk înainte de a fi deportaţi în Rusia
  • Exodul din Ucraina atinge aproape 2 milioane de oameni, dintre care 200.000 sunt copii
  • Statele Unite şi alte peste 40 de ţări au convenit să coordoneze investigaţiile asupra presupuselor crime de război ale Rusiei în Ucraina
  • Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că războiul Rusiei în Ucraina reprezintă cea mai mare ameninţare pentru economia globală
  • Ucraina şi Rusia încearcă să ajungă la un acord în privinţa deblocării porturilor aflate la Marea Neagră pentru a putea relua transporturile cu cereale
  • Rusia a început mobilizarea de voluntari pentru a contracara deficitul de militari

Statele Unite se pregăteşte să antreneze piloţi ucraineni pentru avioanele de luptă F-15 şi F-16

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici