Războiul din Ucraina, ziua 144. Rusia intensifică operaţiunile de luptă / Seria bombardamentelor continuă / Zelenski promite recucerirea teritoriilor pierdute / Peste 100 de civili au fost ucişi în ultimele două săptămâni / Forţa invadatorilor, pusă la îndoială / Ucraina vrea să-l schimbe pe şeful serviciilor secrete

  • Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat unităţilor militare ruse care operează în toate zonele Ucrainei să-şi intensifice operaţiunile pentru a preveni contraofensiva ucrainenilor în estul ţării şi în alte teritorii controlate de Rusia
  • Tot mai mulţi civili îşi pierd viaţa din cauza bombardamentelor repetate ale ruşilor
  • Ucrainenii au bombardat şi distrus peste 30 de centre logistice militare ruse în ultimele săptămâni şi au redus semnificativ potenţialul de atac al Rusiei
9554 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 144. Rusia intensifică operaţiunile de luptă / Seria bombardamentelor continuă / Zelenski promite recucerirea teritoriilor pierdute / Peste 100 de civili au fost ucişi în ultimele două săptămâni / Forţa invadatorilor, pusă la îndoială / Ucraina vrea să-l schimbe pe şeful serviciilor secrete

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 22:45 Zelenski îi demite pe şeful serviciului de securitate de stat şi pe procurorul general

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a emis un ordin executiv prin care i-a demis pe şeful serviciului de securitate de stat şi pe procurorul general.

Informaţia, publicată de The Guardian, provine de pe site-ului biroului prezidenţial.

Radio Free Europe anunţă că şeful serviciului de securitate ar fi fost demis pentru că nu a lucrat suficient de mult la apărarea oraşului de la începutul invaziei ruseşti din 24 februarie.

UPDATE 22:30 Rachete ruseşti lovesc instalaţii industriale din Nicolaev

Rachete ruseşti au lovit instalaţii industriale într-un oraş strategic din sudul Ucrainei.

Primarul din Nicolaev, Oleksandr Senkevych, a declarat că rachetele au lovit o instalaţie industrială şi de infrastructură din oraş, un centru cheie de construcţii navale din estuarul râului Bug de Sud.

Nicolaev a fost supus unui "bombardament masiv" în primele ore ale zilei de duminică, a declarat guvernatorul regional Vitaliy Kim.

UPDATE 22:15 Ucraina vinde din rezerva de aur

Banca centrală a Ucrainei a vândut rezerve de aur în valoare de 12,4 miliarde de dolari de la începutul invaziei Rusiei, pe 24 februarie, a declarat duminică directorul adjunct al băncii.

"Vindem (acest aur) pentru ca importatorii noştri să poată cumpăra bunurile necesare pentru ţară", a declarat viceguvernatorul Kateryna Rozhkova la televiziunea naţională. Ea a precizat că aurul nu este vândut pentru a susţine moneda ucraineană grivna, relatează Reuters.

UPDATE 22:00 Conflictul din Ucraina ar putea accelera tranziţia energetică verde a Germaniei

Consecinţele conflictului din Ucraina ar putea accelera tranziţia energetică ecologică a Germaniei, în pofida deciziei Berlinului de a reconecta centralele electrice pe cărbune pentru a compensa scăderea livrărilor de combustibili fosili din Rusia, arată un studiu publicat duminică.

UPDATE 21:30 Speculaţiile potrivit cărora Vladimir Putin ar suferi de probleme de sănătate, "iluzorii"

Şeful forţelor armate ale Marii Britanii a respins ca fiind "iluzorii" speculaţiile potrivit cărora preşedintele rus Vladimir Putin ar suferi de probleme de sănătate sau ar putea fi asasinat.

UPDATE 20:00 Peste 1.300 de civili, găsiţi morţi în Kiev după retragerea forţelor ruseşti

1.346 de civili au fost găsiţi morţi în regiunea Kiev după retragerea forţelor ruseşti, potrivit şefului poliţiei din regiune.

Într-un nou raport al Kyiv Independent, Andri Nebitov este citat spunând că aproximativ 300 de persoane sunt încă dispărute.

700 dintre cei ucişi au fost împuşcaţi cu arme de calibru mic, cum ar fi o armă de mână.

UPDATE 18:00 Un preot ortodox a izbucnit în lacrimi la înmormântarea copilului-simbol al atacului din Viniţa

Un preot ortodox a izbucnit în lacrimi când a venit momentul să o înmormânteze pe Liza, în vârstă de 4 ani, copilul-simbol al atacului din Viniţa.

Preotul ortodox le-a spus prietenilor şi familiei, plângând, că "răul nu poate învinge".

Tatăl Lizei, Artem Dmitriev, cu lacrimile curgându-i pe faţă, i-a legănat trupul nemişcat, având grijă să nu deranjeze coroana de flori albe.

UPDATE 17:00 Medvedev: Refuzul puterilor NATO de a recunoaşte Crimeea ca fiind rusă reprezintă o "ameninţare sistemică"

Refuzul Ucrainei şi al puterilor NATO de a recunoaşte autoritatea Moscovei asupra Crimeei reprezintă o "ameninţare sistemică" pentru Rusia, a declarat duminică fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev.

"Dacă orice alt stat, fie că este vorba de Ucraina sau de ţările NATO, crede că peninsula Crimeea nu este rusă, atunci aceasta este o ameninţare sistemică pentru noi", a declarat Medvedev în faţa veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial, a relatat agenţia de presă Interfax.

UPDATE 15:00 Zelenski: Rusia nu vrea să pună capăt războiului

„În Ucraina este un război pe care Rusia l-a început, care continuă şi pe care nu vrea să-l încheie. Ucraina îşi apără pământul şi suveranitatea. Ucraina luptă pentru pace. Acesta este paradoxul crud al secolului XXI şi pentru noi realitatea noastră”, a scris preşedintele ucrainean pe Facebook

UPDATE 14:30 Mikolaiv lovit de 10 rachete ruseşti S-300

Trupele ruse au lansat zece rachete, probabil S-300, care au lovit aseară diverse zone din Mikolaiv. Acest lucru a fost raportat de surse militare ucrainene. „Atacul a fost foarte masiv şi este foarte probabil să fi fost folosit S-300, care este o armă puternică, explozivă, cu cea mai mare capacitate distructivă, cea care produce cele mai multe daune”, a spus un purtător de cuvânt citat de Ukinform. Deşi infrastructura a fost afectată în mai multe cartiere ale oraşului, până acum nu au fost raportate victime civile.

UPDATE 14:20 Suspectând trădări, Zelenski vrea să-l înlocuiască pe actualul şef al SBU

Tulburările politice din agenţia ucraineană de informaţii şi securitate internă ar fi dus la acte de trădare care au facilitat invazia rusă şi care ar fi putut costa Ucraina oraşul strategic Herson, scrie The Guardian, citând o analiză a Politico. Surse au declarat pentru ziarul american că preşedintele Ucrainei încearcă să-l înlocuiască pe actualul şef al SBU, Ivan Bakanov, un prieten de multă vreme al lui Zelenski şi cel care a condus anterior compania prezidenţială, în urma unei serii de decizii luate în primele zile, care ar fi putut costa ţara oraşul strategic Herson.

UPDATE 14:10 Ruşii au anunţat că au doborât un elicopter ucrainean

Ministerul Apărării rus a anunţat că forţele sale au doborât un elicopter ucrainean MI-17 în apropiere de oraşul Sloviansk şi un avion SU-25 al forţelor ucrainene în regiunea Harkov, transmite duminică Reuters.

De asemenea, armata rusă a afirmat că rachete aer-sol cu rază lungă de acţiune au distrus un depozit în zona industrială a oraşului Odesa. În depozitul respectiv s-ar fi aflat rachete antinavă Harpoon furnizate Ucrainei de către ţări membre NATO.

Rusia îşi consolidează poziţiile defensive din zonele pe care le-a ocupat în sudul Ucrainei, a anunţat duminică Ministerul Apărării britanic. Un obiectiv vizat de armata rusă este cucerirea oraşului Sloviansk, situat în regiunea Doneţk (estul Ucrainei).

Kievul a afirmat că în ultimele trei zile cel puţin 40 de oameni au fost ucişi în bombardamentele ruse în zone urbane.

UPDATE 14:00 Forţele moscovite şi-au pierdut mai mult de 30% din eficacitatea lor

Cel puţin 50.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei Ucrainei, ceea ce a dus la pierderea forţelor de la Moscova a mai mult de 30% din eficacitatea lor de luptă pe teren. Amiralul Tony Radakin, şeful Statului Major al Apărării din Regatul Unit, a declarat astăzi, la emisiunea BBC One Sunday Morning. Din acest motiv, a continuat el, armata ucraineană este „absolut convinsă de câştigarea războiului: Kievul vede o Rusia în dificultate, o Rusia care, după estimările noastre, şi-a pierdut mai bine de 30% din eficienţa de luptă la sol”.

UPDATE 13:00 Ucraina exportă grâu cu ajutorul României. Planul lui Aurescu

UPDATE 12:00 Războiul ajută China, susţine Tony Blair

UPDATE 11:20 Acţiuni de spionaj rusesc 

Agenţii de informaţii ruşi erau pe urmele rutelor folosite de Occident pentru a transfera armele în Ucraina, susţine Ukrinform, citând surse de informaţii ucrainene. Potrivit informaţiilor ucrainene, spionii ruşi din Europa au fost însărcinaţi nu numai cu identificarea tiparelor de transport, ci şi a dimensiunii loturilor de arme pe care partenerii le predau Ucrainei, pentru a respinge invazia.

Ruşii, potrivit raportului, ar fi primit, prin canale de comunicare criptate, ordinul de a intensifica recrutarea de poliţişti şi civili implicaţi în Europa. În regiunile limitrofe cu Ucraina, spionii ruşi încearcă să implice reprezentanţi ai comunităţilor locale şi activişti pro-ruşi. „După ce au primit astfel de propuneri de cooperare de la ruşi, europenii apelează imediat la poliţie şi agenţiile de securitate”, se arată în raport.

UPDATE 11:00 Kiev, 38.300 de soldaţi ruşi ucişi de la începutul războiului

Aproximativ 38.300 de soldaţi ruşi au fost ucişi în Ucraina de la începutul invaziei, potrivit armatei de la Kiev. În actualizarea cu privire la pierderile suferite de Moscova până acum, armata ucraineană indică că mai sunt 220 de avioane, 188 de elicoptere şi 688 de drone doborâte, scrie Ukrinform. În plus, forţele de la Kiev susţin că au distrus 1.684 de tancuri ruseşti, 846 de sisteme de artilerie, 3.879 de transportoare blindate de trupe, 15 nave şi 166 de rachete de croazieră.

UPDATE 10:30 SUA: 100-150 de civili ucişi în două săptămâni

Aproximativ 100-150 de civili au fost ucişi de atacurile militare ruseşti în Ucraina, în ultimele două săptămâni, informează un oficial al Pentagonului, citat de The Guardian.

UPDATE 10:00 Kiev: 3 civili ucişi de bombele ruseşti pe Doneţk în 24 de ore. Răniţii sunt 12

3 civili au fost ucişi şi 12 au fost răniţi în timpul bombardamentelor efectuate de forţele ruse în regiunea ucraineană Doneţk (est), în ultimele 24 de ore: şeful administraţiei militare regionale, Pavlo Kirilenko, a relatat pe Telegram, potrivit Ukrinform. Kirilenko a precizat că două persoane au murit la Udachne şi una la Pokrovsk. De la începutul invaziei ruse, 623 de civili au fost ucişi şi 1.598 au fost răniţi în regiunea Doneţk.

UPDATE 09:00 Apelul de la Kiev

„Tulburările politice din ţările occidentale nu ar trebui să submineze unitatea în problemele fundamentale ale luptei dintre bine şi rău. În special, furnizarea de arme către Ucraina”. Mykhailo Podolyak, consilier al preşedintelui ucrainean, a scris pe Twitter, după ce agitaţia politică din Italia riscă să oprească fluxul de armament din această ţară spre Ucraina.

UPDATE 08:00 Zelenski: Vom continua să recucerim teritoriile ocupate

Ucraina a recucerit unele zone ocupate de ruşi şi va continua să lupte pentru recâştigarea teritoriului. Acest lucru a fost spus de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un mesaj video. „Am reuşit deja să eliberăm o parte din teritoriul ocupat după 24 februarie”, a spus el. „Vom elibera treptat alte regiuni ale ţării noastre care sunt ocupate în prezent”, a asigurat şeful statului. Forţele ucrainene au lansat recent o contraofensivă în sudul ţării şi în urmă cu câteva zile au bombardat un depozit de muniţii ruseşti din regiunea Herson.

UPDATE 05:00 

„Sistemele de rachete cu lansare multiplă HIMARS au distrus deja peste 30 de facilităţi logistice ale trupelor ruse”, a declarat Alexander Motuzyanik, reprezentant al Ministerului Apărării.

Preşedintele Ministerului Apărării notează că armata ucraineană mai are nevoie de artilerie cu rază lungă pentru a distruge logistica inamicului.

UPDATE 01:00 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a impus o alertă aeriană în toată ţara, în timp ce Rusia intensifică atacurile dincolo de linia frontului. Aproximativ 70% dintre atacurile ruse au vizat infrastructura nemilitara, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării al Ucrainei. Rachetele au lovit zone rezidenţiale din oraşul central ucrainean Dnipro, oraşul din sudul Mykolaiv şi oraşele estice Chuhuiv şi Nikopol.

UPDATE 00:00 

Ministrul rus al Apărării a ordonat sâmbătă forţelor sale să intensifice atacurile „în toate sectoarele operaţionale” ale Ucrainei, la câteva zile după ce preşedintele Vladimir Putin a avertizat că Rusia „încă nu şi-a început serios” eforturile pe măsură ce războiul se apropie de cinci luni. Aproximativ 150 de civili au murit din cauza atacurilor aeriene ruse în ultimele două săptămâni, a estimat Pentagonul.

Rezumatul zilei

  • Acordurile privind exportul de cereale ucrainene nu vor determina reluarea negocierilor Rusia-Ucraina
  • Executivul UE a propus noi sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv interzicerea importului de aur rusesc
  • Trupele ruse au distrus o fabrică din oraşul ucrainean Dnipro care producea piese pentru rachete balistice Tochka-U
  • Artileria ucraineană a redus semnificativ potenţialul de atac al Rusiei prin distrugerea a peste 30 de centre logistice militare ruseşti

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici