LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 146. Putin este la Teheran, pentru discuţii cu turcii şi cu iranienii / Rusia bombardează în masă oraşele ucrainene / Numărul civililor ucişi creşte / Sberbank, pe lista neagră a UE / A murit un soldat suedez înrolat în Brigada Internaţională / Prima Doamnă a Ucrainei, la Casa Albă

  • La Odesa, o rachetă rusă a rănit cel puţin patru persoane şi a distrus mai multe case
  • Artileria rusă a lovit Mykolaiv cu obuze de mare calibru, rănind cel puţin două persoane şi distrugând zeci de case
  • Peste 150 de mine şi obuze au fost lansate asupra regiunii Sumy
  • Vladimir Putin părăseşte fostul spaţiu sovietic pentru prima dată de la invazia Ucrainei
  • Mai multe persoane au murit şi cel puţin nouă soldaţi ruşi au fost răniţi într-un incident în incinta centralei nucleare din Zaporizhzhia
16841 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 146. Putin este la Teheran, pentru discuţii cu turcii şi cu iranienii / Rusia bombardează în masă oraşele ucrainene / Numărul civililor ucişi creşte / Sberbank, pe lista neagră a UE / A murit un soldat suedez înrolat în Brigada Internaţională / Prima Doamnă a Ucrainei, la Casa Albă

Hepta

UPDATE 23:00 Ungaria, când cu UE, când cu Rusia

„Ungaria nu se va opune mişcării armelor din ţări terţe prin teritoriul său către Ucraina pentru a lupta împotriva Rusiei”, a declarat ministrul adjunct al Economiei şi Afacerilor Externe, Levente Modyor, în cadrul unei întâlniri cu primarul oraşului Lvov.

„În ultimii 200 de ani, am fost în război cu Rusia de e ori, nu putem să nu fim dispuşi să primim copii refugiaţi, să oferim până la 1.000 de burse la universităţile”.

Afirmaţii le contrazic pe cele exprimate iniţial de premierul Ungariei, Viktor Orbán.

UPDATE 22:00 Alte 55 de persoane pe lista cu sancţiuni UE

„Noua listă a sancţiunilor UE împotriva Rusiei include 55 de persoane”, a declarat de ministrul francez de Externe, Catherine Colonna, la Bruxelles, întâlnirea miniştrilor de externe ai UE. „Ieri am întărit sancţiunile împotriva Rusiei, introducând o interdicţie a importului de aur de la Moscova, apoi am întărit sancţiunile individuale”.

UPDATE 21:00 Soţia lui Zelenski la Casa Albă

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, se află într-o misiune specială la Washington cu scopul de a obţine un nou ajutor militar şi umanitar pentru a sprijini Ucraina în război, ocazie cu care fost primită de Jill Biden la Casa Albă pentru o discuţie privată.

Mâine va vorbi la Congresul american, la fel cum a făcut soţul ei, dar la câteva săptămâni după începerea invaziei ruse.

Cele două prime doamne, care schimbaseră multe scrisori în primele săptămâni de război, nu se mai văzuseră din 8 mai trecut, când Jill Biden a plecat prin surprindere în Ucraina şi s-a întâlnit cu Zelenska la Ujhorod, un oraş aflat la câţiva kilometri de graniţa slovacă.

UPDATE 20:30 100 de dolari pentru informaţii, bani oferiţi de Ucraina

UPDATE 19:30 Putin, primit de Khamenei: strângere de mână şi zâmbeşte

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost primit de liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că a fost o întâlnire închisă pentru presă. Mass-media iraniană a publicat fotografii cu cei doi lideri zâmbitori, dându-şi mâna.

UPDATE 19:00 Un soldat suedez înrolat în Brigada Internaţională a murit

Un tânăr suedez de 28 de ani înscris în Brigada Internaţională de Voluntari care sprijină Forţele Armate Ucrainene a murit în luptă în zona Doneţk, lovit de o grenadă în piept, a transmis postul suedez de televiziune de stat SVT, explicând că bărbatul avea acasă experienţă în aeronautică în regiunea Uppsala.

Potrivit unor surse TV, tânărul suedez sosise în Ucraina în urmă cu câteva luni, pentru a contribui la operaţiunile militare în baza cunoştinţelor sale tactice. La începutul conflictului, circulaseră informaţii despre sute de voluntari suedezi plecaţi să apere Ucraina: momentan, unii dintre aceştia, în special cei cu experienţă militară, rămân operaţionali atât în ​​aşa-numita Brigadă Internaţională, cât şi în unităţi mai mici, subordonate forţelor armate oficiale de la Kiev.

UPDATE 18:00 Kiev: ruşii bombardează Sloviansk, oameni prinşi sub dărâmături

Armata rusă a bombardat Sloviansk, în regiunea estică a Ucrainei Doneţk, iar sub dărâmături sunt oameni răniţi, a informat şeful administraţiei militare regionale din Sloviansk, Vadim Liakh, care vorbeşte despre 4 explozii şi multe case avariate.

UPDATE 17:00 Parlamentul a votat pentru destituirea şefilor serviciilor secrete

Parlamentul ucrainean a votat pentru demiterea şefului serviciilor de securitate (SBU) şi a procurorului general, aşa cum a propus preşedintele Volodimir Zelenski. „Parlamentul a votat pentru revocarea postului de procuror general al Irinei Venediktova”, a scris deputatul David Arakhamia pe Telegram. Câţiva alţi parlamentari au anunţat şi pe canalele lor Telegram demiterea şefului SBU, Ivan Bakanov.

Parlamentul a numit, de asemenea, noul ministru al Politicii Sociale, care va fi Oksana Zholnovich, care a condus Departamentul de Politică Socială şi Asistenţă medicală din cadrul Biroulul Preşedintelui. Ea a fost, de asemenea, consilier a doi miniştri anteriori ai politicilor sociale, în perioada 2019-2020.

UPDATE 16:30 Noi sancţiuni UE: Sberbank pe lista neagră

Ambasadorii UE reuniţi ieri la Coreper au exprimat un „consens substanţial” al statelor membre cu privire la noul pachet de sancţiuni, susţin surse diplomatice ale UE. Cea mai mare bancă rusească, Sberbank, deja exclusă din sistemul de plăţi Swift, intră şi ea pe lista neagră a persoanelor şi entităţilor sancţionate.

Propunerea finală a Comisiei este de aşteptat să fie aprobată mâine, la Coreper. Preşedinţia cehă a Consiliului UE a anunţat deja că, dacă acest calendar va fi respectat, va demara imediat o procedură scrisă cu termen-limită joi pentru a ajunge la publicarea rapidă în Monitorul Oficial şi la intrarea ulterioară în vigoare.

UPDATE 16:00 Interfax: Putin a sosit la Teheran

Agenţia de presă Interfax relatează că preşedintele rus Vladimir Putin a sosit la Teheran, Iran, pentru discuţii cu liderii iranieni şi turci, care urmăresc să ajungă la un acord cu privire la grâu.

UPDATE Rachetă pe o clădire din Kramatorsk, cel puţin un mort

Cel puţin un civil a murit în atacul cu rachete care a lovit astăzi o clădire rezidenţială din Kramatorsk, a declarat guvernatorul Doneţk, Pavlo Kirilenko, postând un videoclip cu clădirea în incendiu, realizat de Kyiv Independent, pe Telegram.

UPDATE Afacerile lui Rinat Ahmetov, decimate de război

UPDATE Ce se ascunde în spatele deciziei lui Zelenski de a-i înlătura public pe cei doi înalţi oficiali - explicaţie

„Până în prezent, au fost înregistrate 651 de proceduri penale cu privire la înaltă trădare şi colaborare între angajaţii birourilor de procurori, ai organelor de anchetă preliminară şi ai altor agenţii de aplicare a legii", a declarat Zelenski pe 17 iulie, la o oră după ce au fost anunţate demisiile. „O astfel de serie de infracţiuni împotriva securităţii naţionale şi legăturile dintre angajaţii serviciilor secrete ucrainene şi ruseşti ridică întrebări serioase cu privire la conducerea acestor agenţii", a adăugat Zelenski.

Cu toate acestea, potrivit Constituţiei Ucrainei, preşedintele nu are puterea de a-i concedia singur pe cei doi oficiali, soarta lor urmând să fie decisă prin vot parlamentar. 

Publicaţia ”The Kyiv Independent” a analizat motivele care ar fi dus la înlăturarea principalilor aliaţi ai lui Zelenski, ce se va întâmpla în continuare şi dacă plecarea lor semnalează reforme.

CITEŞTE MAI MULT AICI 

UPDATE Mai multe persoane au murit şi cel puţin nouă soldaţi ruşi au fost răniţi într-un incident în incinta centralei nucleare din Zaporizhzhia

Mai multe persoane au murit şi cel puţin nouă soldaţi ruşi au fost răniţi într-un incident inexplicabil produs luni la o centrală nucleară din centrul Ucrainei, a declarat primarul oraşului Enerhodar.

Primarul Dmytro Orlov, care nu se află în oraşul ocupat de Rusia, a declarat că soldaţii ruşi "au fost aduşi de urgenţă la spitalul din oraş cu răni de diferite grade de gravitate". Mai mulţi au fost spitalizaţi, iar unul se afla la terapie intensivă".

"Există, de asemenea, persoane decedate, dar nu putem da numărul lor exact în acest moment", a spus el.

Din partea rusă nu s-a transmis niciun cuvânt cu privire la cele întâmplate. Ruşii au ocupat Enerhodar şi centrala nucleară Zaporizhzhia la începutul lunii martie.

Context: Rusia a desfăşurat mai multe sisteme de rachete în incinta centralei nucleare din Zaporizhzhia şi le-a folosit pentru a trage asupra zonei din jurul oraşului Nikopol. 

UPDATE Vladimir Putin părăseşte fostul spaţiu sovietic pentru prima dată de la invazia Ucrainei. Unde se îndreptă liderul rus

Preşedintele rus Vladimir Putin vizitează marţi Teheranul pentru o întâlnire cu liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, prima călătorie a liderului de la Kremlin în spaţiului fostei Uniuni Sovietice de la invazia din Ucraina.

"Legătura cu Khamenei este foarte importantă. Între noi s-a dezvoltat un dialog de încredere cu privire la cele mai importante probleme de pe agenda bilaterală şi internaţională. În majoritatea problemelor, poziţiile noastre sunt apropiate sau identice".", a declarat Iuri Uşakov, consilierul de politică externă al lui Putin, reporterilor de la Moscova.

În timpul unei călătorii la Teheran, Putin va participa la o reuniune trilaterală cu liderii Iranului şi Turciei, aşa-numitul format de întâlniri Astana pentru discuţii legate de Siria, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Vizita lui Putin în Iran vine la scurt timp după ce preşedintele american Joe Biden a vizitat Israelul şi Arabia Saudită, două ţări rivale ale Iranului.

Peskov a declarat reporterilor că, cu ocazia vizitei la Teheran, Putin va avea, de asemenea, o întâlnire separată cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Casa Albă a declarat că este de părere că Rusia apelează la Iran pentru a-i furniza "sute" de drone, inclusiv cele capabile să transporte arme, pentru a le folosi în Ucraina.

Consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a declarat că nu este clar dacă Iranul a furnizat deja drone, dar a precizat că SUA au "informaţii" care indică faptul că Iranul se pregăteşte să antreneze forţele ruseşti pentru a le folosi chiar în această lună.

UPDATE 04:00 

Armata ucraineană a distrus depozitele şi echipamentele Federaţiei Ruse din sudul ţării. În ultimele 24 de ore, inamicul a pierdut:

  • cel puţin 65 de persoane;
  • un depozit de muniţii în Snegirevka;
  • un depozit de muniţii lângă Berislav;
  • un pachet hardware integrat Redoubt-2US;
  • 11 vehicule blindate şi vehicule.

UPDATE 03:00 Ucraina trece la armele standard NATO

Potrivit secretarului Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, Europa aproape că a rămas fără obuze de 152 şi 122 mm, standard sovietic.

"Ţara noastră trece la standardele NATO. Acesta este un lucru foarte important Calibrul 155, alte calibre NATO. În ceea ce priveşte HIMARS, există o oarecare înţelegere că am început deja să obţinem proiectile care merg mult mai departe decât la început. Şi să sperăm că ceea ce ne trebuie, din această gamă (obuze-UNIAN), va apărea pe teritoriul ţării noastre în viitorul apropiat", a subliniat Danilov.

UPDATE 02:00 Erdogan a ameninţat că va îngheţa procesul de aderare a Suediei şi Finlandei la NATO

Ankara este nemulţumită de angajamentul celor două state de a lupta împotriva grupurilor pe care le consideră teroriste.

"Aş dori să vă reamintesc din nou că vom îngheţa procesul dacă nu vor lua măsurile necesare pentru a îndeplini condiţiile noastre. Putem vedea că Suedia nu dă rezultate bune în această privinţă", a declarat preşedintele turc.

UPDATE 01:00 Soţia preşedintelui ucrainean Olena Zelenska s-a întâlnit cu secretarul de stat al SUA la Washington

Soţia preşedintelui Ucrainei, Olena Zelenska, s-a întâlnit la Washington cu secretarul de stat al SUA Anthony Blinken.

Prima doamnă ucraineană a postat pe Facebook
fotografii ale întâlnirii şi a declarat că a ajuns în Statele Unite la invitaţia lui Jill Biden, soţia preşedintelui Joe Biden.

"Avioanele de pasageri zboară paşnic, oamenii nu se tem de sirene şi zgomote puternice pe stradă. Este un sentiment ciudat: în a cincea lună a invaziei ruse, să fii într-o ţară în care toate acestea sunt posibile", notează Zelenska despre călătorie. 

„Ucraina suverană şi independentă va dăinui mai mult decât Putin”, a concluzionat Prima Doamnă a Ucrainei la întâlnirea cu Blinken

UPDATE 00:00

Norvegienii, după lituanieni şi polonezi, au decis să strângă bani pentru a cumpăra drone Bayraktar pentru armata ucraineană.

Organizatorii intenţionează să strângă 55 de milioane de coroane (aproximativ 5,5 milioane de dolari) şi să le doneze unui fond de ajutorare la ambasada Ucrainei.

Rezumatul zilei

  • Generalul ucrainean Valery Zalujni a declarat că sistemele de rachete cu rază lungă de acţiune furnizate de SUA ajută la „stabilizarea situaţiei” prin „atacuri majore la punctele de comandă ale inamicului, depozitele de muniţii şi depozite de combustibil”.
  • Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat generalilor să acorde prioritate distrugerii rachetelor cu rază lungă de acţiune şi a armelor de artilerie ale Ucrainei după loviturile date asupra liniilor de aprovizionare ruse.
  • Compania rusă Gazprom le-a spus clienţilor din Europa că nu poate garanta aprovizionarea cu gaz din cauza unor circumstanţe „extraordinare”.
  • Oficialii din Rusia, Ucraina, Turcia şi ONU se vor întâlni cel mai probabil săptămâna aceasta pentru a discuta reluarea exporturilor de cereale ale Ucrainei în bazinul Mării Negre.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici