Războiul din Ucraina, ziua 155. Rusia schimbă tactica, la fel şi Statele Unite. Ucraina ar putea primi rachete MGM-140 ATACMS cu rază lungă de acţiune. Senatul SUA a cerut ca Rusia să fie declarată sponsor al terorismului

  • Forţele ruseşti întreprind o "redistribuire masivă" de trupe în trei regiuni din sudul Ucrainei, în ceea ce pare a fi o schimbare de tactică din partea Moscovei, a declarat miercuri un consilier de rang înalt al preşedintelui Volodimir Zelenski.
  • Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina îşi va creşte exporturile de electricitate către Uniunea Europeană, în contextul în care blocul se confruntă cu o criză energetică provocată de invazia Rusiei.
  • Blinken susţine că războiul din Ucraina "a slăbit profund Rusia".
  • Rusia subminează în mod nesăbuit ordinea globală, spune consilierul pentru securitate naţională al Regatului Unit.
  • Ucraina ar putea primi rachete MGM-140 ATACMS cu rază lungă de acţiune
  • Italia intenţionează să renunţe complet la gazul rusesc până în 2024
  • Senatul SUA a cerut ca Rusia să fie declarată sponsor al terorismului
39210 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 155. Rusia schimbă tactica, la fel şi Statele Unite. Ucraina ar putea primi rachete MGM-140 ATACMS cu rază lungă de acţiune. Senatul SUA a cerut ca Rusia să fie declarată sponsor al terorismului

US Army

Raid rusesc la Harkov, un poliţist de 26 de ani a murit

Un poliţist ucrainean în vârstă de 26 de ani a murit în urma unui bombardament rusesc asupra unei centrale termice din regiunea Harkiv, relatează The Kiev Independent, care afirmă că sergentul de poliţie Oleksii Nasonov a fost cel care şi-a pierdut viaţa. Potrivit primarului Harkovului, Ihor Terekhov, ruşii au bombardat oraşul de două ori, aseară, cu rachete S-300.

Cel puţin două persoane au fost ucise astăzi în oraşul Toretsk din Doneţk, estul Ucrainei, din cauza prăbuşirii unei clădiri cu cinci etaje în urma unui atac cu rachete ruseşti.

Zelenski recompensează armata ucraineană în parlamentul de la Kiev

Zelenski a acordat astăzi Crucea de Merit de Război personalului militar în timpul unei ceremonii din parlamentul de la Kiev. „Crucea de Război a Meritului este o recompensă pentru acţiunile puternice desfăşurate de oameni puternici. Suntem alături de cei care ne apără eroic ţara pe câmpul de luptă. Recunoştinţă şi respect pentru toţi militarii noştri! În fiecare zi ne luptăm pentru ca toată lumea de pe planetă să înţeleagă că nu suntem o colonie sau o enclavă sau un protectorat”, a spus preşedintele.

Zelenski: Războiul a devastat aproape 200 de biserici

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut o discuţie telefonică cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, în ziua aniversării Botezului Rusiei Kievene, patria istorică a ruşilor, ucrainenilor şi bieloruşilor.

„I-am mulţumit pentru rugăciunile şi urările sale de pace şi victorie”, a scris Zelenski pe Twitter, adăugând că „i-am povestit despre crimele teribile ale atacatorului şi despre distrugerea a aproape 200 de biserici”.

Senatul SUA a cerut ca Rusia să fie declarată sponsor al terorismului

Senatul SUA a adoptat o rezoluţie făcând apel la Departamentul de Stat să recunoască Rusia drept un sponsor de stat al terorismului.

Kievul a cerut anterior ca Rusia să fie recunoscută ca stat sponsor al terorismului. "Mulţumesc Senatului pentru că a susţinut apelul Ucrainei. Rusia este un stat terorist. Este timpul să recunoaştem oficial acest lucru şi să distrugem economia rusă", a scris şeful biroului preşedintelui Ucrainei Andriy Yermak.

Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a numit anterior o astfel de iniţiativă „o măsură de natură idioată”, notează agenţia de stat TASS. Ea a mai spus că astfel de mişcări ale SUA nu vor rămâne fără răspuns din partea  Rusiei.

BREAKING NEWS: Ucraina ar putea primi rachete MGM-140 ATACMS cu rază lungă de acţiune

Ambele partide din Congresul SUA şi-au exprimat sprijinul pentru transferul de rachete ATACMS către Ucraina pentru HIMARS. Acestea sunt capabile să lovească la o distanţă de până la 310 km.

 

 
 

UPDATE 12:57  - Zelenski: Principala sarcină a Procuraturii Generale în prezent este de a urmări penal toţi criminalii de război ruşi 

 
Zelenski: Principala sarcină a Procuraturii Generale în prezent este de a urmări penal toţi criminalii de război ruşi, de a restabili justiţia şi de a proteja interesele Ucrainei.
Sunt convins că Andriy Kostin, în calitate de avocat profesionist, va fi capabil să asigure activitatea sistematică a Procuraturii Generale. Prima sa decizie importantă în noua funcţie a fost numirea şefului Procuraturii Speciale Anticorupţie.
 

UPDATE 12:56 - Italia intenţionează să renunţe complet la gazul rusesc până în 2024

Italia intenţionează să renunţe complet la gazul rusesc până în 2024, a declarat ministrul Tranziţiei de mediu, Roberto Cingolani, în timpul unei conferinţe de presă care a rezumat situaţia energetică a ţării.

"Pe termen scurt, se urmăreşte depăşirea iernii din 2022-2023 printr-un plan de diversificare, de stocare şi un plan de conservare a energiei", a explicat ministrul.

 

UPDATE 10:47 - 44 de lovituri asupra infrastructurii civile din regiunea Doneţk

Ruşii au bombardat zonele rezidenţiale cu avioane, rachete sol-aer S-300 şi lansatoare multiple de rachete.

Au fost lovite clădiri rezidenţiale, o şcoală din oraşul Zaliznea, uzina de filtrare a apei din Karlivka şi din apropierea rezervorului de apă.

Civilii au fost ucişi, iar unii au fost răniţi. Incendii au loc în Doneţk. 

Presa locală a publicat înregistrări video din diferite părţi ale oraşului, care arată o coloană înaltă de fum negru.

O explozie a fost raportată în Kropivniţkiy. În regiune a fost declarată o alertă de raid aerian. Presa locală anunţă patru sosiri.

Şeful OVA, Rajkovic, avertizează că situaţia este turbulentă şi le cere tuturor să rămână în adăposturi.

Poliţia documentează urmările bombardamentelor din Harkov. 
 
▪️ În Chuguyviy, distrugerile au afectat clădiri mari de apartamente cu trei şi nouă etaje, un număr de gospodării şi două magazine alimentare complet distruse.
 
▪️ În  Kirovsk şi Nemishlyansk, au fost trase rachete în fabrici. Zidurile au fost distruse, iar proprietatea întreprinderilor a fost afectată.
 
 

UPDATE 10:32 - Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei

Principalele eforturi ale forţelor ruse inamice sunt concentrate pe:
 
(1) stabilirea controlului deplin asupra teritoriilor regiunilor Doneţk şi Luhansk.
 
(2) menţinerea controlului asupra teritoriilor ocupate din regiunea Herson şi părţi din regiunile Harkov, Zaporojie şi Mykolaiv; 
 
(3) crearea condiţiilor favorabile pentru a avansa pe mai multe fronturi;
 
(4) blocarea tuturor transporturilor ucrainene în Marea Neagră.
 
Numărul şi componenţa trupelor ruse – precum şi natura activităţii lor în Ucraina – rămân în mare parte neschimbate.
 
Inamicul continuă să lanseze lovituri cu rachete şi atacuri aeriene, inclusiv de pe teritoriul Republicii Belarus.

UPDATE 10:28 - Liz Truss, ministrul de externe al Marii Britanii:

"Putin ţine restul lumii captiv drept răscumpărare pentru preţul gazelor.

Dacă lumea îi permite dictatorului rus Vladimir Putin să reuşească, acesta va provoca o suferinţă nespusă în toată Europa.

Ştim că nu s-ar opri doar în Ucraina, Europa de Est este ameninţată, democraţia este ameninţată". 

 

De azi dimineaţă, de la ora 05:00, armata lui Putin a lansat aproximativ 12 rachete de pe teritoriul Belarusului. 

 
Una dintre acestea a lovit oraşul Honcharivske din regiunea Cernihiv (Cernigău, pe româneşte), situat la circa 40 de km sud-vest faţă de centrul regiunii.
 
Districtul Vyshhorod din regiunea Kiev a fost, de asemenea, atacat în acest nou val de rachete.


UPDATE 10:04 - Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dimitri Medvedev, continuă să viseze la dezintegrarea Ucrainei.

Pe contul său de Telegram, Medvedev a publicat o hartă cu noile împărţiri teritoriale ale Ucrainei. Umbra mai mică a lui Putin este generoasă cu Polonia şi cu România. Evident, partea leului revine Rusiei. Cât de convenabil! Mesajul de la Kremlin vine în întâmpinarea Zilei Statalităţii Ucrainei, sărbătoare decretată în 2021 de preşedintele Zelenski.

 

Ucraina îşi intensifică contraofensiva pentru a recuceri oraşul Herson - surse

Campania ucraineană de recucerire a regiunii ocupate Herson "se accelerează", afirmă surse militare occidentale. Pierderea Herson "ar submina grav încercările Rusiei de a prezenta ocupaţia ca fiind un succes".

Un pod cheie de acces în oraşul Herson este acum indisponibil după ce forţele ucrainene l-au lovit cu rachete cu rază lungă de acţiune furnizate iniţial de SUA. Aceasta înseamnă că mii de soldaţi ruşi sunt acum în pericol de a fi izolaţi de restul teritoriului ocupat, anunţă BBC.

Blinken susţine că războiul din Ucraina "a slăbit profund Rusia"

Blinken a declarat că războiul din Ucraina a slăbit "profund" Rusia, în ciuda insistenţelor Moscovei, care susţine că prosperă din punct de vedere politic şi economic, potrivit Al Jazeera.

Forţa crescândă a NATO, condamnarea globală a invaziei Rusiei şi sancţiunile copleşitoare dovedesc că "infirmă" varianta Kremlinului, a declarat Blinken într-un briefing de presă.

"Kremlinul spune că afacerile globale nu s-au retras cu adevărat din Rusia. De fapt, peste 1.000 de companii străine, reprezentând active şi venituri egale cu mai mult de o treime din PIB-ul Rusiei, şi-au încetat operaţiunile în Rusia", a declarat Blinken. "Ei spun că Rusia înlocuieşte importurile pierdute din Occident cu importuri din Asia.  De fapt, importurile în Rusia au scăzut cu peste 50% în acest an..."

"Deşi preşedintele Putin va susţine probabil că acest război a fost un succes răsunător, lumea poate vedea că a slăbit profund Rusia", a adăugat el.

Zelenski promite să reconstruiască podul din Hersonul ocupat

Zelenski a promis că va reconstrui podul Antonivski din regiunea Herson ocupată de Rusia, după ce acesta a fost lovit de forţele ucrainene cu sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) furnizate de SUA, potrivit unui oficial rus.

Faptul că podul nu mai poate fi utilizat de către forţele ruseşti este considerat de analiştii militari occidentali ca fiind un lucru care ar face mult mai dificil pentru forţele Moscovei să opereze linii de aprovizionare fără probleme şi să apere terenurile pe care le-au cucerit de la 24 februarie.

Podul Antonivski este singurul pod al oraşului Herson care traversează râul, iar Kirill Stremousov, şeful adjunct al administraţiei oraşului numit de ruşi, a declarat pentru agenţia rusă de ştiri RIA că acesta a fost închis traficului după atac.

Rusia subminează în mod nesăbuit ordinea globală

Consilierul pentru securitate naţională al Regatului Unit a declarat că invazia Rusiei în Ucraina face parte dintr-un model în care Moscova acţionează "în mod deliberat şi nesăbuit pentru a submina arhitectura globală de securitate".

"Acesta este un tipar care include anexarea ilegală a Crimeei, utilizarea de arme chimice şi radiologice pe teritoriul britanic şi încălcările repetate care au cauzat prăbuşirea Tratatului INF", a declarat Sir Stephen Lovegrove la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale din Washington DC, într-un discurs în care a cerut o modalitate mai integrată de control al proliferării armelor.

Lovegrove a declarat că războiul din Ucraina a fost, de asemenea, o "manifestare a unei competiţii mult mai largi" cu privire la modul în care va arăta ordinea internaţională după Războiul Rece, o competiţie, a spus el, care are "implicaţii profunde".

Moscova schimbă tactica de luptă

Arestovici a declarat că Rusia pare să treacă de la ofensivă la o apărare strategică, folosind atacuri tactice în încercarea de a slăbi potenţialul ofensiv al Ucrainei în regiunea industrială crucială din estul Doneţkului.

"Acest lucru ne-ar plasa într-o poziţie în care nu suntem în măsură să ne eliberăm întregul teritoriu şi să solicităm discuţii", a spus el.

Ucraina a precizat că intenţionează să recucerească oraşul Herson din sudul ţării, care a căzut în mâinile Rusiei în primele zile ale războiului.

Arestovici a declarat că Rusia trimite, de asemenea, trupe în regiunile Melitopol şi Zaporojie din sud.

Ucraina va creşte exporturile de energie electrică pentru UE

"Ne pregătim să ne creştem exporturile de electricitate către consumatorii din Uniunea Europeană", a declarat Zelenski în discursul său zilnic către naţiune.

"Exporturile noastre nu numai că ne vor permite să ne creştem veniturile în valută, dar îi vor ajuta şi pe partenerii noştri să reziste presiunii energetice ruseşti", a spus el după ce Rusia şi-a redus drastic livrările de gaze către Europa.

"Vom face treptat din Ucraina unul dintre garanţii securităţii energetice europene", a adăugat el.

Atât Rusia cât şi Ucraina revendică controlul asupra unei centrale electrice vitale

Soarta celei de-a doua mari centrale electrice din Ucraina atârna în balanţă după ce forţele susţinute de Rusia au afirmat că au capturat-o intactă, însă Kievul nu a confirmat capturarea acesteia, spunând doar că în apropiere au loc lupte.

Preluarea centralei electrice Vuhlehirsk, din estul Ucrainei, care funcţionează pe bază de cărbune şi datează din epoca sovietică, ar fi primul câştig strategic al Moscovei în mai mult de trei săptămâni.

Rezumatul zilei 154 de război

  • 84% dintre cetăţenii ucraineni sunt împotriva concesiunilor teritoriale
  • Moscova susţine că a distrus un depozit de rachete HIMARS
  • Zelenski acuză Rusia că se foloseşte de creşterea preţurilor la gaze pentru a teroriza Europa
  • Forţele ruseşti au continuat să lovească infrastructura civilă din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, şi regiunea înconjurătoare din nord-estul ţării.
  • Soldaţii ucraineni răniţi vor putea fi trataţi într-un spital militar american din Germania
  • De la începutul războiului din Ucraina, Rusia a pierdut aproape 40.000 de militari, potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski
  • Este puţin probabil ca forţele ruse să ocupe un teritoriu suplimentar semnificativ în Ucraina „înainte de începutul toamnei”, susţine Institute for the Study of War
  • Moscova refuză un tribunal sub egida ONU

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici