Războiul din Ucraina, ziua 251. Acordul penrtu grâne acaparează atenţia ambelor tabere / Rusia a pierdut 72.470 de militari în Ucraina / Elveţia a sancţionat Iranul / UE anunţă că are stocuri suficiente pentru a trece cu brio de sezonul rece

  • Preşedintele rus Vladimir Putin a decretat mobilizarea parţială ca fiind terminată
  • Cel puţin 30 de civili au fost ucişi şi aproape 100 au fost răniţi după ce un convoi de maşini civile a fost lovit de rachete ruseşti
  • Breşele din gazoductul Nord Stream au dus la un dezastru ecologic de proporţii: este cea mai mare cantitate de metan eliberat în natură înregistrat vreodată, conform Programului ONU pentru Mediu
  • Rusia desfăşoară avioane MiG-31 cu rachete balistice în Belarus.
  • Statul Major Ucrainean: Rusia a pierdut 72.470 de militari în Ucraina de la începerea Operaţiunii Speciale.
  • Pentagonul: Ucraina va primi două lansatoare de rachete pentru apărare anti-aeriană NASAMS în „viitorul foarte apropiat”.
  • Primar: Distribuţia de apă şi energie electrică au fost restabilite la Kiev după atacul în masă al Rusiei din 31 octombrie.
20790 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 251. Acordul penrtu grâne acaparează atenţia ambelor tabere /  Rusia a pierdut 72.470 de militari în Ucraina / Elveţia a sancţionat Iranul / UE anunţă că are stocuri suficiente pentru a trece cu brio de sezonul rece

Wikimedia Commons

UPDATE 23:00 Simson: Stocurile de gaz din Ucraina sunt la 32%

„Unităţile de depozitare a gazelor din Ucraina, care sunt uriaşe, sunt pline cu 32% în acest moment: Ucraina şi UE au suficiente stocuri pentru a face faţă în această iarnă”. Comisarul pentru energie Kadri Simson a spus acest lucru în timpul vizitei sale la Kiev. „Anul viitor va fi greu pe frontul depozitării şi de aceea am prevăzut achiziţii comune la nivel european, iar Ucraina va putea participa”, a subliniat el.

UPDATE 22:00 Filoruşii anunţă noi evacuari din Herson

Autorităţile pro-ruse din Herson au anunţat noi evacuari din regiunea ocupată din sudul Ucrainei. Solicitarea este de a pleca „imediat” din cauza riscului mare de escaladare militară, relatează agenţia rusă Tass.

UPDATE 21:00 Acord privind grâul, conversaţie între miniştrii de externe rus şi turc

După ce preşedinţii şi miniştrii apărării, şefii diplomaţiei Rusiei şi Turciei, Serghei Lavrvov şi Mevlut Cavusoglu, au purtat şi ei o convorbire telefonică pe problema acordului privind exportul cerealelor din porturile ucrainene, din care Moscova s-a retras unilateral. „Miniştrii au continuat să discute situaţia privind utilizarea de către Ucraina a coridoarelor maritime umanitare în scopuri militare şi au confirmat necesitatea obţinerii de garanţii de încredere pentru a exclude acţiunile care subminează implementarea Iniţiativei pentru cereale la Marea Neagră, promovată de ONU”, se arată în nota emisă de Moscova.

UPDATE 20:00 Primarul Kievului: 1000 de „puncte de încălzire” publice pentru iarnă

Kievul instalează aproximativ 1000 de „puncte de încălzire” publice pentru locuitorii oraşului, în pregătirea pentru iarnă, a promis primarul capitalei Ucrainei, Vitali Klitschko, după cum a informat The Guardian. Iniţiativa confirmă situaţia dificilă din Kiev şi alte regiuni ucrainene după ce atacurile trupelor ruse au afectat diverse infrastructuri ale reţelelor de electricitate şi apă ale Ucrainei.

UPDATE 19:00 ONU: nicio navă nu va pleca mâine

„Delegaţiile Ucrainei, Turciei şi ONU au decis să nu planifice mişcările navelor pentru 2 noiembrie, ca parte a iniţiativei din Marea Neagră pentru cereale”, a anunţat delegaţia Naţiunilor Unite la centrul de coordonare a exporturilor de cereale din Istanbul. Directorul ONU de la centru, Amir Abdulla, păstrează legătura cu Ankara, pentru a încerca să restabilească participarea la acordul de grâu, din care Moscova s-a retras în ultimele zile.

UPDATE 18:00 Ben Affleck, invitat la Kiev

Actorul Ben Affleck a susţinut o videoconferinţă cu şeful biroului preşedintelui ucrainean, Andriy Yermak, care l-a invitat să viziteze Kievul. Este important, spune omul de la biroul lui Zelensky într-un comunicat, rolul „personalităţilor celebre” să menţină concentrarea asupra conflictului din Ucraina. „Andriy Yermak a discutat cu Ben Affleck modalităţi de a oferi şi mai mult sprijin Ucrainei şi cetăţenilor săi”, se arată în declaraţie.

UPDATE 17:30 Discuţie privind acordul de grâu între miniştrii apărării rus şi turc

Miniştrii apărării rus şi turc, Serghei Şoigu şi Hulusi Akar, au discutat la telefon situaţia despre acordul privind exportul de cereale din porturile ucrainene, din care Moscova s-a retras unilateral săptămâna trecută. Ministerul rus al Apărării a informat: „În timpul conversaţiei, au continuat discuţiile pe tema suspendării de către partea rusă a implementării acordurilor privind exportul de produse agricole din porturile ucrainene în cadrul Iniţiativei pentru cereale la Marea Neagră”.

UPDATE 17:00 Doi miliardari ruşi au renunţat la cetăţenie, în semne de protest

UPDATE 16:14 Elveţia a adoptat noile sancţiuni împotriva Iranului

Elveţia a adoptat noi sancţiuni UE împotriva Iranului pentru sprijinirea Rusiei în Ucraina. Cei afectaţi sunt o companie şi trei ofiţeri superiori militari, acuzaţi că au fost implicaţi în dezvoltarea şi livrarea de drone de luptă trupelor moscovite. Ordonanţa privind măsurile care trebuie luate în legătură cu conflictul din Ucraina a fost ajustată în urma unei decizii a Departamentului Federal de Afaceri Economice (Defr). Lista actualizată de sancţiuni va intra în vigoare astăzi, la ora 18, a anunţat Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (Seco). Compania pedepsită este Shahed Aviation Industries, o filială a forţelor aeriene a Corpului Gărzii Revoluţionare Islamice, binecunoscutul organism militar iranian.

Potrivit Seco, compania este responsabilă pentru proiectarea şi dezvoltarea seriei de drone cu acelaşi nume, furnizate ruşilor şi utilizate în Ucraina. Persoanele vizate sunt în schimb şeful de stat major al forţelor armate din Teheran, generalul-maior Mohammad Hossein Bagheri, generalul Sayed Hojatollah Qureishi şi generalul de brigadă Saeed Aghajani.

Bagheri deţine în prezent cel mai înalt post militar din Iran, în timp ce Aghajani, în calitate de comandant al secţiei de drone a Gărzilor Revoluţionare, supraveghează livrarea acestor avioane pilotate de la distanţă către aliaţii internaţionali.

La rândul său, Qureishi este şeful diviziei din cadrul Ministerului Apărării care negociază acordul de aprovizionare cu Rusia. Toate cele trei persoane sunt supuse unei interdicţii de intrare în Elveţia. În plus, aceştia nu vor mai putea face afaceri şi toate activele pe care le deţin în Confederaţie vor fi îngheţate. Recent, ruşii au atacat de mai multe ori Ucraina cu drone de luptă Shahed 136. Iranul neagă, însă, că se află în spatele proviziilor.

UPDATE 16:10 Rusia: Decretul lui Putin nu este necesar pentru a pune capăt mobilizării parţiale

Preşedintele Vladimir Putin nu va emite un decret pentru a pune capăt mobilizării parţiale pentru Ucraina, a clarificat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la o conferinţă de presă, explicând că decretul nu este necesar. Putin a spus aseară că se va consulta cu avocaţii pe această temă. „Mobilizarea parţială a fost finalizată”, a reiterat Peskov.

Rusia se laudă că a recrutat cei 300.000 de soldaţi vizaţi pentru a-i trimtie pe front.

UPDATE 16:00 Prigojin pune la cale o soluţie anti-Musk

UPDATE 15:14 Ucrainenii deminează zonele periculoase lăsate de ruşi

UPDATE 14:06

UE condamnă mobilizarea tătarilor din Crimeea de către Rusia şi o numeşte drept „încălcarea dreptului internaţional”

Campania de recrutare pe care Rusia a lansat-o în Crimeea „ţinteşte fără temei” rezidenţii săi, a scris Serviciul European de Acţiune Externă la 1 noiembrie. „Tătarii din Crimeea sunt... implicaţi cu forţa în războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, patria lor tradiţională". 

 

UPDATE 13:07

Pentagonul: Ucraina va primi două lansatoare de rachete pentru apărare anti-aeriană NASAMS în „viitorul foarte apropiat”.

Departamentul de Apărare al SUA a anunţat pe 31 octombrie că ţara va mai furniza Ucrainei opt lansatoare NASAMS şi muniţii asociate. Două dintre acestea vor veni în Ucraina în „viitorul foarte apropiat”, iar alte şase urmând să fie furnizate mai târziu, se arată în comunicat.

 

UPDATE 11:01

Primar: Distribuţia de apă şi energie electrică au fost restabilite la Kiev după atacul în masă al Rusiei din 31 octombrie.

Alimentarea cu apă şi electricitate a fost complet restabilită la Kiev, potrivit lui Vitali Klitschko, primarul oraşului. Lucrătorii serviciilor de utilităţi au lucrat de aproximativ 24 de ore pentru a repara pagubele după atacul în masă al Rusiei asupra Ucrainei în dimineaţa zilei de 31 octombrie, a spus el. Kievul, totuşi, implementează în continuare întreruperi de curent pentru a stabiliza funcţionarea sistemului de alimentare.

UPDATE 10:13

Informaţii din Marea Britanie: Rusia desfăşoară avioane MiG-31 cu  rachete balistice în Belarus.

Rusia a parcat două avioane MiG-31 în Belarus cu ceea ce este probabil racheta balistică Killjoy, potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie. „Probabil că a efectuat desfăşurarea în principal pentru a trimite mesaje către Occident şi pentru a prezenta Belarusul ca fiind  complice la război”, se arată în raport.

UPDATE 09:55

Statul Major: Rusia a pierdut 72.470 de militari în Ucraina de la începerea Operaţiunii Speciale. 

Statul Major al Ucrainei a raportat la 1 noiembrie că Rusia a pierdut şi 2.698 de tancuri, 5.501 de vehicule blindate de luptă, 4.143 de vehicule de transport şi rezervoare de combustibil, 1.730 de sisteme de artilerie, 383 de lansatoare de rachete multiple, 197 de sisteme de apărare aeriană, 276 de avioane, 257 de elicoptere şi 16 bărci.

UPDATE 07:20 

Armata ucraineană vizează fortăreaţa rusă din sud.Comandamentul Operaţional  al Ucrainei a raportat că forţele ucrainene au ucis 21 de militari ruşi şi au distrus un vehicul militar şi un obuzier pe 31 octombrie.

UPDATE 06:10 

Patru drone ruseşti au lovit zone civile.Guvernatorul Regiunii Poltava, Dmytro Lunin, a declarat că salvatorii lucrează deja la sol pentru a stinge incendiile cauzate de loviturile cu drone. Lunin nu a precizat dacă incendiile au fost cauzate de resturi de la dronele doborâte sau dacă dronele au vizat acele locuri. Potrivit primelor informaţii, nu au fost victime.

UPDATE 04:30 

Norvegia îşi va pune armata într-un nivel ridicat de alertă începând de marţi. Cea mai mare parte din personal va avea sarcini operaţionale şi au rolul unei forţe de mobilizare rapidă în cazul în care războiul se extinde.

UPDATE 04:00

„A fost un act deliberat de sabotaj şi acum ruşii aruncă dezinformări şi minciuni”, a declarat preşedintele american Joe Biden, referindu-se la distrugerea gazoductului Nord Stream.

Washingtonul şi aliaţii săi vor trimite scafandri pentru a afla ce s-a întâmplat, după ce Moscova a acuzat Occidentul de pagube.

UPDATE 03:25

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că Ucraina va continua să îndeplinească acordurile privind exporturile de cereale şi că speră ca partenerii din acord, ONU şi Turcia, vor „calma” retorica rusă.

UPDATE 01:32

Marea Britanie l-a avertizat pe preşedintele rus Vladimir Putin despre ce consecinţe grave riscă Moscova dacă foloseşte arme nucleare în Ucraina, spunând că un astfel de pas ar schimba natura conflictului.

Rezumatul zilei

  • La Kiev, aproximativ 270 000 de apartamente rămân fără electricitate, 40 % dintre locuitorii capitalei sunt fără apă.
  • Ucraina investighează peste 100 de cazuri de viol asupra civililor de către soldaţii ruşi.
  • Suedia va începe livrările de arme moderne către Ucraina, a declarat ministerului suedez al apărării.
  • În urma raidurilor aeriene, 10 regiuni au fost afectate. Ţintel predilecte ale ruşilor sunt din domeniul energetic şi au fost avariate 18 instalaţii.
  • Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova nu s-a retras din acordul cu cereale, ci şi-a suspendat participarea la acesta din cauza ameninţărilor la adresa securităţii coridorului pentru exporturile de cereale din Marea Neagră.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici