LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 256. Lupte intense în mai multe regiuni ale Ucrainei. Sute de recruţi ruşi au fost ucişi în regiunea Luhansk. Kievul va evacua toţi civilii în caz de pană totală de curent. Forţele ruseşti îşi intensifică loviturile în estul Ucrainei

  • Ucraina colaborează îndeaproape cu partenerii occidentali pentru a obţine mai multe tancuri, blindate, artilerie şi apărare aeriană, a spus Zelenski.
  • Forţele ruseşti au încercat să spargă liniile de apărare ale Ucrainei de 40 de ori în regiunile Doneţk, Luhansk, Harkov şi Zaporojie pe 5 noiembrie, potrivit armatei ucrainene.
  • Deminarea întregii regiuni Luhansk ar dura cel puţin 10 ani, potrivit guvernatorului acesteia, Serhiy Haidai.
  • Kievul va evacua toţi civilii în caz de pană totală de curent.
  • Forţele ruseşti îşi intensifică loviturile în estul Ucrainei.
11288 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 256. Lupte intense în mai multe regiuni ale Ucrainei. Sute de recruţi ruşi au fost ucişi în regiunea Luhansk. Kievul va evacua toţi civilii în caz de pană totală de curent. Forţele ruseşti îşi intensifică loviturile în estul Ucrainei

UPDATE 22:30 Rusia a distrus nave civile în regiunea Herson

Armata ucraineană a acuzat Rusia de distrugerea pe scară largă a navelor civile ancorate pe malurile râului Nipru, în regiunea Herson, în sudul ocupat.

Forţele ucrainene au exercitat presiuni asupra trupelor ruseşti de pe malul vestic al Niprului, alimentând speculaţiile potrivit cărora trupele Moscovei se pregătesc să se retragă pe partea cealaltă.

Un purtător de cuvânt al Statului Major General al Ucrainei a declarat că forţele Moscovei şi-au însuşit motoarele navelor şi alte echipamente, relatează Reuters.

Distrugerea vaselor civile ar împiedica forţele ucrainene să le folosească în cazul în care acestea ar decide să treacă pe partea estică în cazul unei eventuale retrageri ruseşti.
 

UPDATE 20:00 Primarul Kievului îi avertizează pe locuitori să se pregătească pentru ce e mai rău

„Facem totul pentru a evita acest lucru. Dar să fim sinceri, duşmanii noştri fac totul pentru ca oraşul să rămână fără căldură, fără electricitate, fără alimentare cu apă, în general, pentru ca noi toţi să murim. Iar viitorul ţării şi viitorul fiecăruia dintre noi depinde de cât de pregătiţi suntem pentru diferite situaţii”, a declarat primarul Vitali Klitschko pentru presa de stat, scrie The Guardian.

Operatorul energetic ucrainean, Ukrenergo, a anunţat că în unele părţi ale Kievului au fost programate duminică pene de curent, fiind planificate astfel de opriri şi în regiunile apropiate Cernihiv, Cerkasy, Zhytomyr, Sumy, Harkov şi Poltava.

UPDATE 18:30 Ucraina va rezista

Consilierul prezidenţial ucrainean Mykhailo Podoliak a declarat pe Twitter că Ucraina va "rezista" în ciuda atacurilor ruseşti asupra infrastructurii sale energetice, adăugând că acest lucru se va face prin utilizarea apărării aeriene, protejarea infrastructurii şi optimizarea consumului.

Şi Kyrylo Tymoshenko, adjunctul şefului biroului prezidenţial, i-a asigurat pe locuitorii Kievului că întreruperile sunt în continuare controlate.

"Astăzi, situaţia cu aprovizionarea cu energie electrică a consumatorilor din capitală este dificilă", a scris pe Telegram şeful adjunct al biroului prezidenţial.

UPDATE 16:50 Zelenski, discuţie despre ajutorul financiar şi sancţiunile împotriva Iranului cu von der Leyen

Preşedintele Volodimir Zelenski a discutat cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre ajutorul macrofinanciar pentru Ucraina şi despre noi sancţiuni împotriva Iranului, a anunţat liderul ucrainean pe Twitter.

UPDATE 16:00 Autorităţile din Herson, instalate de Moscova, spun că nu există electricitate şi apă în oraş

Administraţia instalată de Rusia în regiunea ucraineană Herson a declarat duminică că o serie de localităţi, inclusiv oraşul Kherson, au rămas fără apă şi energie electrică în urma a ceea ce a spus că a fost un act de "sabotaj".

Într-o declaraţie pe Telegram, administraţia Herson, instalată de Moscova, a declarat că alimentarea cu apă şi electricitate a fost "temporar oprită" după ce un "atac terorist" ar fi avariat trei linii electrice din regiune, conform agenţiei Reuters.

Autorităţile au afirmat că atacul a fost organizat de Ucraina, deşi nu a furnizat nicio dovadă.

UPDATE 15:00 Barajul ucrainean Nova Kakhovka avariat în urma unui bombardament

Barajul ucrainean Nova Kakhovka, aflat sub control rusesc, a fost avariat de bombardamentele forţelor ucrainene, anunţă duminică agenţiile de presă ruse, preluate de Reuters.

Agenţia de ştiri de stat rusă TASS a citat un reprezentant al serviciilor de urgenţă care a declarat că o rachetă lansată de un sistem Himars fabricat în SUA a lovit ecluza barajului şi a provocat daune.

Oficialul citat a spus că a fost o „încercare de a crea condiţiile pentru o catastrofă umanitară” prin ruperea barajului.

UPDATE 14.00 Forţele ruseşti îşi intensifică loviturile în estul Ucrainei

Forţele ruseşti îşi intensifică loviturile într-o regiune intens disputată din estul Ucrainei, înrăutăţind condiţiile deja dificile pentru locuitori şi pentru armata care se apără, au declarat autorităţile ucrainene.
 
Ca urmare a anexării ilegale a Moscovei şi a declarării legii marţiale în provincia Doneţk Rusia, atacurile au distrus aproape complet centralele electrice care deservesc oraşul Bakhmut şi localitatea vecină Soledar, a declarat Pavlo Kyrylenko, guvernatorul ucrainean al regiunii.

UPDATE 13.00 Rusia a numit un nou comandant

Rusia a numit un nou comandant interimar al Districtului Militar Central, a anunţat Ministerul britanic al Apărării.
 
Generalul-maior Alexander Linkov îl înlocuieşte pe generalul-colonel Alexander Lapin, care ar fi fost înlăturat din funcţie la sfârşitul lunii octombrie 2022.

UPDATE 12.00 Sprijin din partea Europei

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a mulţumit celor 17 ţări UE care au pus la dispoziţia ţării 500 de generatoare de energie electrică pentru a contribui la rezolvarea problemelor de aprovizionare cu energie electrică.

UPDATE 10.00 Kievul va evacua toţi civilii în caz de pană totală de curent

Autorităţile din Kiev au început să planifice evacuarea celor 3 milioane de locuitori ai oraşului în cazul în care capitala ucraineană va suferi o pană de curent totală, potrivit New York Times.
 
„Înţelegem că, dacă Rusia continuă astfel de atacuri, am putea pierde întregul nostru sistem de electricitate", a declarat într-un interviu Roman Tkachuk, directorul de securitate al administraţiei municipale din Kiev, vorbind despre oraş.

UPDATE 09.00 Un general-colonel rus este ultimul comandant militar care va fi înlocuit în Ucraina, potrivit Marii Britanii

Un general-colonel rus ar fi fost înlocuit în ultima dintr-o "serie de demiteri" de comandanţi militari ruşi de rang înalt de la invazia Rusiei în Ucraina, afirmă Ministerul britanic al Apărării.
 
Aceasta a declarat în ultima sa actualizare a informaţiilor că generalul-maior Alexander Linkov ar fi fost numit joi comandant interimar al districtului militar central al Rusiei, înlocuindu-l pe generalul-colonel Alexander Lapin.

UPDATE 08.00 Supravieţuirea în Bakhmutul asediat "devine din ce în ce mai dificilă

Locuitorii oraşului Bakhmut, aflat sub asediu în estul Ucrainei, trăiesc în condiţii dezastruoase, iar civili sunt ucişi şi răniţi zilnic, a declarat viceprimarul oraşului, în timp ce luptele dintre forţele ruse şi ucrainene fac ravagii în jurul oraşului.

UPDATE 07.00 Zelenski acuză Iranul că minte în legătură cu sprijinul acordat Rusiei

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Iranul de "minciună" şi de "cooperare teroristă" prin susţinerea războiului Rusiei în Ucraina.

Aceasta intervine după ce Iranul a recunoscut pentru prima dată că a furnizat drone Moscovei, dar numai înainte de invazie.

Statele Unite cer în privat Ucrainei să arate Rusiei că este deschisă la discuţii de pace

Administraţia Biden îi încurajează în privat pe liderii ucraineni să dea un semnal de deschidere pentru a negocia cu Rusia şi să renunţe la refuzul lor public de a se angaja în discuţii de pace dacă preşedintele Vladimir Putin nu este înlăturat de la putere, a relatat sâmbătă Washington Post.

Rusia a bombardat regiunea Sumî de peste 50 de ori în ultimele 24 de ore

Forţele ruse au lansat atacuri asupra a cinci localităţi din regiunea Sumî, potrivit guvernatorului regiunii, Dmytro Zhyvytskyi.

Cel puţin patru case au fost avariate în urma atacurilor. Nu au fost raportate victime.

Trupele ruseşti au încercat să spargă apărarea Ucrainei în patru regiuni pe 5 noiembrie

Forţele ruseşti au încercat să spargă liniile de apărare ale Ucrainei de 40 de ori în regiunile Doneţk, Luhansk, Harkov şi Zaporojie pe 5 noiembrie, potrivit armatei ucrainene.

Peste 120 de soldaţi ruşi au fost ucişi în timpul ostilităţilor din această zi, susţine Ucraina.

Cele mai intense ostilităţi sunt în curs de desfăşurare în direcţiile Siversk, Avdiivka şi Bakhmut, se arată în raport.

Sute de recruţi ruşi ar fi fost ucişi în regiunea Luhansk

Potrivit agenţiei de presă rusă Verstka, forţele ucrainene au atacat batalionul de ruşi proaspăt mobilizaţi, ucigând sute de soldaţi în apropiere de satul Makiivka, în regiunea Luhansk, pe 2 noiembrie. Verstka a citat un recrut rus care a supravieţuit atacului.

Batalionul rusesc a fost format din recruţi din regiunea rusă Voronej, a relatat Verstka.

Zelenski: Ucraina va începe strângerea de fonduri pentru flota de drone maritime

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă seară că săptămâna viitoare Ucraina va lansa o campanie de strângere de fonduri pentru o flotă de drone marine, prin intermediul platformei UNITED24.

"Acest lucru este doar pentru protecţia zonei noastre marine. Nu revendicăm nimic din ceea ce nu ne aparţine", a declarat Zelenski în discursul său de seară.

De asemenea, Ucraina colaborează îndeaproape cu partenerii occidentali pentru a obţine mai multe tancuri, blindate, artilerie şi apărare aeriană, a mai spus Zelenski.

"În următoarele săptămâni, ne aşteptăm la veşti bune în ceea ce priveşte apărarea aeriană şi apărarea antirachetă pentru Ucraina", a spus el.

Oficial ucrainean: Va fi nevoie de cel puţin 10 ani pentru a demina regiunea ocupată Luhansk

Deminarea întregii regiuni Luhansk ar dura cel puţin 10 ani, potrivit guvernatorului acesteia, Serhiy Haidai. Regiunea este acum ocupată aproape în întregime de forţele ruseşti.

Atunci când Luhansk va fi eliberat, autorităţile ucrainene vor începe mai întâi să demineze autostrăzile şi instalaţiile de infrastructură critică, a declarat Haidai la televiziunea naţională pe 5 noiembrie.

Cu toate acestea, a precizat el, va fi un proces dificil din cauza luptelor extrem de grele şi a bombardamentelor din regiune, existând multe obuze neexplodate.

Departamentul de Stat al SUA a anunţat, la 1 noiembrie, lansarea unui ajutor de 91,5 milioane de dolari pentru deminare acordat guvernului ucrainean pentru localizarea şi îndepărtarea minelor, a muniţiilor neexplodate şi abandonate, a dispozitivelor explozive improvizate şi a altor pericole explozive din zonele civile.

Rezumatul zilei 255

  • Iranul spune că a furnizat drone Rusiei înainte de începerea războiului din Ucraina. Ministrul spune că "un număr mic" de drone au fost trimise Rusiei cu câteva luni înainte de invazie, dar neagă că furnizarea continuă
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că nu crede că Rusia va folosi o armă nucleară în Ucraina
  • Zelenski: „Suntem pregătiţi pentru pace, dar numai dacă ni se face dreptate”
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat drept minciună afirmaţia Iranului privind trimiterea unui număr "limitat" de drone către Rusia
  • 28 de nave cu produse agricole au părăsit porturile ucrainene în ultima săptămână
  • Preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat public evacuarea civililor din unele părţi ale oraşului Herson, ocupat de Rusia, în sudul Ucrainei.
  • Sub pretextul „evacuării”, bărbaţi înarmaţi şi îmbrăcaţi în civil au jefuit Muzeul de Artă Oleksiy Shovkunenko Herson în decurs de patru zile
  • Trupele ruse au tras 70 de obuze în patru comunităţi din regiunea Sumi, situate în apropierea graniţei cu Rusia
  • Aproximativ 500 de generatoare de energie electrică au fost trimise în Ucraina de către 17 ţări UE pentru a ajuta la rezolvarea problemelor energetice cauzate de atacurile ruseşti.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici