LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 624. Kievul refuză să stea la masă cu Putin / Pe ruşii care critică războiul îi aşteaptă ani grei de închisoare

  • Comisia Europeană recomandă Ucrainei şi Republicii Moldova să înceapă discuţiile de aderare la UE
  • O rachet rusă a lovit portul Odesa, iar în atac o persoană a fost ucisă
  • Compania germană Rheinmetall va furniza Ucrainei 100.000 de obuze
4451 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 624. Kievul refuză să stea la masă cu Putin / Pe ruşii care critică războiul îi aşteaptă ani grei de închisoare

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE Ministrul ucrainean de externe: Nu vom cădea în capcana negocierilor cu Rusia

„Cei care susţin că Ucraina ar trebui să negocieze cu Rusia chiar acum sunt fie neinformaţi, fie greşiţi, fie sunt de partea Rusiei şi vor ca Putin să ia o pauză înainte de o agresiune şi mai mare. Nu trebuie şi nu vom cădea în această capcană”. Astfel a scris pe X ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba. „Pentru cei cu memorie scurtă: între 2014 şi 2022, Ucraina a purtat aproximativ 200 de discuţii cu Rusia – aminteşte Kuleba – în această perioadă s-au ajuns la 20 de acorduri de încetare a focului, toate fiind încălcate rapid de Rusia. Niciuna din 200 de runde de discuţii sau 20 de încetări a focului nu l-a împiedicat pe Putin să lanseze o invazie totală brutală a Ucrainei pe 24 februarie 2022”.

UPDATE În ultima zi, regiunea Cernihiv a fost bombardată de 24 de ori

Armata rusă a bombardat comunităţi din regiunea Cernihiv, lângă graniţa cu Rusia, de 24 de ori în ultima zi. Acest lucru a fost raportat de Departamentul Regional Nord al Serviciului de Grăniceri de Stat, citat de Ukrinform. „În ultima zi, ruşii au bombardat de 24 de ori zonele de graniţă ale regiunii Cernihiv de pe teritoriul lor. Au fost înregistrate un total de 206 explozii. Comunităţile Novhorod-Siverskyi, Semenivka, Snovsk şi Horodnia au fost atacate”, se arată în raport. .

UPDATE Doi civili ucişi de armata rusă la Doneţk

Doi locuitori ai regiunii Doneţk au fost ucişi ieri de armata rusă şi o a treia persoană a fost rănită, a relatat pe Facebook Ihor Moroz, şeful interimar al administraţiei militare regionale Doneţk. „Pe 8 noiembrie, ruşii au ucis doi locuitori ai regiunii Doneţk: în Rai-Oleksandrivka şi Pivnichne. O altă persoană a fost rănită în regiune, în timpul zilei", a relatat el. De la începutul invaziei, armata rusă a ucis cel puţin 1.762 de civili în regiune şi a rănit cel puţin 4.290, a informat Moroz, care a spus că cifrele nu includ victimele din Mariupol şi din Volnovakha.

UPDATE Rusia, atac în Marea Neagră

UPDATE Moscova: Kievul trage rachete în zonele locuite din Belgorod

Armata ucraineană a tras cu rachete dintr-un sistem de lansare multiplă (MLRS) împotriva zonelor locuite din regiunea rusă Belgorod, la graniţa cu Ucraina, a relatat guvernatorul Viacheslav Gladkov, citat de agenţia rusă Ria Novosti. Ieri, 4 municipalităţi de la graniţă, din raionul Valuiski, au fost bombardate cu 88 de explozibili, dintre care trei proveneau de la o dronă de atac. Nu au fost raportate victime, dar au fost raportate pagube la locuinţe, maşini şi infrastructură.

UPDATE 8 ani de închisoare solicitaţi pentru un artist rus care critică războiul. El este în închisoare din aprilie 2022

Procurorii ruşi au cerut o pedeapsă de opt ani de închisoare pentru artista Aleksandra Skochilenko, care a avut declaraţii critice la adresa ofensivei militare a Moscovei în Ucraina. Artista în vârstă de 33 de ani se află în detenţie din aprilie anul trecut, când a fost arestată pentru că a schimbat etichetele într-un supermarket din Sankt Petersburg cu mesaje împotriva intervenţiei pe scară largă a Rusiei în Ucraina. „Procuratura a cerut opt ​​ani”, a relatat site-ul independent Mediazona, citând un jurnalist prezent în sala de judecată din Sankt Petersburg. Skochilenko, cunoscută cel mai bine sub porecla ei Saşa, a fost acuzată că a răspândit dezinformare despre armata rusă.

UPDATE Secretarul de stat american Blinken critică Coreea de Nord pentru că a trimis arme în Rusia

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a condamnat joi Coreea de Nord pentru că a trimis arme pentru a ajuta invazia Ucrainei de către Rusia. Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia au criticat în repetate rânduri Phenianul, în ultimele săptămâni, pentru că a ajutat Rusia să-şi desfăşoare campania militară în Ucraina, Seulul afirmând că Coreea de Nord a trimis un milion de cartuşe de artilerie. Blinken se află la Seul, după reuniunea miniştrilor de externe G7 din Japonia.

UPDATE Kiev: 308.720 de soldaţi ruşi ucişi de la începutul conflictului, 1080 în ultimele 24 de ore

Într-o postare pe Facebook, Forţele de Apărare ucrainene spun că au eliminat aproximativ 308.720 de soldaţi ruşi din 24 februarie 2022 până astăzi, inclusiv 1.080 în ultimele 24 de ore.

UPDATE Ucraina înaintează pe fronturile de sud şi de est

Vorbind la conferinţa Reuters Next desfăşurată ieri la New York, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări că Kievul este încă pe cale să „obţină rezultate militare până la sfârşitul anului”. „Avem un plan. Avem obiective foarte concrete. Avem progrese lente în sud, dar şi în est”, a declarat Zelenski, citat de presa ucraineană. Preşedintele ucrainean a mai spus că ieri a fost o „zi de succes” pentru Kiev, după ce Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor cu Ucraina pentru aderarea la UE.

UPDATE Vadim nu-l iubeşte pe Putin

UPDATE Danilov: Contraofensiva ucraineană câştigă teren în Crimeea

Trupele ucrainene au atacat şi distrus în Crimeea mai multe depozite şi baze militare strategice ruse, a informat secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, Oleksii Danilov.

„În prezent, avem un mare succes pe direcţia Crimeea”, a declarat Danilov.

Oficialii ucraineni au confirmat distrugerea cu rachete de croazieră unei nave ruseşti nou construite în Kerci.

UPDATE Zelenski: Ucraina este încă capabilă să reuşească pe câmpul de luptă

Preşedintele Volodimir Zelenski a dat asigurări la conferinţa de presă de la New York că Ucraina este pe cale să obţină noi rezultate militare  notabile până la sfârşitul anului.

UPDATE Noul guvern slovac respinge pachetul de ajutor militar pentru Ucraina

Noul guvern al Slovaciei a respins pachetul de ajutor militar de 40,3 milioane de euro propus de predecesorul său, a informat presa slovacă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici