Războiul Israel-Hamas. Israelul susţine că a găsit arme şi indicii că Hamas a ţinut ostatici în subsolul unui spital / Mass-media americană: acordul asupra ostaticilor este aproape / Hamas a distribuit un videoclip cu o femeie-soldat israeliană: ucisă într-un atac aerian al IDF / Erdogan, contrat de Scholz / Ciocniri în Cisiordania, statuia lui Arafat a fost dărâmată

  • Cel mai mare spital din Gaza, Al-Shifa, a devenit un cimitir, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii
  • Cel puţin 200.000 de oameni au fugit din nordul Fâşiei Gaza în mai puţin de 10 zile
  • Armata israeliană anunţă o pauză de patru ore în operaţiunea militară din Gaza
5983 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas. Israelul susţine că a găsit arme şi indicii că Hamas a ţinut ostatici în subsolul unui spital / Mass-media americană: acordul asupra ostaticilor este aproape / Hamas a distribuit un videoclip cu o femeie-soldat israeliană: ucisă într-un atac aerian al IDF / Erdogan, contrat de Scholz / Ciocniri în Cisiordania, statuia lui Arafat a fost dărâmată

Sursa foto: Hepta

UPDATE SUA susţin Israel

UPDATE Alţi români evacuaţi în Egipt

UPDATE Israel: Guterres nu merită să conducă ONU

Pentru ministrul israelian de externe Eli Cohen, secretarul general Antonio Guterres „nu merită” să conducă ONU.

UPDATE Biden, optimist: Cred că ostaticii vor fi eliberaţi

„Cred că eliberarea ostaticilor (n.r. - din mâinile Hamas) va avea loc”: Preşedintele american Joe Biden s-a arătat optimist, înainte de a pleca la summit-ul de la San Francisco cu preşedintele chinez.

UPDATE Autoritatea din Gaza: 40 de pacienţi au murit astăzi în spitalul al-Shifa

Ashraf al-Qudra, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, a declarat că 40 de pacienţi au murit astăzi la spitalul al-Shifa. Vorbind cu Al Jazeera, al-Qudra a spus că există încă o serie de cadavre în cadrul complexului care trebuie îngropate, dar a adăugat că forţele israeliene împiedică circulaţia în diferitele clădiri ale complexului spitalicesc.

UPDATE Scholz: acuzaţiile lui Erdogan împotriva Israelului sunt absurde

Cancelarul german Olaf Scholz consideră absurde acuzaţiile de fascism ale preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan făcute la adresa Israelului. Statul evreiesc este „o democraţie” şi „o ţară care este legată de drepturile omului şi de dreptul internaţional şi acţionează în consecinţă. Prin urmare, acuzaţiile împotriva Israelului sunt absurde”, a spus liderul de la Berlin. Vinerea trecută, Erdogan a susţinut că legitimitatea Israelului a fost „pusă sub semnul întrebării din cauza propriului său fascism”.

UPDATE Un ministru israelian face apel la emigrarea voluntară a locuitorilor din Gaza

Un membru important al guvernului Netanyahu a declarat marţi că Gaza nu ar putea supravieţui ca entitate independentă şi că ar fi mai bine ca palestinienii de acolo să plece în alte ţări.

Ministrul de finanţe Bezalel Smotrich, care conduce unul dintre partidele naţionaliste religioase din coaliţia lui Netanyahu, a declarat că susţine apelul lansat de doi membri ai parlamentului israelian care au scris într-un editorial din Wall Street Journal că ţările occidentale ar trebui să accepte familiile din Gaza care şi-au exprimat dorinţa de a se reloca.

Comentariile subliniază temerile unei mari părţi a lumii arabe că Israelul vrea să îi alunge pe palestinieni de pe teritoriile pe care doresc să construiască un stat.

"Salut iniţiativa emigrării voluntare a arabilor din Gaza în ţări din întreaga lume", a declarat Smotrich. "Aceasta este soluţia umanitară corectă pentru locuitorii din Gaza şi din întreaga regiune, după 75 de ani de refugiaţi, sărăcie şi pericol."

UPDATE Cel puţin 200.000 de oameni au fugit din nordul Fâşiei Gaza în mai puţin de 10 zile

Cel puţin 200.000 de oameni au fugit din nordul Fâşiei Gaza în mai puţin de 10 zile, susţin reprezentanţii ONU, potrivit Sky News.

Biroul umanitar al ONU (OCHA) estimează că, în total, aproximativ 1,5 milioane de palestinieni, adică mai mult de două treimi din populaţia Gaza, şi-au părăsit casele.

UPDATE Armata israeliană anunţă o pauză de patru ore în operaţiunea militară din Gaza

Armata israeliană (IDF) a anunţat că marţi va fi impusă încă o „pauză tactică” de patru ore în operaţiunea militară din Fâşia Gaza. Pauza a fost introdusă pentru a permite organizarea de evacuări şi intervenţia lucrătorilor umanitari.

Reprezentanţii Forţelor de Apărare Israeliene au anunţat că „pauza tactică” este în vigoare în intervalul orar 10.00-14.00.

UPDATE Biden cere ca spitalele din Gaza să fie protejate

Preşedintele american Joe Biden a declarat că spitalele din Fâşia Gaza trebuie protejate şi spune că a sperat la o acţiune „mai puţin intruzivă” din partea Israelului, în timp ce tancurile israeliene au avansat până la porţile principalului spital din enclava asediată, relatează Reuters.

UPDATE Israelul afirmă că furnizează incubatoare pentru un posibil transfer de bebeluşi din spitalul Al Shifa

Armata israeliană a declarat marţi că coordonează transferul de incubatoare în Fâşia Gaza, într-o posibilă măsură care să permită evacuarea nou-născuţilor din cel mai mare spital din Fâşia Gaza.

Comunicatul, postat pe reţelele de socializare cu o imagine a unui soldat care descarcă incubatoare dintr-o dubă, a urmat apelurilor de urgenţă de la spitalul Al Shifa cu privire la pacienţii săi, în timp ce forţele terestre israeliene se apropie şi combustibilul pentru generatoare se epuizează.

UPDATE Armata israeliană spune că a găsit indicii că ostaticii au fost ţinuţi într-un spital din Gaza

Armata israeliană a distribuit luni imagini video şi fotografii care arată arme depozitate de Hamas în subsolul unui spital de copii din Gaza, unde, de asemenea, a spus că se pare că au fost ţinuţi ostatici.

Purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că trupele au găsit un centru de comandă cu arme, inclusiv grenade, veste sinucigaşe şi explozibil depozitate de luptătorii Hamas în subsolul spitalului Rantissi, un spital pediatric specializat în tratarea pacienţilor cu cancer.

"Şi am găsit, de asemenea, semne care indică faptul că Hamas a ţinut ostatici aici", a declarat el în cadrul unui briefing televizat. "Acest lucru face în prezent obiectul anchetei noastre. Dar avem, de asemenea, informaţii care o verifică".

UPDATE OMS: Spitalul Al-Shifa din Gaza nu poate îngropa cadavrele

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a descris cel mai mare spital din Gaza drept un cimitir.

Spitalul Al-Shifa, care este situat în nordul Gazei, se află în centrul luptelor intense dintre Armata israeliană şi Hamas.

Purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, a declarat că aproximativ 600 de persoane au rămas în spital, iar altele sunt adăpostite pe holuri.

„În jurul spitalului sunt cadavre care nu pot fi îngropate sau duse la orice fel de morgă. Spitalul nu mai funcţionează deloc aşa cum ar trebui. Este aproape un cimitir", a declarat Lindemeier.

Medicii susţin că tot mai multe cadavre sunt îngrămădite şi putrezesc în spital.

UPDATE Hamas susţine că un ostatic israelian din Gaza a fost ucis într-un raid aerian israelian

Pe un canal de socializare al Hamas a apărut un videoclip care susţine că o femeie israeliană ţinută ostatică în Gaza a fost ucisă într-un atac aerian israelian.

Armata israeliană a declarat că familia femeii este la curent cu existenţa videoclipului.

„Hamas continuă să folosească teroarea psihologică şi acţionează în mod inuman, prin videoclipuri şi fotografii cu ostatici, aşa cum a făcut în trecut”, declară un oficial din armata israeliană.

UPDATE Telecomunicaţiile se întrerup în Gaza

Fâşia Gaza se confruntă cu o oprire iminentă şi completă a serviciilor de comunicaţii şi internet până joi, a declarat ministrul palestinian al telecomunicaţiilor.

Întreruperea preconizată este cauzată de epuizarea rezervelor de combustibil şi va agrava criza umanitară în curs.

UPDATE Blinken recunoaşte dezacordurile din cadrul Departamentului de Stat cu privire la războiul Israel-Hamas

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a recunoscut dezacordurile din cadrul Departamentului de Stat legate de abordarea administraţiei Biden faţă de războiul Israel-Hamas.

Luna trecută, un oficial al Departamentului de Stat a demisionat public în semn de protest faţă de politica administraţiei privind războiul Israel-Hamas.

„Ştiu că pentru mulţi dintre voi, suferinţa cauzată de această criză are un impact personal profund. Suferinţa care vine odată cu imaginile zilnice cu bebeluşi, copii, persoane vârstnice femei şi barbaţi care suportă această criză este chinuitoare. O simt eu însumi”, a scris Blinken într-un e-mail adresat personalului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici