LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 436. Alarme aeriene la Kiev şi în alte regiuni din Ucraina / Şeful Wagner ameninţă că îşi retrage trupele din Bahmut / Pus pe linie moartă, un viceministru rus s-a înscris în gruparea lui Prigojin / Hersonul se închide până luni, locuitorii îşi fac provizii / Rusia a arestat o regizoare / Kadîrov, dispus să-i ia locul lui Prigojin

  • Ucraina şi-a doborât propria dronă după ce aceasta a început să zboare necontrolat deasupra Kievului, a transmis Comandamentul Forţelor Aeriene într-un comunicat.
  • Oficiali din Ucraina, Rusia, Turcia şi ONU se vor întâlni la Istanbul pentru a discuta despre acordul privind cerealele.
19475 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 436. Alarme aeriene la Kiev şi în alte regiuni din Ucraina / Şeful Wagner ameninţă că îşi retrage trupele din Bahmut / Pus pe linie moartă, un viceministru rus s-a înscris în gruparea lui Prigojin / Hersonul se închide până luni, locuitorii îşi fac provizii / Rusia a arestat o regizoare / Kadîrov, dispus să-i ia locul lui Prigojin

UPDATE 23:00 Trupele ruse atacă un convoi civil în Bahmut, o bătrână moare

Trupele ruse au deschis focul asupra unui convoi de evacuare civil de la Bahmut care transporta cinci persoane, ucigând o femeie în vârstă. Ceilalţi patru, inclusiv un fiu al femeii, au fost răniţi. Acest lucru a fost raportat de Ruslan Osipenko, şeful poliţiei din regiunea Doneţk, citat de Ukrainska Pravda. Poliţia, împreună cu militarii, serviciul de stat de urgenţă şi administraţia regiunii au dezvoltat şi desfăşurat o operaţiune de salvare complexă. Întregul grup de persoane de evacuat era format din aproximativ 20 de persoane, toate ascunse într-un subsol. Osipenko a explicat că, în orice caz, armata ar putea evacua doar cinci din cele 20 de persoane din adăpost deodată. „Drumul aici este extrem de periculos. Se lansează totul împotriva noastră în această zonă: artilerie, MLRS, mortare, ATGM-uri. De aceea am ales noaptea pentru a evacua persoanele cu cel mai mic risc şi traseul a fost lucrat împreună cu forţele armate”, a spus şeful Poliţiei. Cu toate acestea, pe parcurs, trupele Moscovei au deschis focul asupra convoiului, ucigând femeia.

UPDATE 22:00 CNN: ruşii perturbă frecvenţele Himars, reducându-le eficienţa

Ruşii au început să bruieze frecvenţele GPS ale lansatoarelor de rachete Himars, făcând aceste arme americane salutate iniţial de ucraineni ca fiind decisive mai puţin eficiente. Cinci surse diferite americane, britanice şi ucrainene au raportat acest lucru la CNN. „Este un joc constant de-a pisica cu şoarecele pentru a găsi contramăsuri la bruiaj de frecvenţă”, a spus o sursă de la Pentagon.

UPDATE 21:00 Kadîrov: forţele cecene, gata să înlocuiască Wagner la Bahmut

Forţele speciale cecene Akhmat sunt gata să le ia locul militanţilor Wagner în Bahmut, dacă şeful acestora, Evgheni Prigojin, se vor retrage începând cu 10 mai, a declarat liderul cecen Ramzan Kadîrov pe canalul său de Telegram. „Luptătorii noştri sunt gata să ocupe oraşul”, a scris Kadîrov, citat de agenţia de presă Tass.

UPDATE 20:40 Rusia a confirmat arestarea unei regizoare pentru o piesă

Tribunalul Zamoskvoreţki din Moscova a confirmat arestarea regizoarei Evgenia Berkovic, acuzată, împreună cu scenaristul Svetlana Petriciuk, de „justificarea terorismului” de către autorităţile ruse pentru o piesă premiată de critici, relatează publicaţia online Meduza. Cele două artiste fuseseră opriţiite ieri de Poliţie. Instanţa a dispus arestarea preventivă pentru două luni pentru Berkovic şi nu a anunţat încă o decizie pentru Petriciuk.

UPDATE 20:20 Kiev: oraşul din Doneţk a fost bombardat, o femeie a murit

Armata rusă a bombardat Avdiivka, lovind două clădiri rezidenţiale din regiunea Doneţk, o femeie a fost ucisă, iar salvatorii îi caută sub moloz pe soţul ei şi pe o altă femeie, au anunţat autorităţile locale citate de UNIAN. Potrivit administraţiei militare, trupele ruse încearcă să cucerească partea veche a Avdiivka. Peste 1.700 de persoane rămân în oraş, supuse unor atacuri constante.

UPDATE 20:10 Kiev: bombe pe Sloviansk şi Kramatorsk, două fabrici avariate

Trupele ruse au bombardat oraşele Sloviansk şi Kramatorsk din regiunea Doneţk, distrugând două fabrici. Pavlo Kirilenko, şeful administraţiei militare regionale Doneţk, a raportat acest lucru pe Facebook. „Sloviansk şi Kramatorsk sunt sub foc: inamicul loveşte întreprinderile industriale”, spune mesajul. „În Sloviansk, două rachete S-300 au lovit clădirea fabricii Zeus Ceramics, în Kramatorsk clădirea administrativă a Nkmz a fost avariată. Potrivit datelor preliminare, nu au fost victime. Există pagube în spaţii, dar toate echipamentele valoroase au fost îndepărtate în timp util”.

UPDATE 20:10 Pro-rus: trupele ucrainene se adună în regiunea Harkov, iar civilii sunt evacuaţi

Ucraina adună trupe în regiunea de nord-est a Harkivului, spre linia frontului cu Rusia, în timp ce evacuează civili din zonă. Şeful administraţiei interimare pro-ruse, Vitali Ganchev, a declarat agenţiei Tass. „Am auzit de la locuitorii locali că sunt mulţi mercenari străini cu trupele ucrainene”, a adăugat Ganchev.

UPDATE 20:00 Undă verde de la Consiliul UE pentru achiziţionarea comună de muniţie pentru Ucraina

Consiliul UE a adoptat măsura de asistenţă în valoare de un miliard de euro în cadrul Facilităţii europene pentru pace (EPF) pentru furnizarea către forţele armate ucrainene, prin achiziţie comună, de obuze şi rachete de artilerie de calibru 155 mm, dacă este necesar. Măsura va sprijini achiziţionarea în comun de muniţii şi rachete de către operatorii economici stabiliţi în UE sau Norvegia şi producţia de astfel de muniţii şi rachete în UE sau Norvegia. Lanţurile de aprovizionare ale acestor operatori pot include operatori stabiliţi sau care produc în afara UE sau Norvegiei. Măsura va viza şi livrările de muniţii şi rachete care au trecut printr-o etapă importantă de fabricaţie în UE sau Norvegia, care constă în asamblarea finală.

UPDATE 19:30 Armata Kievului: Putin nu îi va permite lui Wagner să se retragă. Lui Prigojin nu îi lipsesc muniţia, ci oamenii

Armata ucraineană este sceptică faţă de declaraţia liderului PMC Wagner, Evgheni Prigojin, potrivit căreia mercenarii se vor retrage din Bahmut pe 10 mai. „Wagnerilor pur şi simplu nu li se va permite să părăsească oraşul, pentru că Prigojin nu decide nimic aici, toate acţiunile lui Wagner sunt comandate personal de dictatorul rus Vladimir Putin”, a declarat Serhi Cherevati, purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forţelor Armate ale Ucrainei, într-un comentariu pentru Ukrainska Pravda. „Prigojin minte şi despre lipsa gloanţelor”, a adăugat el, precizând că „wagnerii suferă pierderi uriaşe din cauza acţiunilor de succes ale Forţelor de Apărare ucrainene”, iar mercenarii „au multă muniţie: doar în ultimele 24 de ore au lovit poziţiile trupelor ucrainene de 520 de ori. Ceea ce le lipseşte cu adevărat lui Prigojin şi adepţilor săi sunt oamenii”, pentru că „prizonierii nu mai merg pe front”.

UPDATE 19:00 Kiev, depozitele de muniţii ale lui Wagner din Bahmut au fost distruse

Forţele armate ale Ucrainei au distrus depozitele de muniţii ale lui Wagner lângă Bakhmut. Acest lucru a fost anunţat de ministrul adjunct al apărării, Anna Malyar, pe Telegram, după cum a raportat Ukrainska Pravda. „Luptătorii noştri au distrus depozitele de muniţii Wagner. De asemenea, atragem toate forţele pentru a neutraliza inamicul”, anunţă el.

UPDATE 18:00 Alarmă aeriană la Kiev

Avertismente aeriene s-au declanşat la Kiev şi în alte regiuni ale Ucrainei.

UPDATE 17:40 Ucraina şi-a rătăcit o dronă prin Kiev

UPDATE 17:10 Rusia: evacuare parţială din zonele frontului de sud

Rusia a ordonat o evacuare „parţială” a familiilor cu copii şi a vârstnicilor din zonele din prima linie din sudul Ucrainei, pe fondul bombardamentelor sporite din partea forţelor de la Kiev. „În ultimele zile, inamicul a intensificat bombardamentele... Va avea loc o evacuare temporară” din 18 sate şi oraşe, a raportat şeful pro-moscovit al regiunii Zaporojiea, Evgheni Baliţki.

UPDATE 16:40 Herson se pune la adăpost de bombele ruseşti

După încă o noapte de bombardamente şi de sirene în această dimineaţă şi după-amiază, cetăţenii din Herson fac stocuri de hrană şi apă în vederea interzicerii totale de circulaţie care va începe în această seară, la ora 20, şi se va încheia în dimineaţa zilei de luni, 8 mai. Acest lucru este relatat de presa ucraineană. În ultimele zile, şeful militar regional Alexander Prokudin a declarat că în timpul stării de oprire, oraşul va fi închis la intrare şi ieşire şi „restricţiile sunt necesare pentru ca forţele ucrainene să îşi poată desfăşura munca şi să nu pună în pericol locuitorii”, având în vedere contraofensiva. Oraşul din sudul Ucrainei a fost sub ocupaţie luni de zile, când armata rusă s-a retras pe malul de est al râului Nipro, în noiembrie.

UPDATE 16:30 Ministrul de Externe din Bahrain vizitează Ucraina. Zelenski: mulţumesc pentru sprijin

Ministrul de Externe din Bahrain, Abdullatif bin Rashid Al Zayani, a vizitat Kievul, pentru prima dată de către un şef al diplomaţiei dintr-o ţară din Golf, de la independenţa Ucrainei în 1992. Preşedintele ucrainean şi-a exprimat recunoştinţa. Vizita lui Al Zayani este „un semn important de cooperare între cele două ţări ale noastre”, a adăugat liderul Kievului.

UPDATE 16:10 Potrivit CNN, fostul viceministru rus Mizinţev s-ar fi alăturat grupului Wagner

Fostul adjunct al ministrului rus al apărării, Mihail Mizinţev, s-a alăturat grupului de mercenari Wagner în calitate de comandant adjunct. Acest lucru este susţinut de CNN, a raportat un blogger militar rus Alexander Simonov care a postat două videoclipuri pe Telegram în care îl arată pe Mizinţev purtând o uniformă marca Wagner şi, aparent, plimbându-se în jurul oraşului Bahmut, din estul Ucrainei. Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică că l-a înlocuit pe Mizinşev, care era ministrul adjunct al Apărării al Rusiei pentru logistică. Generalul, supranumit „măcelarul de la Mariupol”, era în post din septembrie 2022.

UPDATE 16:00 Moscova: atacul terorist împotriva unui oficial al fabricii Zaporojie a fost dejucat

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunţat arestarea membrilor unui grup de sabotaj care plănuiau un atac terorist împotriva unui oficial la centrala nucleară Zaporojie, scrie Interfax. „FSB prezent pe teritoriul regiunii Zaporojie - scrie Serviciul într-un comunicat - a blocat activităţile unui grup de sabotaj şi terorism compus din agenţi ai serviciilor speciale ucrainene împotriva unuia dintre oficialii centralei nucleare Zaporojie”. Potrivit FSB, „coordonarea activităţii criminale a fost efectuată de serviciile speciale ucrainene”. De la agenţii ucraineni arestaţi au fost ridicate un dispozitiv exploziv, mici arme automate şi muniţie. Membrii grupului de sabotaj, potrivit raportului Serviciului de Securitate, ar fi colectat, de asemenea, informaţii despre „locaţia instalaţiilor militare ruse, a personalului militar şi de aplicare a legii şi a rezidenţilor locali pro-ruşi”.

UPDATE 15:30 Air Force, nicio rachetă hipersonică doborâtă asupra Kievului

Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forţelor Aeriene ale Forţelor Armate ale Ucrainei, a negat informaţiile despre o presupusă doborare a unei rachete balistice deasupra Kievului, în noaptea de 4 mai. „A existat o posibilitate de utilizare, dar nu au fost înregistrate rachete balistice”, a spus purtătorul de cuvânt, vorbind la Suspilne. Negarea vine după ce portalul Defense Express a raportat posibila doborare a unei rachete hipersonice Kh-47 Kinzhal deasupra Kievului, în acea noapte.

UPDATE 15:10 OSCE face apel la încetarea unui război „de nespus”.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a cerut Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite să lucreze cot la cot „pentru căutarea imediată a păcii în Ucraina şi pentru a pune capăt acestui război care provoacă consecinţe grave Europei, dar şi ameninţă stabilitatea lumii întregi”. Bujar Osmani, actualul preşedinte al OSCE şi ministru al Afacerilor Externe al Macedoniei de Nord, şi-a ridicat vocea împotriva unui război pe care l-a definit drept „de nespus”, amintind că în centrul conflictului care sfâşie Europa se află oameni „pe care îi avem. responsabilitatea de a proteja”, din acest motiv a cerut „acţiuni decisive pentru a pune capăt acestor suferinţe”. „Trebuie să lăsăm deoparte problemele geopolitice şi câştigurile personale şi să acordăm prioritate bunăstării oamenilor”, a insistat el, înainte de a cere încă o dată Rusiei, „care încalcă în mod flagrant principiile dreptului internaţional convenite de toţi, să-şi retragă imediat trupele din teritoriul suveran al Ucrainei”. Osmani a spus că a văzut direct suferinţa oamenilor din Borodianka, lângă Kiev. A spus că a vizitat tabere şi adăposturi improvizate în care locuiesc persoanele strămutate. „Aceşti oameni nu merită această soartă”, a conchis el.

UPDATE 15:00 Potrivit ministrului adjunct al apărării din Ucraina, Rusia aduce luptători mercenari Wagner de pe linia frontului la Bakhmut, în estul Ucrainei.

Hanna Maliar a declarat pentru televiziunile ucrainene că Moscova doreşte să captureze oraşul la timp pentru sărbătoarea de ziua victoriei din 9 mai.

UPDATE 14:00 Bill Clinton a dezvăluit o conversaţie secretă ce a avut-o cu Putin în 2011: "Am ştiut din acea zi că era doar o chestiune de timp"

Bill Clinton a declarat că şi-a dat seama în 2011 că era "doar o chestiune de timp" până când Vladimir Putin va acţiona asupra Ucrainei, după o discuţie înfiorătoare cu preşedintele Rusiei la Davos, în Elveţia.

UPDATE 13:00 Compania finlandeză de furnizare a energiei Fortum a notificat oficial Kremlinul că se opune cu fermitate la ceea ce a declarat a fi confiscarea "ilegală" de către Rusia a filialei sale din această ţară.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret la 25 aprilie pentru a stabili un control temporar asupra activelor ruseşti ale Fortum, pe care compania de utilităţi a încercat în mod deschis să le vândă de la invazia Rusiei în Ucraina de anul trecut.

UPDATE 12:00 Şeful Wagner spune că îşi va retrage trupele din Bahmut

Liderul Grupului Wagner din Rusia a ameninţat că îşi va retrage trupele din oraşul ucrainean Bahmut până miercuri, în urma unei dispute legate de muniţie.

UPDATE 11:00 Lavrov: "orice ţară care se respectă" ar refuza să vorbească cu Zelenski după incidentul cu dronele de la Kremlin

Ministrul de externe al Rusiei a declarat că "orice ţară care se respectă" s-ar abţine să vorbească cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, după aparentul atac cu drone asupra Kremlinului.

UPDATE 10:00 Pavlo Kyrylenko, guvernatorul ucrainean al Doneţkului, una dintre regiunile ocupate din Donbas pe care Federaţia Rusă susţine că a anexat-o, a declarat că în ultimele 24 de ore doi locuitori ai regiunii au fost ucişi şi cinci au fost răniţi de bombardamentele ruseşti.

De asemenea, el a postat pe Telegram pentru a spune că în cursul nopţii o întreprindere comercială din Kramatorsk a fost lovită, fără ca nimeni să fie rănit în urma acestui incident.

UPDATE 09:00 Ministerul britanic al Apărării a declarat în cea mai recentă actualizare a informaţiilor că "o creştere recentă a numărului de accidente feroviare ruseşti în zonele de la graniţa cu Ucraina, atribuită sabotajului comis de actori necunoscuţi, a cauzat aproape sigur perturbări localizate pe termen scurt ale circulaţiei feroviare militare ruseşti".

Acesta adaugă: "Deşi brigăzile sale de trupe feroviare sunt capabile să restabilească liniile rapid, aceste incidente vor creşte presiunea asupra forţelor de securitate interne ale Rusiei, care vor rămâne foarte probabil în imposibilitatea de a proteja pe deplin reţelele feroviare vaste şi vulnerabile ale Rusiei împotriva atacurilor".

UPDATE 08:00 Agenţia australiană Associated Press relatează că se aşteaptă asistenţă suplimentară pentru Ucraina şi că există speculaţii că un posibil pachet de sprijin, organizat în comun de Australia şi SUA, ar putea fi anunţat încă de la sfârşitul lunii.

Se pare că SUA şi Australia lucrează împreună la un pachet de asistenţă care ar putea reflecta acordul Canberrei cu Parisul de a furniza împreună muniţie pentru a respinge invazia rusă, precizează AAP. Acest lucru vine înaintea unei vizite a preşedintelui Joe Biden în Australia.

UPDATE 07:00 Rusia spune că apele mari ameninţă barajul de lângă centrala nucleară ucraineană

Un oficial rus a avertizat că nivelul record al apelor ar putea copleşi un baraj important din sudul Ucrainei şi ar putea avaria părţi din centrala nucleară Zaporizhzhia, controlată de Rusia, relatează Reuters.

Oficial SUA: "Improbabil" ca Moscova să folosească arme atomice în Ucraina

"Este foarte improbabil" ca Rusia să recurgă la folosirea armelor nucleare. "Aceasta este evaluarea noastră actuală", a declarat Avril Haines, directorul Comunităţii agenţiilor de informaţii din SUA, în cursul audierii în Comisia Forţelor Armate din Senatul SUA, potrivit agenţiei Reuters.

Ucrainenii şi-au distrus propria dronă după ce a scăpat de sub control deasupra Kievului

Ucraina şi-a doborât propria dronă după ce aceasta a început să zboare necontrolat deasupra Kievului, a transmis Comandamentul Forţelor Aeriene într-un comunicat.

Drona Baykartar TV2 lua parte la un zbor planificat deasupra regiunii când "s-a pierdut controlul", au precizat Forţele Aeriene.

"Deoarece zborul necontrolat al dronei pe cerul capitalei ar fi putut duce la consecinţe nedorite, s-a luat decizia de a folosi grupuri mobile de foc", 

Comunicatul a precizat că drona a suferit probabil o defecţiune tehnică.

Anterior, şeful biroului lui Volodimir Zelenski a declarat că o dronă inamică a fost doborâtă la Kiev.

Rusia respinge afirmaţiile potrivit cărora ar fi folosit echipamente militare şi explozibili la centrala nucleară Zaporojie

Miercuri, Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară al Ucrainei a acuzat Rusia că a plasat arme, explozibili şi echipamente militare într-una dintre unităţile centralei. Inspectoratul a declarat că a primit informaţia în timpul întâlnirii sale săptămânale cu reprezentanţii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică cu o zi înainte.

"În cazul unei situaţii de urgenţă la centrala nucleară Zaporojie, cu o posibilă eliberare de substanţe radioactive în mediu, consecinţele vor fi resimţite nu doar de Ucraina, ci vor avea un caracter transfrontalier", a transmis inspectoratul.

Vladimir Rogov, membru al administraţiei militaro-civile numite de Rusia în regiunea Zaporojie ocupată, a calificat afirmaţiile drept "o minciună".

"Noi nu folosim centrala nucleară ca pe o instalaţie militară, acest lucru a fost deja dovedit de toată lumea şi confirmat de mai multe ori", a declarat Rogov pentru agenţia de presă de stat rusă TASS.

Oficiali din Ucraina, Rusia, Turcia şi ONU se vor întâlni la Istanbul pentru a discuta despre acordul privind cerealele

Reprezentanţi din cadrul Naţiunilor Unite, Turcia, Rusia şi Ucraina se vor întâlni astăzi la Istanbul pentru a discuta despre coridorul cerealelor, a declarat joi ministrul turc al Apărării Naţionale, Hulusi Akar.

După întâlnirea delegaţiilor, miniştrii adjuncţi se vor reuni săptămâna viitoare la Istanbul, a precizat Akar. Acordul privind coridorul de cereale urmează să se încheie la data de 18 mai, iar discuţiile vizează prelungirea acestuia.

"Impresia pe care am primit-o în urma întâlnirilor şi a discursurilor este că aceste lucrări vor avea un rezultat pozitiv. Lucrăm pentru asta, ne străduim pentru asta", a declarat oficialul.

Iniţial, o reuniune a miniştrilor adjuncţi fusese anunţată pentru 5 mai, dar Akar a declarat că a apărut "necesitatea de a organiza o întâlnire" cu personalul tehnic înainte de cealaltă reuniune.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici