Războiul din Ucraina, ziua 438 Armata ucraineană a lansat zeci de drone asupra regiunii Crimeea / Podoliak: Ameninţările lui Prigojin că se retrage din Bahmut, semn al unui "război intern" în Rusia / Mai multe rachete de croazieră Kalibr în Marea Neagră

Comportamentul şefului Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, arată că acesta nu are o comunicare directă cu Kremlinul, susţine Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui Ucrainei.

19571 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 438 Armata ucraineană a lansat zeci de drone asupra regiunii Crimeea / Podoliak: Ameninţările lui Prigojin că se retrage din Bahmut, semn al unui "război intern" în Rusia / Mai multe rachete de croazieră Kalibr în Marea Neagră

UPDATE 23:00 Preşedintele Cehiei spune că Ucraina nu ar trebui să grăbească contraofensiva

Preşedintele ceh Petr Pavel, fost general al NATO, a declarat în interviul acordat publicaţiei The Guardian că a avertizat conducerea Ucrainei împotriva unei contraofensive pripite.

El a adăugat că, în timp ce comandanţii militari ucraineni de top "au încă sentimentul că nu au totul pentru a începe cu succes o operaţiune", o contraofensivă prost planificată s-ar putea transforma într-un dezastru.

"Pentru că ar putea fi o tentaţie de a-i împinge, pentru unii, să demonstreze nişte rezultate", a spus Pavel. "Va fi extrem de dăunător pentru Ucraina dacă această contraofensivă va eşua, pentru că nu vor mai avea o altă şansă, cel puţin nu în acest an".

UPDATE 21:30 Frontex suspendă patrularea în Marea Neagră

Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă, cunoscută sub numele de Frontex, şi-a suspendat temporar misiunea de patrulare deasupra Mării Negre în urma incidentului cu avionul de vânătoare rusesc, a declarat purtătoarea de cuvânt a Poliţiei de Frontieră poloneze, Anna Michalska, pentru agenţia de presă poloneză IAR.

"Zborurile au fost suspendate, dar echipajul rămâne în România", a raportat Michalska.

Avionul polonez L410 Turbolet a fost interceptat în timpul misiunii sale de patrulare de rutină de către un avion de vânătoare rus Suhoi Su-35 la aproximativ 60 de kilometri est de spaţiul aerian al României pe 5 mai.

Avionul rusesc s-a apropiat periculos de mult de avionul polonez, la o distanţă de cinci metri. Acest lucru a provocat turbulenţe, iar echipajul a pierdut pentru scurt timp controlul aeronavei.

UPDATE 20:00 Ucraina se aşteaptă ca o contraofensivă să provoace panică în Rusia

Ucraina se aşteaptă ca armata rusă să intre în panică atunci când va începe contraofensiva, a declarat ministrul adjunct al apărării, Volodimir Havrilov, pentru ziarul britanic The Independent într-un articol publicat pe 7 mai.

Havrilov a luat în calcul posibilitatea ca evenimentele din această lună sau din următoarea să ducă la o prăbuşire rapidă a strategiei militare, a armatei sau a economiei Rusiei

Oficialul a declarat că apărarea Ucrainei de la Bahmut a fost un "moment cheie" în pregătirile pentru contraofensivă şi a anunţat o catastrofă militară pentru Rusia.

Cu toate acestea, Havrilov făcuse predicţii prea optimiste şi în noiembrie, când a spus că trupele ucrainene ar putea intra în Crimeea în decembrie şi că războiul se va încheia până în primăvara anului 2023.

UPDATE 19:00 Turcia respinge propunerea SUA de a oferi Ucrainei un sistem S-400

Turcia a refuzat sugestia SUA de a oferi Ucrainei sistemul avansat de apărare antiaeriană S-400 pe care aceasta l-a cumpărat din Rusia, a anunţat agenţia de presă turcă Lodos Haber.

Ministrul apărării Mevlüt Çavuşoğlu a susţinut că oferta SUA priveşte în mod direct suveranitatea Turciei.

Statele Unite au încercat să convingă ţările care operează rachete ruseşti precum S-300 şi S-400 să ia în considerare posibilitatea de a oferi unele Ucrainei.

S-400 a fost dezvoltat în Rusia post-sovietică şi este o versiune mai avansată şi mai capabilă a S-300, pe care Ucraina o operează.

UPDATE 18:00 Ucrainenii care au acceptat paşaportul rusesc, "evacuaţi primii"

Ucrainenii cu paşapoarte ruseşti sunt evacuaţi dintr-un oraş din apropierea centralei nucleare Zaporojie, ocupată de Rusia, a anunţat armata ucraineană.

Statul său major a precizat că aceştia sunt duşi în oraşul portuar Berdiansk şi în oraşul Primorsk, ambele situate pe coasta Mării Azov.

Acest lucru vine după ce şeful organismului de supraveghere a energiei nucleare al ONU a avertizat asupra ameninţării unui "accident nuclear grav" la centrală, în timp ce Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc de bombardamente în apropierea centralei.

"Primii care vor fi evacuaţi sunt cei care au acceptat cetăţenia rusă în primele luni ale ocupaţiei", a declarat Ucraina.

UPDATE 17:00 Arestări după ce un atac asupra unui aerodrom din interiorul Rusiei a fost "dejucat"

Forţele de securitate ruse spun că au dejucat un atac cu drone asupra unui aerodrom militar din centrul Rusiei.

Acestea l-au reţinut pe pilotul avionului uşor şi pe membrii unui "grup de sabotaj" în regiunea Tula, a declarat FSB.

Ucraina a încercat să distrugă un avion de detectare radar aflat la 700 de kilometri de graniţă, pe aerodromul Severnyy din regiunea Ivanovo, se arată în comunicatul său.

Kievul a negat că ar fi implicat în atacuri în interiorul Rusiei, punându-le pe seama unor operaţiuni cu steag false orchestrate de Moscova sau de grupuri antiguvernamentale.

UPDATE 16:00 Rusia afirmă că 22 de drone ucrainene au fost distruse deasupra Mării Negre

Apărarea aeriană a Rusiei a detectat şi distrus 22 de drone ucrainene deasupra Mării Negre în cursul nopţii, a declarat astăzi Ministerul Apărării al ţării.

Separat, Ministerul Apărării a declarat că forţele sale au câştigat mai mult teren în oraşul ucrainean Bahmut, revendicând două "blocuri" în părţile de nord-vest şi vest ale oraşului.

Raportul vine după ce un oficial instalat de Rusia a declarat anterior că Ucraina a lansat drone asupra Crimeei în timpul nopţii, fără a oferi detalii.

UPDATE 15:00 Scriitorul naţionalist Prilepin a ieşit din comă după o explozie de maşină

Scriitorul naţionalist rus Zakhar Prilepin, care a fost rănit sâmbătă într-o explozie de maşină, a fost scos din comă indusă medical, potrivit oficialilor locali.
 
Prilepin a fost spitalizat după ce Audi Q7 în care se afla a explodat într-un sat din regiunea Nijni Novgorod, la aproximativ 400 km est de Moscova. Şoferul său a fost ucis în explozie.

UPDATE 14:00 Şeful grupului Wagner spune că i s-a promis mai multă muniţie

Şeful grupării Wagner a declarat că i s-a promis cât mai multă muniţie şi armament de care are nevoie pentru a-şi continua asaltul asupra oraşului ucrainean Bakhmut.

UPDATE 13:00 O persoană a fost ucisă de un bombardament în regiunea Dnipro

O persoană a fost ucisă şi două au fost rănite de bombardamente în regiunea Dnipro din sudul Ucrainei, a declarat guvernatorul local.
 
Scriind pe Telegram, Serhii Lysak a declarat că peste zece obuze au fost trase peste noapte în satul Nikopol. Satul se află pe malul nordic al râului Dnipro, care marchează graniţa aproximativă dintre teritoriul controlat de Ucraina şi cel controlat de Rusia în regiune.

UPDATE 12:00 O conductă de gaz şi linii electrice din regiunea de frontieră rusă Belgorod au fost avariate în timpul bombardamentelor de peste noapte ale forţelor armate ucrainene, potrivit guvernatorului local.

Viaceslav Gladkov a declarat că bombardamentele au avariat şi o casă din satul Spodaryushino, adăugând însă că nimeni nu a fost rănit.

UPDATE 11:00 Numărul total al victimelor ruseşti trece de 193.000, spune Ucraina

Numărul soldaţilor ruşi ucişi sau răniţi de la începutul războiului se ridică acum la 193.430, potrivit celor mai recente estimări ale armatei ucrainene.
 
Cifra este în creştere cu 660 faţă de ieri.

UPDATE 10:00 Evacuările de pe linia frontului din jurul centralei nucleare ucrainene Zaporizhzhia au provocat avertismente de siguranţă din partea organismului de supraveghere nucleară al ONU, în timp ce o serie de atacuri recente intensifică previziunile privind o contraofensivă de primăvară iminentă.

Agenţia France-Presse relatează că Moscova a acuzat Kievul - şi pe susţinătorii săi occidentali - pentru numărul tot mai mare de atacuri cu rază lungă de acţiune şi operaţiuni de sabotaj, inclusiv asupra Kremlinului.

UPDATE 09:00 Alerte de raid aerian au răsunat timp de mai multe ore în timpul nopţii şi până duminică dimineaţa pe aproximativ două treimi din Ucraina, iar oficialii au declarat că sistemele de apărare antiaeriană au doborât mai multe drone, inclusiv una deasupra spaţiului aerian al Kievului.

UPDATE 08:00 Rusia bombardează Nikopol, în regiunea Dnipropetrovsk, ucigând o femeie civilă

Forţele ruse au tras peste 30 de obuze asupra oraşului Nikopol, situat în regiunea central-estică ucraineană Dnipropetrovsk, la începutul zilei de 7 mai, ucigând o femeie în vârstă şi rănind trei persoane, a declarat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhiy Lysak, pe Telegram.

UPDATE 07:00 Ucraina a lansat peste 10 drone în cursul nopţii asupra peninsulei Crimeea

Ucraina a lansat peste 10 drone în cursul nopţii asupra peninsulei Crimeea, inclusiv trei asupra portului Sevastopol, a declarat duminică dimineaţa devreme un oficial instalat de Rusia, adăugând că sistemele de apărare aeriană au respins toate atacurile asupra Sevastopolului.

Rusia adaugă 4 transportoare de rachete de croazieră Kalibr în Marea Neagră

Rusia a adăugat patru transportoare de rachete de croazieră Kalibr în Marea Neagră, ridicând numărul total de Kalibr la 32, a anunţat Comandamentul de Sud al Ucrainei într-o postare pe Facebook.

În comparaţie cu alte rachete de croazieră şi balistice, Kalibr au fost printre principalele arme pe care Rusia le-a folosit pentru a ataca infrastructura civilă a Ucrainei.

Armata ucraineană a mai transmis că ameninţarea atacurilor cu rachete rămâne "cât se poate de mare" şi să nu ignore sirenele de raid aerian atunci când acestea sunt activate în întreaga ţară.

Podoliak: Ameninţările lui Prigojin că se retrage din Bahmut, semn al unui "război intern" în Rusia

"Prigojin nu mai primeşte finanţare de la buget, nu primeşte resurse prin intermediul Ministerului Apărării", a declarat Podoliak.

Potrivit acestuia, în Rusia se formează acum multe "clanuri mici", iar toate aceste clanuri fac parte din clanul lui Putin. Comportamentul recent al lui Prigojin arată fisuri în rândul acestor clanuri, a spus Podoliak, informează The Kyiv Independent.

Pe 5 mai, Prigojin a înregistrat o adresă plină de insulte către ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi şeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, ameninţând că îşi va retrage trupele pe 10 mai din cauza lipsei de muniţie.

Prigojin a declarat sâmbătă că forţele lui Ramzan Kadîrov vor înlocui mercenarii Wagner în Bahmut.

Bătălia de la Bahmut este cea mai lungă din război, întrucât se desfăşoară din iunie anul trecut. Trupele ruse au obţinut doar câştiguri graduale în zonă, înregistrând pierderi însemnate.

Forţele ucrainene controlează în continuare blocurile vestice ale oraşului.

Tensiuni între Kiev şi Chişinău

Ucraina se pregăteşte să interzică importurile din Republica Moldova, ca răspuns la o potenţială interdicţie a administraţiei de la Chişinău asupra cerealelor ucrainene.

"Am informat Chişinăul că orice restricţie din partea Republicii Moldova va fi considerată un pas extrem de neprietenos şi va atrage după sine o interdicţie imediată a tuturor importurilor din Moldova", a declarat ministrul adjunct al Dezvoltării Economice, Comerţului şi Agriculturii, Taras Kachka, potrivit The Kyiv Independent.

Guvernul Republicii Moldova intenţionează să se alăture interdicţiei impuse de UE timp de o lună asupra unor cereale ucrainene, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestora, a declarat ministrul agriculturii, Vladimir Bolea, după ce s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Mykola Solskyi pe 6 mai.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici