Războiul din Ucraina, ziua 443. CNN: Kievul face paşii pregătitori pentru contraofensivă / Armata ucraineană încearcă să spargă linia frontului / China îşi trimite omul de încredere la Kiev / Prigojin a supărat conducerea şi l-a chemat pe Şoigu la Bahmut

  • Marianka, un mic oraş minier din regiunea Doneţk, a fost ras de pe faţa pâmântului de bombardamentele masive efectuate de ruşi
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va pleca pe 13 mai în Italia pentru a se întâlni cu Papa Francisc şi premierul italian Giorgia Meloni
  • Refugiaţii ucraineni se confruntă cu riscul de a rămâne fără adăpost în ţările adoptive
5737 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 443. CNN: Kievul face paşii pregătitori pentru contraofensivă / Armata ucraineană încearcă să spargă linia frontului / China îşi trimite omul de încredere la Kiev / Prigojin a supărat conducerea şi l-a chemat pe Şoigu la Bahmut

UPDATE 22:30 Trei poliţişti ucraineni au fost răniţi în bombardamente

Trei ofiţeri de poliţie au fost răniţi în bombardamente în oraşul asediat Bahmut, a anunţat Ministerul ucrainean de Interne.

Oraşul din estul ţării a fost scena unor lupte violente timp de luni de zile, iar ambele părţi au suferit pierderi grave.

UPDATE 21:30 Rusia este deja pregătită pe plan intern pentru înfrângere, spune Zelenski

Rusia este deja "pregătită pe plan intern pentru înfrângere", iar Ucraina trebuie să facă presiuni zilnice asupra forţelor sale, a declarat Volodimir Zelenski.

Ţinând discursul său nocturn, preşedintele ucrainean a declarat că trupele sale trebuie să se asigure că transformă "sentimentul de înfrângere al Rusiei în fuga lor, în greşelile lor, în pierderile lor".

"Le mulţumesc fiecăruia dintre cei care distrug inamicul. Le sunt recunoscător tuturor celor care, în pofida oricăror dificultăţi, înapoiază pământul nostru Ucrainei", a adăugat el.

UPDATE 20:00 Zelenski mulţumeşte Marii Britanii pentru asistenţa militară

Preşedintele ucrainean a declarat că i-a mulţumit premierului britanic, Rishi Sunak, în cadrul unei convorbiri telefonice, "pentru îmbunătăţirea semnificativă a capacităţilor noastre cu rachete Storm Shadow cu rază lungă de acţiune şi cu alte tipuri de asistenţă militară de neînlocuit".

Cei doi au discutat, de asemenea, despre continuarea cooperării în domeniul apărării şi despre viitorul Ucrainei în cadrul NATO.

UPDATE 19:00 Rusia califică decizia Marii Britanii de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina drept "o escaladare gravă"

Ministerul de Externe al Rusiei afirmă că decizia Marii Britanii de a transfera rachete cu rază lungă de acţiune Storm Shadow către Kiev reprezintă o "escaladare gravă a situaţiei".

Ministerul a precizat că Moscova îşi rezervă dreptul de a "lua toate măsurile necesare" ca răspuns la această mişcare.

"Considerăm această decizie ca fiind un alt pas extrem de ostil al Londrei, menit să alimenteze în continuare Ucraina cu arme şi să conducă la o escaladare gravă a situaţiei în zona operaţiunii militare speciale", se arată în declaraţie.

Rusia afirmă că transferul de rachete de înaltă precizie, care au o rază de acţiune de peste 250 km, demonstrează un "nivel fără precedent de implicare a Regatului Unit în conflictul ucrainean".

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a confirmat ieri că rachetele vor fi predate Kievului, afirmând că acestea oferă forţelor armate ucrainene "cea mai bună şansă de a se apăra împotriva brutalităţii continue a Rusiei".

UPDATE 18:00 Un elicopter militar rusesc s-a prăbuşit deasupra Crimeei

Doi piloţi ruşi au murit după ce un elicopter militar s-a prăbuşit în Crimeea anexată în 2014, anunţă presa de stat rusă.

UPDATE 17:00 Şeful Wagner afirmă că trupele ruse fug din Bahmut, nu se regrupează

Liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a răspuns Ministerului rus al Apărării care a transmis că forţele ruse s-au retras din zonele de la nord de oraşul Bahmut.

Ministerul a declarat că trupele sale au fost redistribuite în "poziţii defensive mai avantajoase".

Dar Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, care a fost vârful de lance al bătăliei pentru Bahmut, a declarat că forţele Moscovei "fug" din poziţiile lor şi nu "se regrupează", prin intermediul paginii Telegram a serviciului său de presă.

Ieri, Ministerul rus al Apărării a negat informaţiile potrivit cărora trupele ucrainene ar fi obţinut câştiguri de-a lungul liniilor de front din jurul Bahmut.

UPDATE 16:00 Boris Johnson reacţionează după ce Zelenski a fost refuzat la Eurovision

Fostul prim-ministru britanic Boris Johnson a declarat că "ar fi fost corect" să îl asculte pe Volodimir Zelenski la marea finală Eurovision.

Preşedintele ucrainean ar fi sperat să facă o apariţie video surpriză şi să îndemne milioanele de spectatori să susţină Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei.

Într-un tweet şters între timp, Johnson, care a avut o relaţie apropiată cu Zelenski în perioada în care a fost prim-ministru, a spus: "Ar fi fost corect să îl auzim pe preşedintele Zelenski la Eurovision din această seară. Există un singur motiv pentru care concursul nu se desfăşoară în Ucraina şi acesta este din cauza războiului lui Putin".

UPDATE 15:00 Moscova: am eliminat 900 de soldaţi ucraineni în 24 de ore

900 de militari ucraineni au fost ucişi sau răniţi în ultimele 24 de ore doar în regiunea Doneţk, a anunţat Ministerul rus al Apărării. Trupele Moscovei, adaugă ministerul într-un comunicat, au distrus şi „30 de vehicule blindate” şi mai multe piese de artilerie. Ucraina anunţase eliminarea a 750 de soldaţi ruşi, în acelaşi interval de timp.

UPDATE 14:40 CNN: Kievul a început paşii pregătitori pentru contraofensivă. Tactici standard înainte de operaţiuni mari

Ucraina ar fi început să modeleze contraofensiva cu acte pregătitoare care constau în lovirea unor ţinte precum depozitele de arme, centrele de comandă şi sistemele blindate şi de artilerie. Acest lucru este susţinut de CNN, citând un înalt oficial militar american şi un înalt oficial dintr-o ţară occidentală. Ar fi vorba despre tactici standard adoptate înainte de operaţiuni militare combinate mari. Un lucru asemănător s-a întâmplat în contraofensiva din vara trecută în zonele sudice, precum Herson, şi în partea de nord-est a ţării, când au avut loc lovituri aeriene masive pentru pregătirea câmpului de luptă. Potrivit înaltului oficial militar american, aceste operaţiuni ar putea continua câteva zile.

UPDATE 14:30 Rusia e tot mai turbată

UPDATE 14:00 Zelenski: cei de la Kremlin vor avea un final prost. Nu ştiu cum, dar aş vrea să se termine repede

„Cei care sunt acolo, la Kremlin, crede-mă, vor avea un final prost. Nu ştiu cum, dar mi-aş dori să se termine curând. Dar, cu siguranţă nu se va termina cu moartea lor”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Călătoria noastră nu este uşoară, este la fel de dificilă ca anul trecut. Cu toate acestea, Ucraina este mult mai puternică acum decât anul trecut. Mai mult decât atât, Ucraina este mai puternică acum decât oricând în confruntarea cu acest imperiu (rus). Timpul nostru este timpul victoriei”, a adăugat preşedintele ucrainean.

UPDATE 13:50 Kremlin nu confirmă întâlnirea lui Putin cu trimisul chinez

„Deocamdată, o astfel de întâlnire nu este pe ordinea de zi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, despre posibilitatea unei întâlniri faţă în faţă între preşedintele rus Vladimir Putin şi trimisul chinez, Li Hui, care în următoarele zile va fi într-o misiune între Ucraina, Polonia, Franţa, Germania şi Rusia, pentru discuţii axate pe conflictul din Ucraina. „Totul va fi gestionat diplomatic”, a adăugat Peskov.

UPDATE 13:30 Borrell: Putin, nu mai aştepta, nu ne dăm înapoi

„Putin trebuie să înţeleagă că nu dăm înapoi, aşa că să nu mai aştepte să obosim. Pentru că nu ne vom sătura să sprijinim Ucraina", a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Josep Borrell, la sosirea sa la Consiliul Afacerilor Externe Informale de la Stockholm (Suedia).

UPDATE 13:00 Preşedinţia UE: paralizăm maşina de război rusească

„Faptul că nu am ajuns încă la o decizie finală” cu privire la cel de-al 11-lea pachet de sancţiuni ale UE împotriva Rusiei „nu trebuie interpretat ca o lipsă de unitate. Au existat discuţii înainte de orice decizie. Prevenirea încălcării sancţiunilor deja în vigoare este în egală măsură importantă, în unele cazuri chiar mai importantă decât prezentarea altor pachete”, a declarat Tobias Billstrom, ministrul de externe al Suediei, ţara care prezidează Consiliul UE, la sosirea sa la reuniunea informală a miniştrilor de externe, aşa-numitul Gymnich, de la Stockholm. „Aceasta este o reuniune ministerială fără decizii pe ordinea de zi, dar, desigur, este important să subliniem că cele 10 pachete aprobate până acum şi cel de-a11-lea aflat în discuţie servesc la paralizarea maşinii de război a Rusiei”, a adăugat Billstrom.

UPDATE 12:30 Comandantul Flotei Mării Negre în Rusia: consolidăm apărarea la Sevastopol

Comandantul Flotei Mării Negre din Rusia, viceamiralul Viktor Sokolv, a anunţat că a dispus întărirea apărării din cauza creşterii raidurilor efectuate de drone, inclusiv submarine, împotriva portului Sevastopol, baza Flotei. Într-un interviu acordat lui Krasnaia Zvezda, el a mai anunţat că, până la sfârşitul anului, Flota va primi patru noi unităţi navale.

UPDATE 12:00 Ruşii cad pe capete: bilanţul ultimei zile

UPDATE 11:00 SUA: Ucraina va primi noi tancuri Abrams la începutul toamnei

Lloyd Austin, secretarul american al apărării, a declarat în cadrul unei audieri la Senat că Ucraina va primi tancuri Abrams la începutul toamnei şi că programele de pregătire pentru armata ucraineană pentru utilizarea lor ar trebui să fie finalizate până la acea dată. „Facem tot posibilul pentru a accelera livrarea acestor tancuri. Conform previziunilor noastre, acest lucru se va întâmpla la începutul toamnei. Între timp, am transferat mai multe tancuri pe terenul de antrenament pentru ca ucrainenii să înceapă antrenamentele. Când antrenamentul este finalizat, tancurile vor fi disponibile pentru utilizare”, a spus el.

UPDATE 10:50 Vizita trimisului chinez la Kiev 

Trimisul special chinez va fi luni la Kiev. Acest lucru a fost anunţat de Ministerul de Externe de la Beijing.

UPDATE 10:40 Kiev: ruşii mint, am înaintat doi kilometri

Forţele armate ucrainene au avansat doi kilometri în zona Bahmut. Pentru a-şi justifica eşecurile, ruşii fabrică victorii şi răspândesc informaţii false despre comanda militară ucraineană, spune ministrul adjunct al apărării al Ucrainei, Hanna Maliar, preluat de UNIAN. „În cursul săptămânii, Bahmut şi evenimentele legate de acesta au rămas subiectul principal în canalele telegrafice şi mass-media ruse”, a adăugat Maliar, „analiza rapoartelor arată că acest oraş este extrem de important pentru inamic. Este aproape sacru”.

UPDATE 10:30 ISW: Rusia şi-a abandonat obiectivul de a încercui Bakhmut

Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), desfăşurarea de forţe ruseşti de calitate scăzută în jurul Bahmut sugerează că Rusia şi-a abandonat obiectivul de a încercui un număr mare de forţe ucrainene în acea zonă. ISW spune că Rusia a început să reducă eforturile în jurul oraşului în ianuarie, când a încetat să mai recruteze prizonieri pentru Grupul Wagner. 

UPDATE 10:20 Guvernatorul Hersonului: o victimă şi patru răniţi după atacurile ruseşti

O persoană a murit şi alte patru au fost rănite în atacurile ruseşti de ieri în regiunea Herson. Acest lucru a fost declarat de guvernatorul regiunii Herson, Oleksandr Prokudin. „Armata rusă a lovit cartierele rezidenţiale ale aşezărilor din regiune: clădiri şcolare, spitale şi teritoriul a două întreprinderi de infrastructură critică din oraşul Herson”, a scris Prokudin în Telegram.

UPDATE 10:10 Rusia acuză: Ucraina ameninţă personalul centralei nucleare Zaporojie

Oficialul administraţiei regionale Zaporojie, Vladimir Rogov, a denunţat că autorităţile de la Kiev continuă să trimită mesaje de ameninţare angajaţilor centralei nucleare Zaporojie pe reţelele de socializare. Rogov a spus că aceste acţiuni sunt o încercare a regimului de la Kiev de a submina procesele de recuperare a centralei nucleare şi de a-i paraliza activitatea. În ciuda acestui fapt, uzina continuă să funcţioneze normal şi nu a avut loc nicio evacuare, contrar celor susţinute de partea ucraineană. 

UPDATE 10:00 Şeful Wagner îl invită pe ministrul apărării, Şoigu, în focul luptelor, la Bahmut

Şeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, l-a invitat pe ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, la Bahmut. Acest lucru poate fi citit într-o scrisoare trimisă lui Şoigu şi publicată de Prigojin pe Telegram. „Ţinând cont de situaţia operaţională dificilă, precum şi de mulţi ani de experienţă în operaţiuni de luptă, vă rog să veniţi pe teritoriul aşezării Bahmut, care se află sub controlul unităţilor paramilitare ale Federaţiei Ruse, şi să evaluaţi situaţia chiar dumneavoastră”, scrie Prigojin.

UPDATE 09:40 Explozie puternică în Melitopol, regiunea Zaporojie

La Melitopol, un oraş din sud-estul Ucrainei din regiunea Zaporojie, s-a resimţit o explozie puternică, după cum a sesizat primarul oraşului, Ivan Fedorov, fără a oferi alte detalii.

Potrivit Ria-Melitopol, explozia a fost bine auzită de locuitorii din centrul oraşului. Potrivit versiunii forţelor ruse din oraş, explozia a fost o bombă plasată de armata ucraineană într-un coş de gunoi.

UPDATE 09:30 Tancurile Abrams trimise de la Washington au ajuns în Germania

Tancurile americane Abrams, necesare antrenării forţelor ucrainene, au ajuns în Germania şi se îndreaptă spre baza armată Grafenwoehr, unde va începe antrenamentul în săptămânile următoare, scrie The Kyiv Independent citând Associated Press. Tancurile au fost modificate conform specificaţiilor militare şi sunt de aşteptat să sosească în Ucraina la începutul toamnei, a declarat un oficial american pentru AP, sub condiţia anonimatului. La sfârşitul lunii ianuarie, preşedintele american Joe Biden a anunţat expedierea tancurilor Abrams în Ucraina. Scopul a fost să facă presiuni asupra Germaniei pentru a autoriza livrarea tancurilor sale Leopard în Ucraina. În comparaţie cu tancurile sovietice, pe care atât Ucraina, cât şi Rusia le folosesc în prezent pe câmpul de luptă, mobilitatea şi puterea de foc a echipamentelor occidentale ar putea ajuta Ucraina să lanseze operaţiuni de contraofensivă mai eficiente, scrie The Kyiv Independent.

UPDATE 09:00 Ministerul rus al Apărării: Asaltul nostru asupra Bahmutului continuă

Asaltul trupelor ruse asupra oraşului Bahmut continuă. Acest lucru a fost anunţat de Ministerul rus al Apărării, argumentând că detaşamentele de asalt „continuă să elibereze partea de vest a Bahmutului cu sprijinul aviaţiei şi artileriei”, Ria Novosti relatează.

UPDATE 08:30 SUA vinde 60 de elicoptere de transport militare Germaniei

Statele Unite au aprobat vânzarea a 60 de elicoptere militare de transport şi alte echipamente către Germania, membru NATO, pentru 8,5 miliarde de dolari. Operaţiunea are ca scop „îmbunătăţirea capacităţilor de ridicare” ale forţelor armate germane, permiţând astfel Germaniei „îmbunătăţirea securităţii interne şi prevenirea ameninţărilor regionale”, a declarat într-un comunicat Agenţia de Cooperare pentru Securitate a Apărării din SUA (DSCA). Elicopterele implicate sunt CH-47F Chinooks, elicoptere militare de manevră şi atac. Acordul „va sprijini politica de securitate externă şi naţională a SUA prin sporirea securităţii unui aliat NATO a cărui putere este importantă pentru stabilitatea politică şi economică a Europei”, se arată în declaraţie. Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare, iar DSCA a notificat ieri Congresul.

UPDATE 08:00 Lupte crâncene în Bahmut

UPDATE 07:00 „Prigojin (Wagner) deranjează conducerea Kremlinului”

Potrivit ultimului raport privind actualul conflict din Ucraina publicat de Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), surse de la Kremlin - care au preferat să rămână anonime - au spus că mesajele video recente de la liderul şi fondatorul grupului Wagner, Evgeny Prigojin, deranjează serios conducerea de la vârf a Rusiei. Prigojin a atacat Moscova frontal şi a pus la îndoială capacitatea acesteia de a proteja Rusia.

UPDATE 06:00 Moscova neagă că Kievul avansează spre Bakhmut

Ministerul rus al Apărării a negat informaţiile conform cărora forţele ucrainene au spart în diferite puncte de-a lungul liniei frontului şi a spus că situaţia militară este sub control. Moscova a reacţionat după ce bloggerii militari ruşi care scriau pe Telegram au raportat progrese ucrainene la nord şi la sud de oraşul de est Bahmut, unii sugerând începerea unei contraofensive la Kiev.

UPDATE 04:00 Rusia amendează Google pentru discreditarea armatei ruse

Un tribunal rus a amendat Google pentru „refuzul de a elimina materialele pe care le descrie ca promovând relaţii între persoane de acelaşi sex şi discreditând forţele armate ale ţării”.

UPDATE 03:14 Japonia va oferi 1 miliard de dolari ajutor Ucrainei pentru refugiaţi

Ministrul de Finanţe al Japoniei a anunţat că ţara sa va oferi un ajutor financiar de un miliard de dolari ţărilor vecine cu Ucraina care au primit refugiaţi.

UPDATE 01:00 SUA antrenează specialişti din Ucraina în depistarea fraudelor electronice

Statele Unite îşi oferă cunoştinţele în domeniul informatic pentru a pregăti specialişti ucraineni care să urmărească traseul criptomonedelor folosite de oligarhii ruşi pentru a sprijini războiul.

Astfel, sancţiunile economice ulterioare vor fi mai uşor de aplicat tuturor aliaţilor regimului de la Kremlin.

UPDATE 00:25 Baza de date a poliţiei ucrainene cuprinde peste 200.000 de soldaţi ruşi

Comandantul poliţiei din regiunea Kiev, Andrii Niebytov, a declarat că baza de date naţională cu „Infractorii de război” include informaţii despre peste 200.000 de soldaţi ruşi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici