Războiul din Ucraina, ziua 462. Prigojin vrea investigarea crimelor de război comise de conaţionalii săi / Rusia bombardează masiv Ucraina, după presupusul atac cu dronă asupra Moscovei / Rafinărie rusească în flăcări / Medvedev îi răspunde dur ministrului britanic Cleverly / Putin se va întâlni cu Erdogan

  • Ultimul atac dat peste noapte în Kiev s-a soldat cu un mort şi 13 răniţi
  • SUA şi Marea Britanie se contrazic pe tema vinovaţilor în cazul atacurilor cu dronă de la Moscova
  • Statele Unite pregătesc un nou pachet de sancţiuni pentru Iran, din cauza ajutorului acordat Rusiei în război
  • Prigojin vrea investigarea crimelor de război comise de conaţionalii săi
15156 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 462.  Prigojin vrea investigarea crimelor de război comise de conaţionalii săi / Rusia bombardează masiv Ucraina, după presupusul atac cu dronă asupra Moscovei / Rafinărie rusească în flăcări / Medvedev îi răspunde dur ministrului britanic Cleverly / Putin se va întâlni cu Erdogan

Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 97. Rusia bombardează masiv Ucraina, după presupusul atac cu dronă asupra Moscovei. Italia şi SUA vor oferi mai mult suport militar

UPDATE 21:42 - SUA vor furniza Ucrainei mai multe sisteme de apărare aeriană, muniţie în urma apariţiei atacurilor ruseşti 

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby, a anunţat în timpul unei conferinţe de presă la Casa Albă din 31 mai că SUA vor oferi Ucrainei mai multă apărare aeriană ca răspuns la amplificarea atacurilor ruse din ultima lună.

UPDATE 19:42- Zelensky vizitează regiunea Odesa pentru a se întâlni cu şefii militari şi ai forţelor de ordine

Preşedintele Volodymyr Zelensky a vizitat regiunea Odesa pe 31 mai, întâlnindu-se cu şefii militarilor regionali şi ai forţelor de ordine pentru a discuta despre situaţia din regiunea de sud.

 

UPDATE 17:30 Forţele ruseşti bombardează regiunea Herson, rănind 3 persoane, inclusiv doi copii.

Trei persoane, inclusiv doi copii, au fost rănite de bombardamentele ruseşti din regiunea Kherson pe 31 mai, potrivit rapoartelor oficialilor locali.

UPDATE 17:15 Rusia construieşte noi facilităţi pentru sortarea şi depozitarea cadavrelor soldaţilor săi morţi

Rusia construieşte facilităţi pentru sortarea şi depozitarea cadavrelor soldaţilor săi ucişi în timpul invaziei Moscovei în Ucraina, a afirmat pe 31 mai serviciul de informaţii militare ucrainean (HUR).

UPDATE 17:00 Germania ordonă închiderea a 4 din cele 5 consulate ruseşti după ce Moscova a expulzat personalul german

Guvernul german a transmis Rusiei să închidă patru din cele cinci consulate ale sale din Germania, ca represalii pentru expulzarea de către Moscova a personalului german din Rusia.

UPDATE 16:15 Medvedev: Marea Britanie duce un "război nedeclarat" împotriva Rusiei

Dmitri Medvedev, şeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei şi fost preşedinte rus, a afirmat că Marea Britanie duce un "război nedeclarat împotriva Rusiei" prin furnizarea de arme Ucrainei, ceea ce face din oficialii britanici "ţinte militare legitime".

UPDATE 16:00 - Prigojin  spune că „crimele” comise de oficialii ruşi înainte şi în timpul invaziei ar trebui investigate


Şeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin , a cerut procurorilor să investigheze „crimele” comise de înalţi oficiali ai apărării ruşi înainte şi în timpul invaziei Ucrainei de către Rusia. 

Prigojin s-a certat în mod deschis cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi cu alţi oficiali de rang înalt timp de o lună, acuzându-i că au sabotat armata Rusiei prin incompetenţă.

„Astăzi am trimis scrisori comisiei de investigaţie şi parchetului din Federaţia Rusă cu o cerere de verificare a faptului săvârşirii unei infracţiuni în timpul pregătirii şi în timpul desfăşurării SMO [operaţiunii militare speciale] de înalţi funcţionari ai ministerului apărării”, a spus Reuters, citat de Prigozhin.

„Aceste scrisori nu vor fi publicate din cauza faptului că autorităţile de anchetă se vor ocupa de acest lucru.

UPDATE 15:00 Zelenski: 483 de copii ucişi de ruşi, o mie sunt mutilaţi

Forţele ruse au ucis cel puţin 483 de copii în Ucraina de la începutul războiului şi au mutilat aproape o mie, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, la o conferinţă pentru marcarea Zilei Internaţionale a Copilului. 

UPDATE 14:00 Kremlinul anunţă o întâlnire, în curând, între Putin şi Erdogan

Kremlinul anunţă că preşedintele Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan se vor întâlni în viitorul apropiat, deşi încă nu s-a convenit când şi unde va avea loc întâlnirea. Putin l-a felicitat pe „prietenul său drag” Erdogan după victoria acestuia din urmă în alegerile prezidenţiale din Turcia, de duminică. Ankara a desfăşurat un act de echilibru de diplomaţie, opunându-se sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei, menţinând în acelaşi timp legături strânse atât cu Moscova, cât şi cu Kievul, şi găzduind o încercare iniţială de negocieri de pace şi ajutând la intermedierea iniţiativei pentru cereale din Marea Neagră.

UPDATE 13:00 Kiev: 16 rachete Kalibr puse pe 3 unităţi navale ruseşti în Marea Neagră

Rusia are în prezent trei unităţi navale (două submarine şi o navă) echipate cu rachete în serviciul de luptă în Marea Neagră, pentru un total de 16 rachete Kalibr, a anunţat pe Facebook Comandamentul Operaţional de Sud al armatei Kiev, potrivit Ukrinform. „În Marea Neagră, gruparea navală este formată din nouă unităţi, trei port-rachete rămân în serviciu de luptă, dintre care două sunt submarine”, se arată în comunicat.

UPDATE 12:00 Nou apel al Papei pentru pace în Ucraina

Noul apel al Papei pentru pace în Ucraina vine cu un avertisment către cei cu responsabilităţi politice. 

UPDATE 11:30 Macron la Bratislava: sprijin pentru Kiev şi securitatea europeană

Sprijin pentru Ucraina şi securitatea europeană: preşedintele francez, Emmanuel Macron, este aşteptat astăzi la Bratislava, Slovacia, unde va vorbi după-amiază în faţa liderilor ţărilor est-europene reuniţi pentru a discuta probleme legate de securitatea regională. O premieră pentru un preşedinte francez cu o lună înainte de summitul NATO de la Vilnius, din 11 şi 12 iulie. Surse de la Elysée explică că discursul lui Macron îşi propune să-i liniştească pe cei prezenţi prin transmiterea „semnalelor clare asupra hotărârii noastre de a sprijini Ucraina în timp şi, de asemenea, vorbind despre viitorul Europei, al Uniunii Europene şi al continentului nostru, în special, în chestiuni de siguranţă” .

UPDATE 11:00 Medvedev împotriva ministrului britanic de externe: oficialii sunt ţinte militare legitime

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, l-a atacat pe ministrul de externe britanic James Cleverly, care a declarat ieri că Ucraina „are dreptul de a proiecta forţa dincolo de graniţele sale”. „Oficialii proşti ai Regatului Unit, duşmanul nostru etern, ar trebui să-şi amintească că, în cadrul dreptului internaţional universal acceptat care guvernează războiul modern, inclusiv Convenţiile de la Haga şi Geneva cu protocoalele lor adiţionale, statul lor poate fi şi el calificat ca în război”. Medvedev a scris într-un tweet, „în acest caz, oricare dintre oficialii săi publici (atât militari, cât şi civili, care facilitează războiul) poate fi considerat o ţintă militară legitimă”.

UPDATE 10:40 Kiev: 371 de copii ucraineni aduşi acasă până acum. Fuseseră răpiţi de ruşi

Guvernul de la Kiev a adus repatriat, până acum, 371 de copii ucraineni care au fost răpiţi de forţele ruse, a declarat şeful biroului preşedintelui, Andri Iermak, pe Telegram. „Lucrăm să ne aducem copiii acasă. Toţi copiii răpiţi de Rusia trebuie să se întoarcă în Ucraina - a scris înalt oficial -. Preşedintele Volodimir Zelenski s-a angajat să elaboreze un plan de acţiune detaliat, pe care l-am pregătit în numele său. „Bring Kids Back UA” este planul... care va aborda crimele Rusiei împotriva copiilor ucraineni”. „Autorităţile ucrainene, guvernele străine şi organizaţiile internaţionale îşi unesc forţele pentru a-i aduce acasă pe toţi micii noştri cetăţeni ucraineni. Am reuşit deja să aducem 371 de copii înapoi în Ucraina”, a adăugat el. 

UPDATE 10:30 The Times: Legiunea „Libertate pentru Rusia” recrutează mii de voluntari ruşi pentru a ataca Moscova

Legiunea „Libertate pentru Rusia” recrutează mii de voluntari ruşi pentru a ataca Moscova şi a-l răsturna pe preşedintele rus Valdimir Putin. Aşa relatează Times, care menţionează un membru al legiunii cunoscut sub pseudonimul de Cezar. Potrivit acestuia, miliţia va continua să efectueze raiduri la graniţa cu Rusia până când forţele vor fi suficient de mari pentru a ataca Moscova. Acum, legiunea are între 500 şi 1000 de luptători. „Nu suntem criminali şi nu suntem o companie militară privată precum Wagner. Cu toţii suntem cetăţeni ai Federaţiei Ruse. Unii dintre noi au servit anterior în armată”, a spus Cezar.

UPDATE 10:00 Ruşi: la Lugansk, 5 morţi în bombardamentele ucrainene

Numărul morţilor rezultaţi de pe urma bombardamentelor lansate de Ucraina asupra unei ferme de păsări din satul Lugansk Karpati a crescut la cinci, potrivit canalului de Telegram al reprezentanţei republicii în JCCC, citat de agenţia de presă RIA Novosti. „Conform informaţiilor preliminare, bombardarea satului Karpaty (districtul Perevalski) de către grupurile armate ucrainene s-a soldat cu cinci morţi şi 19 răniţi”, arată RIA Novosti.

UPDATE 09:30 Rafinărie în flăcări

UPDATE 09:00 Kiev: 32 de drone ruseşti doborâte în ultimele 24 de ore

Forţele ucrainene au doborât 32 de drone kamikaze ruseşti în ultimele 24 de ore, a anunţat Statul Major al Forţelor Armate de la Kiev în actualizarea zilnică a situaţiei de pe front, potrivit Ukrinform. „În ultimele 24 de ore, apărătorii noştri au distrus 32 de drone de atac Shahed. Unităţile forţelor de rachete şi artilerie au lovit trei posturi de comandă, o zonă în care se aflau soldaţii inamici, patru sisteme de artilerie în poziţie de tragere, un sistem de rachete antiaeriene, trei depozite de combustibil şi o uzină pentru război electronic”, se arată în raport. În total, în ultimele 24 de ore ruşii au lansat 64 de raiduri aeriene asupra Ucrainei, un atac cu rachete şi au tras 88 de rachete cu sisteme de lansare multiple.

UPDATE 08:00 Războiul, transpus într-un joc video

UPDATE 07:00 Regiunea Belgorod, din nou ţinta unor atacuri

Guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia, Vyacheslav Gladkov, susţine pe Telegram că oraşul Shebekino a fost bombardat. Gladkov a declarat că Ucraina a răspuns la ultimele bombardamente ruseşti bombardând regiunea Belgorod. O fabrică a fost distrusă şi patru angajaţi au fost răniţi.

UPDATE 06:00 ONU: Nu există termen de comparaţie între atacurile cu dronă de la Moscova şi cele din Kiev

„Desigur, condamnăm orice atac asupra civililor şi infrastructurii civile oriunde ar putea avea loc. Dar cred că este, de asemenea, important să subliniem că nu există nicio comparaţie între recentele atacuri de la Moscova şi loviturile masive pe care le vedem în continuare date asupra. oraşelor ucrainene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Secretarului General al ONU, Stephane Dujarric.

UPDATE 05:00 Wagner Group foloseşte Twitter, Facebook pentru a înrola noi recruţi pe câmpul de luptă

Mercenarii Wagner Group, susţinuţi de Kremlin, folosesc reţelele sociale pentru a recruta operatori de drone, medici şi psihologi dispuşi să participe la operaţiuni de luptă, inclusiv împotriva Ucrainei, potrivit Politico.

UPDATE 04:00 Rusia bombardează 6 localităţi din regiunea Sumi

Trupele ruse au vizat localităţile Bilopillia, Velyka Pysarivka, Krasnopillia, Novoslobidske, Seredyna-Buda şi Shalyhyne, a anunţat administraţia militară a regiunii Sumi.

UPDATE 03:00 Blinken anunţă noi sancţiuni la adresa Iranului

Washingtonul va introduce restricţii suplimentare la exportul de tehnologii găsite în dronele iraniene, pe care Rusia le foloseşte pentru a ataca Ucraina, potrivit secretarului de stat al SUA Antony Blinken.

UPDATE 02:00 Prim-ministrul rus: Aproape 1,5 milioane de ucraineni din teritoriile ocupate au primit paşapoarte ruseşti

Prim-ministrul rus Mihail Mişustin susţine că aproape 1,5 milioane de ucraineni din teritoriile ocupate au primit paşapoarte ruseşti în ultimele nouă luni, potrivit agenţiei de presă de stat ruse RIA Novosti .

UPDATE 01:45 Italia va livra un nou pachet cu ajutor militar pentru Ucraina

Italia va oferi Ucrainei un alt pachet de ajutor militar, al şaptelea de la începutul războiului contra Rusiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici