Muammar Kadhafi: Sunt viu şi sănătos. Sunt la Tripoli şi nu intenţionez să părăsesc Libia. Insurgenţii libieni au ocupat reşedinţa lui Kadhafi

Insurgenţii libieni susţin că au preluat controlul asupra cartierului general al lui Muammar Kadhafi din Tripoli. Sute de rebeli lansaseră un asalt asupra reşedinţei lui Kadhafi din Tripoli la trei zile după ce pătrunseseră în capitală.

1048 afișări
Imaginea articolului Muammar Kadhafi: Sunt viu şi sănătos. Sunt la Tripoli şi nu intenţionez să părăsesc Libia. Insurgenţii libieni au ocupat reşedinţa lui Kadhafi

Rebelii libieni susţin că au înconjurat reşedinţa lui Kadhafi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele rus al Federaţiei Internaţionale de Şah (FIDE), Kirsan Iliumjinov, a declarat marţi că liderul libian Muammar Kadhafi i-a spus că se află la Tripoli şi nu intenţionează să părăsească Libia, relatează AFP.

"Sunt viu şi sănătos. Sunt la Tripoli şi nu intenţionez să părăsesc Libia", i-a spus la telefon colonelul Muammar Kadhafi, a declarat Iliumjinov, citat de agenţia rusă Interfax.

  • NATO a atins "anumite ţinte" din cadrul complexului lui Kadhafi

Mahmoud Shammam, ministru al Informaţiilor în cadrul Consiliului Naţional de Tranziţie, a declarat că şi NATO a atins "anumite ţinte" din cadrul complexului lui Kadhafi.

Conform oficialului citat, rebelii controlează 85 la sută din oraşul Tripoli. El a recunoscut că existau informaţii despre arestarea lui Seif al-Islam Kadhafi, deşi acesta a apărut ulterior şi era liber. "Nu ştim dacă a fost arestat şi a evadat. Trebuie să clarificăm aceste lucruri", a spus Shammam.

  • Muammar Kadhafi ar putea fi ascuns într-un buncăr construit de bulgari

Potrivit site-ului Novinite.com, dictatorul libian Muammar Kadhafi ar putea fi ascuns într-un buncăr construit de o companie bulgărească, potrivit unui expert în domeniul securităţii

Expertul a declarat pentru cotidianul bulgar 24 Ceasa, sub protecţia anonimatului, că este probabil ca Muammar Kadhafi să fie ascuns în unul dintre buncărele construite în Libia de compania bulgară Technoexportstroy, în anii '80.

Liderul libian evită să utilizeze buncărele mai moderne pe care le are la dispoziţie, fiind conştient că NATO deţine informaţii despre ele, a argumentat expertul, dând ca exemplu atacul NATO asupra uneia dintre aceste instalaţii, la 30 aprilie. De aceea, expertul crede că dictatorul ar fi optat pentru unul dintre buncărele vechi, construite de compania bulgară, el sperând că informaţiile despre acestea să fi fost "uitate".

"Buncărele bulgăreşti (din Libia) sunt atât de vechi, că toţi au uitat despre ele, inclusiv cei care le-au construit. Pot să vă asigur că inclusiv actualul director al Technoexportstroy nu are nicio idee despre faptul că arhivele prăfuite ale companiei sale ar putea conţine planurile" buncărelor, a spus el.

În timpul regimului comunist, Bulgaria a întreţinut relaţii strânse cu Libia, Technoexportstroy, în particular, fiind una dintre companiile care a beneficiat de o poziţie importantă. Între alte activităţi, aceasta a construit baze subterane şi coridoare logistice.

Pe de altă parte, potrivit BBC News Online, în ţară circulă tot felul de zvonuri cu privire la locul unde s-ar afla colonelul Muammar Kadhafi. Cel mai răspândit este că acesta s-ar afla chiar "sub" hotelul Rixos din Tripoli, unde sunt cazaţi jurnalişti străini. În prezent, în capitala libiană se duc lupte violente între rebeli şi forţele loiale liderului libian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici