Republica Moldova sărbătoreşte 20 de ani de la proclamarea independenţei

Numeroşi oficiali, ambasadori şi simpli cetăţeni s-au reunit sâmbătă la monumentului lui Ştefan cel Mare din Chişinău pentru a sărbători împlinirea a 20 de ani de la independenţa R.Moldova faţă de Moscova, relatează Info-Prim Neo.

2264 afișări
Imaginea articolului Republica Moldova sărbătoreşte 20 de ani de la proclamarea independenţei

Republica Moldova sărbătoreşte 20 de ani de la proclamarea independenţei (Imagine: www.info-prim.md)

"În urmă cu 20 de ani, pe ruinele unui vast imperiu a apărut un stat nou - Republica Moldova, cel care pe drept ne aparţine, în care trăim acum liberi, ne educăm copiii şi dăm lumii semnalul clar că ne-am înscris într-un sistem civilizat, bazat pe democraţie şi ordine mondială", a declarat prim-ministrul Vlad Filat.

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, le-a urat "La mulţi ani!" tuturor cetăţenilor moldoveni "de ziua de naştere a Republicii Moldova". "Fiecare cetăţean al acestui stat, fie că este în ţară sau în afară, trebuie să se simtă mândru că este parte a Republicii Moldova. Pentru că aşa, după cum spunea Ştefan cel Mare, Moldova nu este a mea sau a altcuiva, ci este a urmaşilor, urmaşilor noştri", a declarat primarul.

La eveniment au participat reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău - ambasadorii Rusiei, Ucrainei, României. Ambasadorul României, Marius Lazurca, a declarat că ziua de 27 august este un semn de redeşteptare naţională. "Este un semn de renaştere naţională a tuturor românilor din stânga Prutului. Este un proces care a stabilit limba română ca limbă de stat, care a stabilit grafia latină, care a stabilit drapelul naţional", a spus ambasadorul român.

Independenţa, suveranitatea, renaşterea naţională, tricolorul, grafia latină, entitatea naţională sunt sintagmele care ar trebui să caracterizeze statul Republica Moldova, a declarat, la rândul său, primul preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova independente, Alexandru Moşanu.

Cel de-al treilea preşedinte al Republicii Moldova, liderul PCRM, Vladimir Voronin, a venit să depună flori însoţit de conducerea partidului. "Am fost invitat să depun flori împreună cu primii doi preşedinţi, însă am preferat să merg cu partidul. Ei sunt singuri, nu au partid, nu au nici susţinători, nici admiratori, nimic. De asta au şi mers împreună, în doi", a spus Vladimir Voronin. Acesta a declarat că preferă să meargă acasă, decât să stea la parada organizată cu această ocazie. "Republica Moldova este un stat neutru şi nu avem de cine ne teme ca să avem nevoie de paradă. Dacă vom soluţiona problema integrării ţării, nu va fi nevoie nici de armată", a spus liderul PCRM.

"Independenţa Republicii Moldova a oferit prilejul de a ne urma propriul destin, de a stabili vectorul dezvoltării acestei ţări în condiţii de libertate şi democraţie. Ziua Independenţei este cel mai potrivit prilej pentru a reitera valorile care ne unesc pe noi, moldovenii, ca cetăţeni ai acestei ţări: dragostea pentru ţară, pentru tradiţiile noastre şi respectul pentru identitatea noastră, libertatea şi demnitatea cetăţeanului, încrederea în victoria democraţiei, voinţa de a merge pe calea progresului spre viitorul frumos pe care cu certitudine îl merităm. Credem în aceste valori, dar şi conştientizăm pe deplin că numai respectându-le vom deveni mai prosperi, a declarat preşedintele interimar, Marian Lupu, în deschiderea paradei militare de Ziua Independenţei.

Republica Moldova sărbătoreşte, sâmbătă, 20 de ani de la proclamarea independenţei faţă de Moscova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici