Reuniune a Consiliului de Securitate ONU: Rusia a opus un vot de veto unei rezoluţii care denunţă referendumul din Crimeea. China s-a abţinut

Rusia a opus un vot de veto unei rezoluţii occidentale care denunţă referendumul de duminică din Crimeea, iar China s-a abţinut, în cadrul unui vot în Consiliul de Securitate, sâmbătă dimineaţa, relatează AFP.

1070 afișări
Imaginea articolului Reuniune a Consiliului de Securitate ONU: Rusia a opus un vot de veto unei rezoluţii care denunţă referendumul din Crimeea. China s-a abţinut

Reuniune a Consiliului de Securitate ONU: Rusia a opus un vot de veto unei rezoluţii care denunţă referendumul din Crimeea. China s-a abţinut (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Proiectul de rezoluţie, care a primit 13 voturi pentru, a fost respins.

În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, Rusia poate să blocheze orice luare de poziţie a acestei instanţe.

Referendumul prevăzut duminică în vederea unei alipiri la Rusia a Crimeei, aflată sub controlul trupelor ruse, era catalogat, în proiectul de rezoluţie, drept "fără nicio validitate".

Acest vot a fost solicitat de către Statele Unite, care au redactat un text foarte moderat, cu scopul de a obţine alinierea Beijingului.

Ambasadorul rus Vitali Ciurkin şi-a justificat votul repetând că noile autorităţi de la Kiev sunt rezultatul unei "lovituri de stat" şi că Rusia "va respecta voinţa poporului din Crimeea".

"Rusia poate să opună un vot de veto oricărei rezoluţii, dar nu poate opune un vot de veto adevărului", i-a replicat ambasadoarea americană Samantha Power, invocând articolul 2 al Cartei ONU. Ea şi-a exprimat satisfacţia faţă de o "opoziţie zdrobitoare faţă de acţiuni periculoase" ale Moscovei, care vor avea "consecinţe".

Votul rus de veto era o certitudine după eşecul vineri, la Londra, al unei reuniuni americano-ruse de ultimă şansă, într-o încercare de a găsi un compromis în criza ucraineană.

China se aliniază adesea Rusiei în Consiliu, în special la voturile cu privire la Siria, dar de această dată s-a distanţat, deoarece "chinezii sunt stânjeniţi", potrivit unui diplomat occidental.

Două dintre principiile diplomaţiei chineze, reafirmate de către Beijing în cele şase reuniuni precedente ale Consiliului pe tema crizei ucrainene, sunt neingerinţa şi respectarea integrităţii teritoriale, care vor fi puse în discuţie de către scrutinul de duminică.

Proiectul de rezoluţie nu viza în mod direct Rusia, care nu a fost nomizalizată în text, şi nu cerea în mod explicit retragerea forţelor ruse trimise în Crimeea pentru a exercita controlul asupra peninsulei. El nu ameninţa nici cu sancţiuni.

În text se afirma că "referendumul nu poate avea vreo validitate şi că nu poate fonda nici cea mai mică modificare a statutului Crimeei". El cerea tuturor statelor şi organizaţiilor internaţionale să nu recunoască rezultatul referendumului şi să "nu întreprindă vreo acţiune care ar putea să fie interpretată ca o recunoaştere a unei schimbări a statutului". Aceasta este o formulă ambigură prin care se cerea Rusiei să nu anexeze Crimeea.

Consiliul îşi reafirma în proiect "angajamentul faţă de suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele recunoscute internaţional".

În text li se cerea Moscovei şi Kievului "să înceapă un dialog politic direct" şi să dea dovadă de reţinere, salutându-se voinţa noilor autorităţi de la Kiev de a "respecta drepturile" minorităţilor, o aluzie la rusofonii din estul Ucrainei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici